Filme Go out

American Sniper / Lunetistul

American Sniper / LunetistulAi curajul sa privesti moartea in ochi?

Regizorul Clint Eastwood revine pe marile cinematografe cu un film inspirat din povestea reala a lunetistului american Chris Kyle (interpretat in acest film de Bradley Cooper), unul dintre cei mai eficienti lunetisti din istoria militara a SUA.

De mic copil, lui Chris ii este inoculata ideea “sa nu fii nici oaie, nici lup, ci caine de stana” de catre tatal sau, adica sa ii aperi pe ai tai, cand sunt in pericol, dar sa nu provoci tu conflictul. Un adevarat cowboy in spectacolele de rodeo si educat in mijlocul Texasului, intr-o familie traditionalista, este recrutat in armata, iar din acel moment naivitatea ii dispare. Constituie materialul ideal pentru soldatul american, puternic, familiarizat cu armele de foc, cu o agresivitate periculoasa, dar bine controlata.

Chris este trimis in Irak avand singura misiune de a-si proteja camarazii, in timp ce acestia executa interventii militare terestre. Dedicat misiunii, si-o duce la capat fara sa clipeasca sau sa renunte, datorita istetimii fiind supranumit “Legenda”. Vestea ca e foarte priceput ajunge dincolo de linia invizibila a frontului, inamicii hotarand sa puna pret pe capul lui.

Pe langa dramele cu care are de-a face pe campul de lupta, se confrunta si cu responsabilitatea de cap al familiei. Incearca sa le ofere sprijin sotiei si celor doi copii si, in acelasi timp, sa lupte si cu dusmanul.

Filmul este realizat la rece, aratand si latura intunecata a carierei de lunetist (obligatia oricarui asemenea om este sa inlature pericolul, chiar si atunci cand acesta e reprezentat de un copil). Mi-a placut filmul pentru ca nu tine lectii de morala, nici de politica, ci urmareste protagonistii in actiunile lor exact asa cum sunt – dure, reci, strategice -, fara a ne deconecta insa de la intamplari.

In esenta, este prezentata povestea unui erou, fara romantizari, fara un final fericit, cu toate umbrele de care acesta e bantuit.

Este un film care expune realitatile razboiului, ale traumelor fizice si psihice, este povestea unui om pus sa faca o multitudine de alegeri! Un film care te lasa cu foarte multe semne de intrebare.

Acesta e un film reusit, din punctul meu de vedere!