Desert Gastronomie

Traditia tortului de nunta


Poate veni
ca o surpriza pentru marea majoritate a cuplurilor din
ziua de azi aflate in etapa de pregatire a propriei nunti,
dar tortul de nunta nu a fost dintotdeauna destinat pentru
a fi mancat de mire, mireasa si nuntasi, ci pentru…a
fi aruncat inspre mireasa. Aceasta veche traditie este
derivata din traditiile legate de fertilitate, ce implicau
aruncarea de seminte de grau inspre proaspatul unit cuplu.
Diverse alte traditii, ce implicau o prajitura, dar care
nu trebuia mancata, au aparut in cursul secolelor, insa
de abia in secolul 16 un bucatar francez a inventat primul
tort de nunta cu care nuntasii se puteau chiar delecta.

In ziua de azi tortul de nunta nu mai este asociat cu
un ritual de fertilitate, ci are mai mult simbolul de
a fi prima masa a mirilor impreuna. Din acest motiv, la
petrecerea de dupa casatorie, tortul se serveste la ora
12, pentru a celebra prima zi impreuna a celor doi. Cuplurile
in ziua de azi taie impreuna prima felie de tort si se
servesc reciproc, pentru a simboliza suportul care si-l
vor oferi unul celuilalt de-a lungul vietii in doi ce
ii asteapta.

O data cu evolutia traditiei legate de tortul mirilor,
aspectul acestuia a evoluat deasemenea. In ziua de azi
torturile de nunta sunt niste mici capodopere, sunt in
ton cu tema petrecerii. De asemenea, culoarea alba nu
este obligatorie, mirii alegandu-si tortul avand ca limita
doar propria imaginatie. Ornamente populare sunt: fructele,
decoratii din fondanta sau din martipan, figurine reprezentand
un cuplu etc. De asemenea, umplutura tortului poate fi
din cele mai variate. Diferite creme si blaturi pot fi
folosite pentru a crea o prajitura ce mirii si-o vor aminti
toata viata. De exemplu, o prajitura de nunta traditionala
italiana va avea o crema alba, in timp ce una greceasca
va fi umpluta cu felurite fructe.

Daniela Tiba

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu