Sanatatea parului depinde in buna masura si de calitatea periilor utilizate la intretinerea sa zilnica, astfel parul putand sa fie periat uniform si sa isi pastreze aspectul sau stralucitor si curat.
Multe perii de par de pe piata sunt in prezent special construite pentru a curata si intinde fara stres firele de par, dar au si functii suplimentare pentru masajul capilar si chiar tehnologie laser care contribuie la tratarea si intarirea eficienta a firelor de par.
O singura perie de par in colectia personala, fie aceasta si foarte scumpa, nu va fi niciodata de ajuns, mai ales daca va place sa purtati parul mediu spre lung sau lung deoarece exista modele de perii de par pentru uscarea adecvata dupa baie (peria de par circulara), perii de par pentru contur (peria de par plata) si perii de par pentru uz zilnic si tratamente cosmetice cu vitamine sau alte substante (peria de par ovala).
Periile ovale sunt cel mai des utilizate de catre majoritatea femeilor, acestea fiind si usor de manevrat, dar reusind si sa nu dea prea mult volum prin perierea indelungata. Similar cu acestea, si periile plate mentin acelasi volum al parului, dar suplimentar vor fi de mare folos la perierea corecta a varfurilor si asezarea conturului in forma dorita.
Ca regula generala, periile mici si medii ca marime sunt destinate parului scurt, fiind utile pentru aproape orice tip de tunsoare, pe cand periile de dimensiuni mai mari vor fi adecvate pentru intretinerea parului lung si mediu. Stilistii de obicei apeleaza exclusiv la periile de dimensiuni mari pentru ca sunt mai eficiente, dar acasa se pot folosi cu incredere si periile mai mici pentru parul scurt.
O situatie speciala in universul periilor de par o detin periile circulare care ajuta la cresterea volumului, crearea efectului de par carliontat sau alte efecte de senzatie dorite pentru parul noastru. Aceste perii vin in marimi diverse si pot fi mai rare sau mai dese dupa destinatia lor. De preferat este ca in colectia personala sa se afle cat mai multe modele pentru a se reusi de fiecare data sa se aranjeze parul in conditii ideale si nu sa se improvizeze.
Materialele din care sunt confectionate periile sunt de maxima importanta pentru randamentul lor, de evitat fiind periile cu dinti sau fire din plastic care pot conduce la aparitia efectului generat de electricitatea statica. Cele mai bune perii de par sunt cele din fire naturale care provin de la animale cu perii mai rezistenti. Acestea nu distrug firul de par si reduc simtitor stresul generat prin perierea indelungata. Desigur ca parul des si lung poate fi periat si cu fire metalice, dar de preferat pentru majoritatea femeilor vor fi totusi firele naturale.
Printre functiile suplimentare cu care vin pe piata unele perii de par de ultima generatie merita amintite periile termice, care ajuta la crearea unor forme inedite, greu de realizat altfel, periile cu jet de aer, foarte bune pentru uscarea parului, periile de par ionice care fac parul matasos si bine mirositor, periile de par cu vibratii, care reduc stresul pe durata perierii, periile ceramice, care distribuie uniform temperatura pe durata uscarii parului si altele.
Periile de par care incorporeaza tehnologia laser sunt destinate persoanelor care sufera de caderea parului sau celor care doresc sa isi indeseasca podoaba capilara, aceste perii stimuland si revitalizand firul de par prin masajul energetic. Asemenea perii nu sunt deloc ieftine si exista si variante ale lor adresate barbatilor care au aceleasi probleme de cadere a parului.
Ca sfaturi utile pentru perierea parului, merita retinute la final si urmatoarele reguli:
– Parul ud sau umed nu se periaza niciodata inainte de a fi bine zvantat deoarece in timp va slabi de la radacina si va incepe sa cada;
– Pentru un bun masaj de preferat sunt periile cu filamente cu capul rotund care asigura separarea corecta a firelor de par si activarea circulatiei capilare a scalpului;
– Pentru diferite lungimi ale parului trebuie alese doar periile recomandate de catre stilisti, forma si dimensiuni;
– Parul are nevoie si de tratamente cosmetice, iar acest lucru se realizeaza doar cu perii speciale;
– Textura particulara a parului va cere intotdeauna perii mai rare sau mai dese, mai dure sau mai delicate;
– Vizitele regulate la stilist si taierea lunara a parului vor permite si o periere de calitate, fara mari batai de cap;
– Parul vopsit precum si aplicarea vopselei necesita perii din par natural si nu din cele sintetice. In caz contrar riscati sa va treziti in scurta vreme fie cu par rar, fie cu o podoaba capilara foarte uscata si putin rezistenta la socuri;
– Tratamentele termice aplicate parului trebuie utilizate doar la ocazii si nu in mod frecvent, iar periile folosite in aceste ocazii trebuie sa fie din acelea delicate, care sa nu creasca stresul la periere
– In sfarsit, cu peria potrivita parul poate fi periat cat de des posibil, fiind obligatorii perierea lunga inainte de culcare si cea de dimineata.
foto Northfoto
Adauga comentariu