Exercitiul fizic este esential pentru o recuperare rapida postnatala, nu imediat dupa nastere, mai ales daca a fost vorba despre o operatie de cezariana, ci putin mai tarziu putandu-se relua sedintele favorite de fitness, dar cu incetul si adoptand un set de exercitii special destinate mamicilor care abia au nascut.
Dupa trecerea unui interval de 4-6 saptamani de la nastere, in cazul operatiei de cezariana, si cam la o saptamana dupa pentru nasterile normale si fara complicatii puteti incepe cu cea mai mare incredere sa practicati putin fitness, menit sa va readuca in forma in cel mai scurt timp posibil, plecand de la exercitiile simple de respiratie si pana la mai complexele tehnici de intindere si de dezvoltare a masei musculare.
1. Tehnicile de respiratie sunt ideale pentru recuperarea proaspetelor mamici dupa nastere, in special zona abdomenului beneficiind de aceste exercitii usor de practicat si lipsite de riscuri. Prin alternarea inspiratiei si a expiratiei, abdomenul si pieptul se dilata si se contracta, muschii revenindu-si in timp la forma lor initiala, iar corpul mamicii usor deformat de sarcina recapatandu-si liniile sale naturale.
2. Exercitiile pentru tonifierea planseului pelvic si cele destinate muschilor din interiorul coapselor pot fi de asemenea practicate in siguranta, din pozitia culcat pe spate, din pozitia asezat pe scaun sau chiar si din pozitia stand in picioare. Exercitiile Kegel sunt ideale acum si pot fi practicate acasa sau la sala.
3 Exercitiile usoare de stretching si flotarile modificate pot fi alternate cu plimbari mai lungi de cate 15-30 minute, in functie de starea dumneavoastra de slabiciune.
4. Mersul in piscina sau in apa putin adanca (pana la mijloc) este ideal pentru recuperarea unei mamici dupa nastere insa nu multe persoane vor putea beneficia si de aceasta tehnica relativ noua si foarte utila.
5. "Podul" poate fi practicat in siguranta doar de catre mamicile care nu au suferit o operatie de cezariana, fiind un exercitiu bun pentru intarirea spatelui si a abdomenului. La fel, "bicicleta" este un exercitiu numai bun pentru tonifierea abdomenului si a muschilor fesieri, dar nu uitati sa respirati normal pentru ca este important pentru succesul acestui exercitiu.
6. Alergarile usoare pot fi practicate la cel putin 1 saptamana de la nastere sau 4 saptamani si mai bine pentru cazurile unde s-a facut o cezariana insa acum nu trebuie sa fortati ci doar sa va bucurati de miscarea in aer liber, alternand distantele relativ scurte de alergare cu mersul de relaxare si unele exercitii moderate de intindere.
7. Exercitiile Pilates includ si seturi de exercitii special destinate proaspetelor mamici, iar aici se vor tinti cam toate grupele musculare, cu accent pe recuperarea abdomenului si a zonei pelviene, pe indreptarea coloanei vertebrale si pe stimularea respiratiei in scop de recuperare. De preferat este ca aceste exercitii sa se faca initial sub supraveghere, la sala, si abia apoi acasa, dupa ce se insusesc bine principiile general de lucru.
8. Exercitiile de corectare a posturii sunt o alta categorie majora de exercitii adresata femeilor dupa nastere, astfel reusindu-se si completa revenire la asumarea unui mers si a unei pozitii corecta fie in picioare, fie asezat.
In prezent, multi medici pediatri colaboreaza strans cu specialistii in fitness si recuperare si pot da sfaturi foarte utile pentru proaspetele mamici care doresc sa practice putin fitness dupa nastere. Medicii de familie de asemenea au cunostinte in acest domeniu si de aceea nu va lasati pe tanjeala dupa nastere deoarece nu ati scapat decat de ce a fost mai usor, abia acum urmand greul si voi avand nevoie sa fiti mereu in forma pentru a face fata cat mai bine si solicitarilor crescute ale bebelusului din viitor.
foto Northfoto
Adauga comentariu