Dieta ta Frumusete

Cafeaua decofeinizata, prieten sau dusman?

Cafeaua decofeinizata, prieten sau dusman Se spune ca minunata licoare numita cafea, transforma o persoana nervoasa pe rasaritul diminetii  in una ce  isi saluta  partenerul/partenera cu caldura.
Cafeaua decofeinizata este indicata persoanelor ce au probleme cardiace sau pentru care gustul cafelei autentice este mult prea puternic. Pastreaza insa efectul  psihologic al trezirii  iar aburii sai ajuta la o dispozitie  pozitiva  si la depasirea momentului numit dimineata.

Cele mai fidele consumatoare ale cafelei decofeinizate sunt femeile insarcinate, datorita sigurantei. Cum preventia este cel mai bun tratament, pentru a evita anumite complicatii in timpul sarcinii, cafeaua decofeinizata devine un aliat.
Insa, mare atentie la ce cafea consumati. Calitatea mai presus de toate. Un aspect de care trebuie sa  tineti cont este ca in procesul decofeinizarii se utilizeaza constant solventi, substante cancerigene.
Daca ai probleme cu greutatea trebuie sa retii ca  decofeinizata cafea este obtinuta  din culturi mai slabe calitativ, cafea Robusta, care au boabe mai grase si care pot creste colesterolul considerabil.
Cafeaua decofeinizata are de 16 ori mai putin cafeina decat cafeaua normala, asa se explica de ce previne  insomnia, iritabilitatea, irascibilitatea si  starile de nervozitate
Sa vedem insa, care sunt modalitatile prin care se ajunge la cafeaua decofeinizata.
Daca abordam subiectul  procesului chimic, trebuie sa stim ca  substante precum clorura de metilen sau etil acetatul se utilizeaza ca solventi in procesul de extragere a cofeinei din boabele de cafea, dupa ce acestea au fost in prealabil tinute in apa clocotita astfel incat cofeina sa ajungă la baza membranei fiecarui bob.
 Producatorii din Europa  utilizeaza cu precadere aceasta metoda de decofeinizare  fiind de parere ca este cea mai eficienta si pastreaza cel mai bine savoarea  cafelei.  Masurile luate la finalul procesului de decofeinizare, asigura de asemenea eliminarea oricaror ramasite de substante chimice de pe  pretiosul bob de cafea.
Un alt proces cunosut este  Swiss Water. In cazul acestuia  boabele de cafea sufera un proces de decofeinizare similar cu fenomenul de osmoza. Intr-o prima faza boabele de cafea sunt scufundate in apa fierbinte si tinute acolo pana cand cofeina si ceilalţi compusi solubili se elimina in apa.  Apoi boabele de cafea sunt scoase din lichid, iar acesta din urma este trecut printr-un filtru de carbon care absoarbe cofeina, lasand sa treaca doar apa si celelelte substante solvabile provenite din cafea. Lichidul rams dupa filtrare este pus intr-un nou recipient impreuna cu alte boabe de cafea.
 In acest caz, apa extrage doar cofeina din boabe deoarece este deja incarcata cu celelalte tipuri de substante existente in boabele de cafea.
Cu sau fara cofeina, pentru multi dintre noi cafeaua ramane o evadare prin gustul sau unic.

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu