eboys Punctul lui de vedere

Situatii clasice care conduc la cresterea iritabilitatii in viata de cuplu

Situatii clasice care conduc la cresterea iritabilitatii in viata de cuplu

Deopotriva de nemultumiti atunci cand vine vorba despre cusururile sexului opus, barbatii, respectiv femeile pot arunca cu nemiluita "pisici" unii in curtea celorlalti, viata unui cuplu modern fiind adeseori umbrita de o serie de defecte – trasaturi negative de personalitate – care ies la iveala exact atunci cand nu ar trebui si care pot pune in pericol armonia traiului in comun a doua persoane care, dincolo de orice, se iubesc si aleg din acest motiv sa ramana impreuna chiar si pentru tot restul vietii.

Asemenea trasaturi negative sunt adeseori subiectul studiilor si sondajelor care privesc viata de cuplu, cercetatorii incercand astfel sa descopere care sunt cauzele care conduc la cresterea ratei divortului in intreaga lume si ce masuri pot fi luate pentru a se preveni astfel de separari regretabile care aduc multa suferinta nu doar celor doua persoane implicate intr-o relatie romantica, dar adeseori si copiilor care pot aparea pe parcurs precum si tuturor celor apropiati cuplului de indragostiti.

In principiu, desi acuzele aruncate cu toptanul intre cele doua sexe pot fi nesfarsite, situatiile clasice care conduc statistic la cresterea iritabilitatii in viata de cuplu si, ulterior, la o potentiala separare sunt relativ putine si pot fi enumerate pe scurt, fiind bine ca atat barbatii cat si femeile sa tine cont pe viitor de aceste plangeri venite din partea sexului opus si sa accepte sa faca unele compromisuri pentru a se asigura ca relatia lor va fi una de succes, lucru cu siguranta dorit de catre ambele sexe.

Ce reproseaza femeile partenerilor lor?

1. Refuzul constant al comunicarii in cuplu este cauza numarul unu pe lista plangerilor adresate de catre femei la adresa partenerilor lor. Barbatii se asteapta de regula sa fie intelesi si aprobati in mod tacit, ei crezand adeseori ca faptele lor vorbesc de la sine si ca nu e nevoie de explicatii suplimentare. Femeile insa isi doresc sa discute in detaliu cam toate problemele care privesc in mod direct pe ambii parteneri si se asteapta sa fie consultate chiar si atunci cand lucrurile par sa fie limpezi ca lumina zilei.

2. Lipsa de igiena a partenerilor lor este un alt factor care irita la maximum femeile, acestea asteptand nu idealul de la barbatul alaturi de care isi duc existenta ci un minimum de civilizatie si decenta, adica lucruri minore precum raderea periodica a barbii, perierea zilnica a dintilor, schimbarea regulata a lenjeriei intime, servirea mesei in conditii proprii, portul papucilor de casa si alte astfel de detalii care pot permite traiul in comun in cele mai bune conditii.

3. Impartirea judicioasa a sarcinilor gospodaresti este o alta cerinta a femeilor de la partenerii lor, aici nefiind neaparat nevoie ca acestia sa prepare ei mesele zilnice, sa schimbe bebelusul sau sa spele hainele murdare, dar putandu-se totusi oferi o mana sanatoasa de ajutor la cumparaturi, la curatarea incaperilor, la spalarea vaselor, la intretinerea echipamentelor si electrocasnicelor si alte sarcini care, teoretic, cad exclusiv in sarcina unui barbat.

4. Introducerea cu de-a sila si pe nepusa masa in viata cuplului a unor asa-numiti prieteni poate irita la culme o femeie, iar acest lucru va fi cu atat mai valabil cu cat asemenea "prieteni" tind sa exercite o influenta negativa asupra partenerului lor, indepartandu-l pe acesta de indeplinirea constanta a indatoririlor sale sau chiar pervertindu-i propria sa natura interioara.

5. Nu in ultimul rand, dorinta barbatilor de a detine controlul absolut in cadrul vietii de cuplu si refuzul lor de a permite partenerelor lor sa preia din cand in cand fraiele in maini irita la maximum o femeie care isi cunoaste bine iubitul, cu plusurile si cu minusurile sale, si care stie ca ii poate fi de mare ajutor atunci cand i se si permite acest lucru.

Ce reproseaza barbatii partenerelor lor?

1. Daca femeile nu sunt multumite de barbati pentru ca acestia nu prea comunica cu ele, in cazul barbatilor acestia reproseaza faptul ca femeile vorbesc mult prea mult si ca e practic imposibil sa le mai oferi vreo replica oarecare odata ce ele au reusit sa monopolizeze intreaga discutie. Este intr-adevar o dilema, aici ambele sexe avand dreptate atunci cand isi acuza partenerii de cuplu, dar lucrurile pot fi totusi rezolvate daca se fac si mici compromisuri si chiar se face apel la un specialist in consiliere familiala sau macar la prietenii apropiati, care vor sti ce sfaturi sa ofere pentru a imbunatati simtitor situatia pe acest plan.

2. Un lucru deosebit de iritant pentru barbati este si faptul ca partenerele lor tin cu tot dinadinsul sa afiseze la nesfarsit asa-numitul "mister feminin", ele nefiind mai niciodata complet sincere si directe atunci cand li se cere sa isi exprime deschis sentimentele, gandurile, starile lor de moment. Pentru barbati, un asemenea comportament este chiar obositor si stresant, ei dorindu-si intotdeauna sa discute cu toate cartile pe masa, mai ales atunci cand relatia este deja de durata, iar ambii parteneri se cunosc in profunzime si sunt capabili sa rezoneze la problemele si starile sufletesti ale celuilalt.

3. In mod paradoxal, desi ele insele nu isi dezvaluie sincer si deschis toate gandurile si sentimentele, femeile sunt totusi deosebit de interesate de ceea ce gandesc si simt partenerii lor, pentru acestia un asemenea comportament fiind considerat unul relativ abuziv sau oricum incorect odata ce nu exista si reciprocitate din acest punct de vedere. Barbatii au ajuns astfel sa creada, poate gresit sau poate nu, ca femeile doresc sa le afle punctele slabe pentru a ii avea astfel la "degetul mic" si, chiar daca acest lucru nu este real, ei tot vor continua sa isi mascheze o parte din adevaratele lor trairi interioare pentru a nu avea de suferit pe viitor, atunci cand relatia ar putea merge prost, iar partenera lor va dori la un moment dat sa ii atace sub centura.

4. Santajul emotional si cel sexual sunt si acestea in topul listei acuzelor adresate de barbati la adresa partenerelor lor, fiind aproape imposibil sa faci fata rational unei femei care plange sau tipa la tine pentru a castiga un argument ori care refuza sa intretina relatii sexuale cu tine pana ce nu nu te supui fara drept de apel tuturor cerintelor sale. Barbatii nu accepta sa fie manipulati de nimeni prin chiar natura lor, iar a fi supus la un santaj de acest tip este echivalent cu a fi lovit in chiar centrul fiintei tale, adica trebuie fie sa accepti sa fii castrat din punct de vedere moral, fie trebuie sa raspunzi la santaj cu arme pe masura, ambele situatii fiind oricum pierzatoare si conducand la deteriorarea accentuata a relatiei de cuplu.

5. In ciuda luptei lor pentru egalitatea intre sexe, multe dintre femei continua sa afiseze un comportament contrar vremurilor pe care le traim, ele asteptandu-se in continuare ca partenerii lor sa fie cavaleri perfecti, sa le ierte toate greselile, sa le fie mereu alaturi la bine si la rau, dar asta fara ca dumnealor sa se simta in vreun fel obligate sa raspunda pe masura unor astfel de dovezi de dragoste. Sa astepti astfel sa fii tratata ca o adevarata printesa, dar in acelasi timp sa adopti valorile feminismului si sa le mai si promovezi public in gura mare e chiar prea de tot, iar barbatii demasca acest lucru si cer ca egalitatea intre sexe sa fie traita la modul real, si dansii la randul lor avand nevoie de un umar pe care sa planga, de incurajari, gesturi de alint, cadouri si cam toata gama de sentimente care fac dragostea atat de placuta pentru ambele sexe.
 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu