eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Modelul frumusetii eterne


Idealul Frumusetii Feminine

Cautarea femeii perfecte a reprezentat dintotdeauna o aspiratie a umanitatii, nu doar barbatii, dar si femeile dorindu-si sa aiba astfel acces la niste date esentiale pe baza carora sa iti ajustezi propriul set de valori.

Atat ganditorii antici cat si cei moderni au ajuns cu totii la concluzia ca nu ar exista o astfel de fiinta, femeia perfecta, insa ei se raportau si la universul interior al femeii atunci cand isi faceau publice ideile, dar la fel de bine se poate spune ca nu va exista nici barbatul perfect, plecand de la aceleasi criterii de analiza.

Perfectiunea, in ce priveste specia umana, este totusi posibila, daca ne referim la aspectul exterior, armonios al trupului si mai putin la trasaturile de personalitate, care de obicei nu vor iesi dintr-un tipar socio-cultural la care suntem cu totii condamnati din frageda pruncie.

Din acest punct de vedere, al aspectului trupesc, exista mai multe teorii care incearca sa propuna un model de perfectiune feminina universal valabila, iar aici dificultatea numarul unu este data de tipurile diferite, etnice si antropologice, care pot fi intalnite peste tot pe glob.

Modelul care s-a desprins insa, dupa mai multe cautari de acest tip, a fost modelul frumusetii de tip mediteranean, al femeii cu parul lung, de nuante inchise, un trup bine proportionat, ochii de asemenea inchisi la culoare si o fata simetrica, cu trasaturi blande. Este un model care sugereaza mai degraba mama si sotia, adica tipul frumusetii clasice al unei femei care reprezinta centrul si viata universului casnic.

Topurile de frumusete din anii trecuti sau de anul acesta, concursurile de MISS sau alte intreceri de acest gen au si confirmat de fapt estimarile initiale ale oamenilor de stiinta, mereu regasindu-se in top femei care se integreaza perfect la acest tip de frumusete: Emmanuelle Chriqui, Jessica Alba, Penelope Cruz, Cheryl Cole, Eva Mendes, Monica Bellucci, Olivia Munn, Halle Berry, Catherine Zeta-Jones si multe altele.

Chiar daca frumusetile amintite mai sus nu provin din zona Marii Mediterane, ele se incadreaza totusi la acest model de frumusete universala, tot aici putand include chiar si frumuseti ale Asiei, de asemenea posesoare ale trasaturilor definitorii pentru acest model al femeii perfecte.

Blondele sau roscatele se afla si ele in topul preferintelor insa acestea starnesc deopotriva pasiuni, dar si animozitati puternice, ceea ce nu se intampla in cazurile amintite mai sus, acolo fiind cam toate propunerile acceptate fara probleme ca ideal de frumusete insa nu neaparat in ordinea propusa de altii.

Exista deci un model al femeii perfecte, pe care il recunoastem si il acceptam cu totii, barbati si femei, insa de ce si cum anume ne decidem pentru aceasta alegere trebuie descoperit pe viitor deoarece in prezent nu se stie cu precizie care sunt exact criteriile folosite de oameni in stabilirea unui anume ideal de frumusete in defavoarea altora, parca la fel de eligibile pentru titlul suprem.

foto © Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu