eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Este berea o bautura specific barbateasca?

Punctul lui de vedere :: Este berea o bautura specific barbateasca?Reclama este sufletul comertului, iar berea ar fi bautura fara de care barbatii nu se mai pot numi barbati insa la o privire mai atenta poti descoperi din start faptul ca si femeile consuma bere cam cu aceeasi placere ca si barbatii ba chiar si in cantitati mai mari decat acestia.

Din multe puncte de vedere, berea este in realitate o bautura adresata in special femeilor, fiind si mai slab alcoolizata, dar si relativ placuta la gust, spre deosebire de bauturile spirtoase pe care femeile in general nu le prefera si de care se apropie cu maxima precautie.
 
Bauturile tari prin definitie sunt mai toate bauturi "barbatesti", fiind de preferat sa ai o masa corporala mai mare pentru a le procesa mai eficient si a nu cadea pe sub masa dupa primele doua pahare. Barbatii pot deci consuma spirtoase mult mai des decat femeile deoarece vor face fata concentratiei alcoolice crescute mai bine decat acestea.

Campaniile publicitare din ultimele decade se pare insa ca au incercat sa contrazica acest adevar incercand si chiar reusind sa prezinte barbatii ca mari bautori de bere si masculinizand practic aceasta bautura care altfel se adreseaza in mod egal atat femeilor cat si barbatilor.

Se poate ca astfel sa se fi tintit si o reducere a numarului persoanelor dependente de alcool, dar rezultatele nu au fost nici pe departe pozitive din acest punct de vedere, barbatii continuand sa prefere si spirtoasele, in combinatie sau nu cu berea, si fiind temperati doar de preturile ridicate inspre consumul de spirtoase si nicidecum de reusita unor astfel de campanii publicitare.

Berea a fost dintotdeauna mai ieftina si a ramas si in prezent accesibila tuturor categoriilor sociale si de aceea o prefera si barbatii in prezent, dar nu pentru ca i-ar reprezenta in mod deosebit ci, asa cum aratam anterior, pentru ca iti poti permite sa cumperi un litru de bere o data la doua zile mai degraba decat un litru de vin sau o sticluta mai mica de bautura spirtoasa.

Un efect secundar al promovarii agresive a berii in defavoarea altor bauturi alcoolice a fost, cel putin pentru tara noastra, si scaderea accentuata a calitatii cumulata cu o crestere artificiala a preturilor la celelalte bauturi alcoolice. In prezent oferta de spirtoase si produse de vinificatie de pe piata noastra este, asa cum stiti multi dintre voi, de-a dreptul scandaloasa daca nu si periculoasa pentru sanatatea consumatorilor.

Un barbat de barbat, care ar refuza deci sa consume bere din principiu, etichetand-o pe drept cuvant drept "bautura pentru femei", nu va avea prea multe alternative in prezent ca sa isi satisfaca pretentiile sale de consumator deoarece va avea de ales intre alcool dublu rafinat combinat cu ceva E-uri dubioase sau o bautura mai fina, dar si mult mai scumpa, nu usor de gasit totusi prin magazinele romanesti.

Mai ieftin poti iesi insa cu vinul de producator, dar si pentru a reusi sa servesti un pahar de vin de calitate trebuie sa pleci cu colinda hat departe fie pe la Odobesti, fie pe la Cotnari sau la Murfatlar de unde sa te intorci burdusit cu damigene de vin bun cat sa-ti ajunga pentru toata luna si sa mai dai si pe la amici. Vinul insa de preferat nu va proveni de la combinatele din zona ci chiar din curtea micilor producatori pentru ca altfel mai bine il iei direct din magazine decat sa mai dai si bani pe benzina.

Grea viata pentru barbatii care iubesc si munca, dar si paharul si pentru ca nu se poate sta asa cu manile in san probabil ca va creste simtitor in anii care vin si numarul celor care isi vor prepara de unii singuri bauturile alcoolice favorite fie pe la mosia de la tara, fie pe la prietenii din mediul rural cu experienta in aceasta nobila acitivitate. Riscurile pentru sanatate vor fi insa si in aceasta situatie foarte mari, dar cui ii mai pasa odata ce iti vezi sacii in caruta si paharelul plin la fiecare masa?

Berea deci nu va reusi sa castige pana la urma pariul cu spiritul masculin veritabil, ramanand o bautura buna, placuta si de catre barbati, dar nu si favorita acestora. Doar tinerii care au atins varsta majoratului vor consuma probabil cu preponderenta bere pana ce le mai creste mustata insa si acestia se vor indrepta probabil mai tarziu catre nelipsitul vin de butuc sau tuiculita lui bunicu' pentru ca asa e normal si asa fac barbatii pe la noi de cand lumea.

Daca insa si piata va iesi in intampinarea barbatilor cu produse spirtoase de calitate va fi cu atat mai bine, dar altfel mare paguba nu va fi ca oricum si rafturile trebuie sa fie pline cu ceva, asa ca de ce sa nu sada sticlele de bere si vodca cu "arome identic naturale" pe acolo pana la judecata de apoi ca oricum si lor ca si femeilor le sade mai bine pline decat goale…

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu