eboys Punctul lui de vedere

Punctul lui de vedere :: Cum facem fata geloziei fara a esua in plan sentimental?

Punctul lui de vedere :: Cum facem fata geloziei fara a esua in plan sentimental?Gelozia este unul dintre cele mai justificate, dar si mai paguboase sentimente pentru un indragostit, fiind de asteptat de la acesta sa isi doreasca sa monopolizeze tot timpul si fiinta persoanei iubite, dar ajungandu-se de multe ori la unele excese care tind sa monopolizeze suplimentar si libertatea de miscare si de exprimare a celuilalt, multi indragostiti avand prostul obicei de a incerca sa controleze toate aspectele vietii persoanei pe care o adora.

Probabil nu exista adult in intreaga lume care sa nu fi resimtit puternic gelozia intr-un moment oarecare din viata sa, acesta fiind deci un sentiment firesc, pe care il poti intalni la fel de usor si la alte specii si nu doar la oameni. Unii dintre noi insa il resimt mai pregnant decat altii, iar aceia care nu stiu sau nu doresc sa controleze intensitatea acestei trairi pot face si multe greseli in relatia lor cu persoana iubita.

In mod teoretic, gelozia este dificil de definit deoarece presupune un amestec complex de stari si sentimente, care toate se rotesc si sunt potentate sau diminuate prin trairile si reactiile celuilalt, fiind vorba deci despre un produs sufletesc conjunctural, care se naste, se manifesta si dispare doar in interiorul unui cuplu si nu la persoanele singure, neimplicate in astfel de legaturi romantice.

De aceea se poate spune ca Gelozia este unul dintre copiii Dragostei, nu neaparat si cel mai cuminte dintre acestia, dar oricum parte integranta din tot amalgamul de sentimente si emotii pe care le presupune dragostea, fie aceasta statornica sau nu.

Pentru a putea controla acest sentiment firesc, care este suficient de puternic incat sa scoata temporar din cadrele normalitatii pe oricine, este nevoie de implicarea ambilor parteneri si nu doar de eforturile persoanei care trece prin asemenea crize de gelozie, iar acesta este un imperativ si nu o recomandare optionala.

Intrucat gelozia, alaturi de alte sentimente, se naste matematic in sanul unei relatii de dragoste, ambii parteneri vor fi in consecinta responsabili pentru gestionarea corecta a acestei trairi, ei trebuind deci sa comunice, sa experimenteze, sa faca si compromisuri, care toate in final sa conduca la rezolvarea acestei probleme, cu siguranta nici prima si nici ultima dintre cele care pot ameninta viata unui cuplu.

Uneori, unele persoane, femei sau barbati, se plang des de faptul ca partenerul lor este mult prea gelos pentru a face fata unei relatii serioase, descriindu-l pe acesta intr-o lumina negativa, dar proiectand de fapt asupra acestui partener propriile sentimente si trairi si conducand relatia, prin negarea acestor sentimente, catre un final previzibil, al despartirilor furtunoase si pline de suferinta.
 
Ca idee generala, este bine de retinut faptul ca tocmai cei care se grabesc in a-si acuza partenerul de gelozie cronica sunt in realitate ei insisi bolnavi de gelozie, dar si suficient de abili in a-si ascunde adevaratele trairi sub masca normalitatii.

Dragostea intre doua fiinte permite si incurajeaza o deschidere mai mare a unuia catre celalalt, aparand ca rezultat imediat o mai stransa legatura la nivelul emotiilor, cand aproape fara cuvinte il poti simti si intelege pe cel de langa tine ca pe propria ta fiinta.

Din pacate, odata cu trecerea vremii si cu dezmeticirea din vartejul primei pasiuni, iese cu incetul la iveala si tot bagajul de emotii negative pe care le-au acumulat cei doi in trecut, acum fiind si momentul ca acest "gunoi" sa fie reciclat corespunzator prin dovezi constante de dragoste, care sa poata neutraliza cu timpul otrava frustrarilor, fricilor sau esecurilor adunata de la varsta copilariei si pana la momentul prezent.

Se spune ca Dragostea este mai puternica decat orice si se prea poate sa fie intru totul adevarat atat timp cat este vorba despre Dragoste si nu despre altceva. Pe de alta parte, Gelozia este aparent si ea unul dintre sentimentele care pot ucide Dragostea in foarte scurta vreme daca accentul se pune aici si nu pe cresterea armonioasa a vietii de cuplu cu suisurile si coborasurile sale.

Insa, desi cele doua trairi par diametral opuse si antagonice, asa cum le si percepem de fapt cei mai multi dintre noi, in realitate este vorba doar despre o alta manifestare a Dragostei, daca ne referim la Gelozie, si nicidecum de un conflict care sa conduca la distrugerea intregii relatii. De aceea si spunem ca Dragostea este mai mare sau mai puternica pentru ca, asa cum vedem, ea inglobeaza Gelozia si nu este opusul acesteia precum Ura, care intr-adevar nu mai are nimic de-a face cu Dragostea.

Concluzia pe care o propunem la final este de acum clara, leacul cel mai potrivit pentru gelozie fiind in mod evident intetirea dovezilor de dragoste, impreuna cu o comunicare mai buna in cuplu si acceptarea unor compromisuri minore, care sa nu altereze personalitatea partenerilor, dar care sa permita cimentarea relatiei si prin incredere reciproca, nu doar prin pasiune.

Dovezile dese de afectiune sunt de fapt un leac excelent si pentru alte "boli" ale unui cuplu si se pare ca aceasta este singura cale prin care sa ne salvam de la un esec in plan sentimental. Orice alta abordare, care sa puna in centru trasaturile negative ale partenerului de relatie, se va solda mereu cu o infrangere rusinoasa, dovada a lipsei noastre de maturitate in plan afectiv. Gelozia nu este o acuza demna de luat in seama atunci cand doi oameni se iubesc cu adevarat, dar poate fi una dintre nenumaratele scuze pe care sa le invoci atunci cand te-ai saturat de vechi si iti doresti altceva, poate mai nou sau poate doar … mai putin serios.

foto Northfoto

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu