eboys Punctul lui de vedere

Modalitati practice pentru cresterea respectului fata de propria persoana

Modalitati practice pentru cresterea respectului fata de propria persoanaIn lumea in care traim, respectul fata de sine reprezinta diferenta dintre o stare de bine crescuta si complacerea intr-o existenta mediocra, mediul in care ne desfasuram existenta putand altera serios felul in care ne privim pe atunci cand stam cu bratele in san si nu facem nimic pentru a ne crea propria realitate definita printr-o gandire pozitiva, incredere in propriile forte si un plus de diferenta atat fata de sine cat si fata de cei din jurul nostru.
 
Crearea unei realitati proprii care sa te ajute sa te descurci mai usor acasa, la locul de munca sau in societate nu are nimic de-a face cu fuga de realitate ci, dimpotriva, reprezinta o incercare personala de a aduce putina ordine intr-un mediu social marcat de schimbari prea rapide, o lipsa acuta de valori morale, multa violenta verbala precum si stres si inertie, adica reprezinta un efort necesar pentru a face mediul in care traiesti mai suportabil si mai familiar tie.
 
Pentru a se reusi acest lucru va fi nevoie de o analiza detasata si in profunzime a propriei persoane, lucru care nu se poate face peste noapte ci necesita timp si sinceritate deplina in fata propriului sine pentru a se reusi asa sa se inteleaga in detaliu ce anume nu ne place la propria persoana, de ce nu reusim sa ne impunem mai usor in societate si, desigur, daca ne punem singuri bete in roate sau exista cumva alte persoane, familie sau apropiati noua, care ne impiedica constant sa crestem armonios pe toate planurile existentei nostre.
 
Odata clarificate toate aceste lucruri de maxima importanta pentru intelegerea eului nostru profund, e timpul sa abordam si niste tactici utile care sa ne ajute sa armonizam propria realitate cu realitatea obiectiva a lumii in care traim, obiectivul final fiind acela de a ne privi intr-o lumina mai buna sau macar de a aduce mai multa ordine in gandirea noastra pentru a reusi astfel sa ne acceptam asa cum suntem.
 
1. Adultii sunt obligati prin forta imprejurarilor sa renunte la inocenta si sinceritatea specifice copiilor si trebuie, vrand-nevrand, sa isi creeze una sau mai multe masti publice pe care sa le afiseze in toate situatiile care impun un plus de incredere si respect vis-a-vis de propria persoana. Abordarea realitatilor de zi cu zi trebuie astfel facuta in mod pozitiv si cu ceva curaj chiar si atunci cand nu ne simtim deloc in stare sa infruntam aceste realitati uneori potrivnice noua, iar masca aleasa de noi va ajuta simtitor la redarea unei imagini credibile definita, la suprafata cel putin, prin deschidere, o gandire matura si incredere in propriile forte.
 
2. Inertia este periculoasa si ne poate transforma cu timpul in cu totul alte persoane decat ne dorim sa devenim, din acest motiv fiind puternic recomandat sa alternam "mastile" folosite la locul de munca sau in relatiile (semi)oficiale cu o atitudine fidela eului noastru adevarat, dar nu si mai putin marcata prin incredere si respect fata de propria persoana. Pentru aceasta a si fost inventata notiunea de hobby, aici fiecare dintre noi putand alege sa practicam una sau mai multe activitati preferate care ne vor permite sa crestem in ochii nostri prin performantele inregistrate de-a lungul timpului si ne vor feri, suplimentar, si de o stare de lucruri inertiala care ne poate altera eul nostru pana la punctul in care nu mai stim cine suntem cu adevarat.
 
3. Respectul fata de sine se poate oglindi la modul real si intr-o imagine publica de succes pe care reusim sa ne-o cream de-a lungul timpului, pentru aceasta fiecare dintre noi putand apela la cele mai diverse modalitati de evidentiere a calitatilor, abilitatilor si competentelor proprii. Pe Internet, exista astfel sumedenie de situri web si forumuri special adresate acestei activitati si de asemenea se poate apela si la educatia continua si/sau la cercurile socio-profesionale cu profil artistic, tehnic, medical etc. unde sa ne formam mai bine si sa ne punem in valoare intregul nostru potential.
 
4. Ingrijirea corporala, atentia la vestimentatie si ritualurile zilnice de infrumusetare contribuie si acestea la crearea unei imagini de succes si, implicit, la cresterea respectului de sine, persoanele atente la aspectul lor exterior castigand un plus de credibilitate in societate, lucru care aduce automat si un plus de incredere in propriile forte si o evolutie mult mai buna in mediul unde isi duc existenta.
 
5. Nu in ultimul rand, trebuie retinut faptul ca fiecare dintre noi ne simtim mai bine si evoluam mai bine in cercurile sociale unde suntem acceptati deschis cu toate cele bune si rele ale noastre si unde ne putem manifesta la adevaratul nostru potential atat in plan personal cat si profesional. De aceea este extrem de important sa evitam mediile sociale, respectiv persoanele care ne creeaza un stres suplimentar si ne dau peste cap stilul nostru obisnuit de viata si sa cultivam cu predilectie cercurile sociale si persoanele care ne ajuta sa ne intrecem pe sine, ne motiveaza pozitiv si ne fac sa ne simtim acasa indiferent daca ne aflam in compania prietenilor, la locul de munca sau in alte situatii sociale unde dorim sa ne integram cat mai bine si nicidecum sa ne simtim izolati, ignorati sau chiar ostracizati de mentalitatea obtuza a celor din jurul nostru.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu