eboys Punctul lui de vedere

Frumusetea are un impact puternic asupra vietii sociale

Conform rezultatelor unui studiu intreprins recent in Londra de catre specialisti in medicina si biologie moleculara, persoanele percepute ca avand un chip atragator au sanse mai mari de a fi tratate cu un plus de diferenta atat in societate cat si la locul lor de munca, frumusetea fizica stimuland se pare anumiti neuroreceptori din creierul uman, care provoaca o crestere a starii de bine, de unde si "bonusurile" gratuite acordate persoanelor cu un chip frumos care ii fac pe toti cei din jurul lor sa se simta mai bine in propria piele.

Receptorii opiozi din clasa nu prezenti in creierul uman sunt responsabili pentru producerea senzatiilor intense de euforie si a altor senzatii de plenitudine in plan mental si afectiv, savantii britanici observand faptul ca acest tip de neuroreceptori din clasa mu se activeaza de fiecare data cand ne aflam in prezenta unui chip frumos sau a frumusetii ca imagine generica, de unde si placerea si deschiderea noastra manifestata in relatia cu cei care declanseaza astfel de senzatii placute in organismul nostru.Frumusetea are un impact puternic asupra vietii sociale

In cazul barbatilor, frumusetea actioneaza aproape matematic asupra creierului uman, barbatii raspunzand pozitiv la acest stimul in majoritatea cazurilor si dovedind un plus de politete si curtoazie de fiecare data cand se afla in prezenta unui chip placut. In cazul femeilor, reactia este similara, dar aici pot interveni si standardele personale in materie de frumusete, unele femei apreciind mai putin un barbat considerat ca foarte atragator de catre alte femei. Barbatii insa vor da un vot favorabil tuturor femeilor placute ca aspect, in cazul lor frumusetea fiind mai simplu de recunoscut si de etichetat ca atare.

Receptorii opiozi din clasa nu joaca un rol esential pentru cimentarea legaturilor noastre in plan social, activitatea lor continua sudand legaturile de prietenie sau pe cele de tip romantic atat intre persoane de sex opus cat si intre persoane de acelasi sex. Este foarte important din acest motiv sa incercam sa ne ingrijim si sa ne prezentam atat de bine pe cat este posibil in public, in acest fel putand beneficia la randul nostru de mici "avantaje" atat in planul vietii personale cat si in plan profesional, la locul de munca, unde angajatii care se prezinta mereu la niste standarde superioare sunt mai bine cotati decat angajatii care nu acorda suficienta atentie aspectului lor ingrijit la locul de munca.

Un chip placut si zambitor ajuta mai mult decat se crede la detensionarea multor situatii-limita si stabilirea comunicarii pe baze civilizate, indiferent daca e vorba despre barbati sau despre femei frumusetea jucand intotdeauna un rol pozitiv pentru mentinerea unor bune relatii intre persoane provenind din toate categoriile sociale. Frumusetea este asociata aproape instinctiv si cu sanatatea fizica si cu o doza mai mare de incredere, acestea fiind atuuri suplimentare care vor facilita inca si mai mult apropierea simpla si directa intre persoane complet straine, acest lucru fiind valabil inclusiv pentru planul vietii noastre romantice si sexuale.

Unele chipuri sunt placute, dar nu si usor de retinut deoarece trasaturile lor sunt ceva mai sterse, iar alte chipuri ne atrag atentia din primul moment gratie unor trasaturi mai bine definite, pe care le percepem, fiecare dintre noi in mod subiectiv, ca deosebit de atragatoare. Barbatilor, de exemplu, le plac in mod aparte femeile care afiseaza pe chipul lor un amestec de senzualitate combinat cu ceva spirit matern, iar femeilor le plac mai mult barbatii care afiseaza atat siguranta de sine cat si ceva profunzime spirituala pe chipurile lor.

De la caz la caz, preferintele noastre vor varia intr-o directie sau alta insa ramane cert faptul ca toate persoanele cu un chip placut si deschis ne vor transfera automat o senzatie de bine indiferent daca sunt sau nu prezenti si anumiti stimuli care pot trimite la aspecte romantice sau de natura sexuala. Frumusetea are astfel un impact puternic asupra vietii noastre sociale si e foarte bine daca alegem sa fim la randul nostru mai frumosi si mai placuti in compania altor persoane, astfel aducand fiecare dintre noi o contributie mica la cresterea generala a starii de bine in cercurile sociale in care ne petrecem timpul in mod obisnuit.

 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu