eboys Punctul lui de vedere

Femeile sunt tolerante cu barbatii, dar nu la fel de tolerante cu alte femei!

Femeile sunt tolerante cu barbatii, dar nu la fel de tolerante cu alte femei!Incercand sa gaseasca raspunsul la intrebarea de ce prefera femeile la locul lor de munca sa se subordoneze mai degraba unui barbat decat unei femei, un grup de psihologi de la Universitatea Emmanuel College din Boston, Statele Unite ale Americii, au descoperit cu stupoare faptul ca femeile au in general tendinta de a critica si judeca mai drastic o alta femeie decat un barbat  de unde, ulterior, si preferinta multor angajate pentru un sef barbat si nu femeie.

Propunand o serie de scenarii posibile, cercetatorii americani au lucrat indeaproape cu studentii din campus, acestia fiind rugati sa isi evalueze colegii, respectiv colegele de camera pentru a se descoperi astfel cine demontreaza un plus de toleranta atunci cand persoanele cu care isi impart locuinta depasesc limitele bunului-simt. Spre surpriza psihologilor americani, nu fetele ci baietii au aratat mai multa intelegere fata de defectele colegilor lor, lucru neasteptat deoarece se considera unanim ca femeile sunt mult mai tolerante decat barbatii in astfel de situatii.

La fel de surprinzator, in relatia cu colegii lor de sex masculin, fetele care au participat la acest studiu au aratat un grad mai mare de intelegere, ele fiind dispuse sa tolereze lipsa lor de civilizatie intr-o masura mai mare decat in cazul colegelor lor femei. Foarte sensibile la capitolul intimitate, femeile amendeaza rapid orice incalcare a codului nescris al bunelor maniere, nu intamplator cele mai bune prietene putand deveni peste noapte mari dusmani si capabile sa isi faca foarte mult rau in ciuda relatiei lor solide de prietenie din trecut.

Mergand in profunzimea dinamicii sociale specifice universului feminin, psihologii americani au incercat sa explice "misoginismul" femeilor in relatia cu alte reprezentante ale sexului frumos, ei ajungand ulterior la niste concluzii interesante pe care vi le si prezentam mai jos ca explicatii posibile pentru lipsa de toleranta manifestata de catre femei in relatia cu alte femei:

1. Femeile isi doresc intotdeauna sa fie acceptate fara retineri intr-un mediu social oarecare, iar teama de a fi respinse sau a fi tratate cu raceala poate conduce la adoptarea unui comportament pasiv-agresiv care le determina sa critice la randul lor pe ceilalti si in mod aparte pe alte femei care au refuzat initial sa le acorde sprijinul necesar pentru a fi acceptate mai usor de grupul social unde doresc sa se integreze.

2. O reactie instinctiva prezenta la multe dintre reprezentantele sexului frumos este si gelozia, un sentiment puternic, dar si firesc care apare ca rezultat al competitiei acerbe dintre femei fie in plan social, fie in plan profesional. Femeile sunt geloase nu doar pe frumoasele care le pot rapi partenerul de viata, dar si pe alte femei care dau randament mai mare la locul de munca sau reusesc sa se prezinte mai bine in societate.

3. Foarte multe dintre femeile care critica dur alte femei s-a dovedit a avea o lipsa marcata de respect fata de propria persoana, lucru mai rar intalnit la femeile care au avut o evolutie echilibrata in copilarie si adolescenta si mai prezent la femeile care au suferit traume si tot felul de abuzuri in perioada copilariei si a adolescentei. Increderea in sine si respectul fata de propria persoana pot fi totusi restaurate, dar va fi nevoie si de sprijinul specialistului in psihologie, ulterior aceste femei putand sa socializeze mult mai bine cu alte femei.

4. Pana nu cu multa vreme in urma, femeile au fost practic dependente de barbati in lupta pentru supravietuire, lucru care a lasat o amprenta grea, inca prezenta la femeile moderne, de unde si spiritul nativ de competitie intre femei atunci cand vine vorba de seducerea unui partener pe gustul lor. Pentru a nu-si pierde "omul", femeile pot fi foarte directe si agresive cu potentialele lor rivale, lucru care iarasi imputineaza cu ceva armonia din cadrul universului feminin.

5. Nu in ultimul rand, atmosfera violenta si agresivitatea vietii de zi cu zi din societatea moderna a marcat si femeile in mod negativ, unele ramanand cu sechele de tot felul, altele fiind predispuse catre depresie, iar altele alterandu-si artificial personalitatea pentru a face fata lumii din prezent cu toate schimbarile sale, in acest mod femeile uitand sa mai faca front comun in fata nocivei inertii sociale si devenind tot mai reci inclusiv in relatia lor cu alte femei, chiar si atunci cand unele dintre acestea le sunt apropiate, fie vorba despre rude sau de prietene cu vechime.

Concluzionand rezultatele studiului lor, americanii de la Universitatea Emmanuel College au fost fortati sa accepte faptul ca femeile nu sunt nici pe departe atat de unite si tolerante unele cu altele pe cat par a fi la o prima vedere, existand la momentul actual prea multe divergente si diferente de opinii in chiar centrul acestui univers specific al femeilor si fiind greu de prevazut din acest motiv o crestere armonioasa a femeii ca model uman in societate pe viitor.

Femeile la fel ca si barbatii sunt pana la urma niste fiinte perfectibile, iar daca dorim sa devenim mai buni decat suntem atunci putem atinge acest obiectiv, fiecare dintre noi, prin apelul la autocontrol, flexibilitate, toleranta, respect fata de propria persoana si, nu in ultimul rand, formarea continua de noi competente care sa ne ajute sa ocupam o pozitie sociala mai buna. Poate macar asa femeile vor reusi sa fie mai putin acide una fata de cealalta, lucru nu prea greu atunci cand te analizezi pe tine insuti mai inainte de a deschide gura pentru a critica alte persoane care, pe moment, iti pot fi complet antipatice.

 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu