eboys Punctul lui de vedere

Femeile si retelele sociale de pe Internet

Femeile si retelele sociale de pe InternetCliente fidele ale retelelor sociale de pe Internet de ani buni de zile, femeile sunt mai organizate si mai active in cadrul acestor retele sociale din mediul electronic decat barbatii, dar pot demonstra uneori si unele comportamente in parte hazlii si in parte riscante, astfel de comportamente fiind general valabile pentru mai toate femeile care acceseaza o retea sociala din mediu electronic, indiferent de varsta sau de situatia lor sociala.

1. Relativ selective in alegerea prietenilor care apar in lista lor de amici dintr-o anumita retea sociala, femeile isi doresc in secret sa aiba mai multe contacte decat unele "rivale" de-ale lor, ele sfarsind astfel prin a adauga un sir impresionant de prieteni pe lista, unii cunoscuti sau prieteni ai prietenilor, iar altii complet necunoscuti, dar cu un profil interesant si care da bine mai ales atunci cand "rivalele" acceseaza profilul cu pricina. "Celebritatile", respectiv toti aceia cu un statut social de invidiat sunt vanati in mod special, acestia reusind sa aduca si un aer de noblete profilului femeii care a reusit sa ii adauge in lista sa de contacte.

2. Ramanand in zona prietenilor facuti in cadrul unei retele sociale, femeile au tendinta de a posta constant  comentarii pozitive mai ales pe pagina prietenilor lor "VIP", iar acest lucru poate fi facut cu o frecventa incredibila. Indiferent daca e vorba despre o simpla fotografie postata recent de cineva din reteaua lor sociala sau de un eveniment major, femeile nu rateaza oportunitatea de a lasa fie si un scurt comentariu, astfel ele reusind sa isi solidifice de fapt reteaua lor sociala. Ce e prea mult, e prea mult totusi si e bine de stiut ca un comentariu mai scurt, dar la obiect are un impact mai pozitiv pentru imaginea acestor femei decat un comentariu care se intinde la nesfarsit de nu mai intelegi nimic din ce se spune pe acolo.

3. Verificandu-si constant profilul electronic postat pe o retea sociala de pe Internet, femeile corecteaza si retuseaza mereu tot ceea ce li se pare ca nu da bine la imaginea generala, comportandu-se aici deloc diferit de aranjarea in fata oglinzii cand se impun anumite ajustari pentru un plus de frumusete. Astfel, fotografiile sau postarile recente pot fi sterse in aceeasi zi cand au fost incarcate, acest lucru intamplandu-se mai ales atunci cand fotografiile sau comentariile cu pricina nu primesc rapid suficienta atentie din partea prietenilor.

4. Un citat "memorabil", plin de miez si incarcat de metafore este absolut necesar sa fie prezent pe prima pagina de profil, astfel de citate fiind, nu de putine ori, complet nelalocul lor si nereusind nicicum sa surprinda esenta/starea persoanei in cauza sau sa impresioneze in vreun fel pe vizitatorii mai ageri la minte. Zicala ca "nuca in perete" se poate aplica in multe astfel de situatii, femeile trebuind de aceea sa fie mai atente atunci cand aleg un citat sau o fraza memorabila ca "logo" in sectiunea "Stare de spirit" sau "Cum te simti azi?" de pe pagina principala a profilului lor.

5. Atunci cand sunt suparate pe cineva sau simt ca au fost in vreun fel jignite, femeile nu aleg doar sa stearga si, eventual, sa blocheze pe cei vinovati ci, suplimentar, mai adauga si niste comentarii intocmite cu maxima atentie pe pagina lor care au rolul de a demonstra ca ele sunt de fapt tolerante si prietenoase, dar totul pana la un punct. Astfel sunt salvate si aparentele si se demonstreaza inca o data ca nu e bine sa te pui cu o astfel de femeie puternica si capabila sa isi poarte singura de grija.

6. Destul de haios e obiceiul femeilor de a tranforma unele evenimente din viata lor in adevarate romane ilustrate, o simpla iesire in afara tarii sau petrecerea unui concediu la munte putand fi documentate prin zeci de imagini si comentarii la aceste imagini si de asemenea prin alte comentarii care sa arate cat de frumos si memorabil a fost totul.

7. Criticile subtile la adresa barbatilor si a universului masculin in general sunt frecvente pe paginile personale ale femeilor active de pe retelele sociale, iar unele dintre aceste critici sunt completate si prin linkuri mai mult sau mai putin relevante catre articole sau alte adrese web de interes pentru subiectul in cauza. In contrapartida, imaginea femeii moderne este prezentata mereu ca pozitiva, si aici aparand des linkuri, citate si diverse comentarii revelatorii in acest sens.

8. Vanitatea femeilor nu poate fi condamnata, fiind asa cum se stie parte din specificul feminin, iar pagina personala a unei femei de pe Facebook sau alta retea sociala va pune in evidenta si aceasta "slabiciune" feminina fie prin fotografii considerate a fi sexy, misterioase sau artistice, fie prin descrieri detaliate a ritualurilor aparte de intretinere corporala, preferinte vestimentare in pas cu moda si altele de acest tip.

9. Femeile fac legea pe siturile online de socializare, aici trendul fiind fara indoiala dat de catre femei si nu de catre barbati. Exista insa si unele efecte secundare cu impact profund mai ales asupra adolescentelor si femeilor tinere care se implica activ pe aceste retele electronice de socializare. Ele incearca si chiar reusesc sa se faca placute si sa isi construiasca o imagine de succes, dar uita sa procedeze la fel si in viata reala, iar asta poate fi contraproductiv deoarece imaginea pe care ti-o creezi in cadrul unei retele sociale nu va fi intotdeauna oglindita si de ceea ce se intampla in viata de zi cu zi. Este o problema pe care o poti observa si la femeile de varsta adulta, si aici discrepantele intre ceea ce se vede pe Internet si realitatea de zi cu zi putand conduce la lipsa de respect fara de propria persoana sau, alternativ, la o stare generala de blazare si chiar cinism manifestate in relatia cu alte persoane.

10. O alta problema privitor la implicarea femeilor in cadrul retelelor sociale de pe Internet se refera la oportunitatea creata de aceste retele sociale pentru "spectacol", respectiv pentru o prezentare completa si de mare succes. Multe femei sunt astfel tentate sa arate intregii lumi cat de talentate, inteligente si/sau pline de resurse pot fi, iar pentru a reusi acest lucru ele fac publica prea multa informatie sensibila care ar trebui sa ramana complet anonima din motive evidente de securitate si de protejare a dreptului la caracterul privat al datelor personale.

Marile situri de socializare de pe Internet se bucura de o audienta impresionanta, iar femeile stiu toate acest lucru si cedeaza cam des si prea usor impulsului de a arata mai mult decat e nevoie si se mai si implica emotional mai puternic decat ar trebui in mediul virtual, iar acest lucru poate avea si o latura negativa, femeile devenind asa mai expuse atacului la persoana in viata reala, dar si activitatilor ilegale de pe Internet unde piratii electronici si alte persoane fara scrupule exploateaza la maximum toata informatia pe care o pot obtine accesand siturile de socializare de pe Internet.

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu