In mod oarecum paradoxal, scortisoara, boabele de mustar, rosmarinul, coriandrul, usturoiul si multe alte condimente recunoscute pentru proprietatile lor antibacteriene, antivirale si/sau antifungice pot fi de bun folos si la cresterea gradului nostru de civilizatie, cu cat mai bine invatam sa folosim la gatit aceste condimente cu atat mai simplu reusind sa ne protejam atat de boala cat si de unele efecte secundare ale alimentatiei gresite.
Banalul usturoi, de exemplu, si chiar si ceapa, ambele faimoase pentru mirosul lor puternic si nu foarte placut de multe persoane, pot fi consumate atat in stare cruda cat si ca ingrediente la gatit, dozate corect la dieta aceste condimente putand preveni cancerul, bolile de inima, colesterolul negativ, parazitii sau infectiile virale si de aceea fiind nepretuite pentru orice familie care tinteste la un plus de civilizatie si o stare de bine crescuta peste zi.
Exista insa situatii cand atat usturoiul cat si ceapa nu pot fi usor tolerate de catre unul sau mai multi dintre membrii unei familii, in acest caz putandu-se renunta complet sau partial la asemenea condimente, dar nu si la alte condimente care de asemenea vor aduce un plus de sanatate consumate regulat la dieta. Condimentele parfumate sunt bine tolerate cam de toata lumea si nu e deloc o idee rea sa apelati alternativ si la scortisoara, cuisoare, coriandru, nucsoara, anason sau banalul suc proaspat de lamaie.
Spre deosebire de usturoi, condimentele parfumate ajuta si la imbunatatirea mirosului corpului nostru, fara a se face excese la dieta putandu-se totusi obtine rezultate foarte bune din acest punct de vedere si inca in relativ scurta vreme. Aspectul ingrijit al trupului combinat cu mirosul sau placut sunt de asemenea semne ale civilizatiei avansate, iar daca putem ajunge acolo si printr-o schimbare inspirata de dieta de ce am refuza acest lucru?
Alte condimente, mai toate bine de consumat in stare proaspata, pot sa ne binedispuna, inlaturand in acelasi timp in mod natural stresul, iar aici putem aminti patrunjelul, menta sau leusteanul, suplimentar putand apela regulat si la marar, oregano, busuioc sau arugula pentru un plus de tinerete, frumusete si o crestere sanatoasa a apetitului nostru sexual. Excelente tonice pentru sistemul nostru nervos, astfel de condimente ne ajuta sa socializam mai usor si contribuie la cimentarea relatiei noastre de cuplu, din nou putandu-se vorbi despre civilizatie si cai facile de atingere a acestui obiectiv.
Unele condimente sunt mai degraba adresate barbatilor, un bun exemplu aici reprezantandu-l condimentele parfumate amintite mai sus, care vor elimina mirosul urat de transpiratie, dar si respiratia grea, iar alte condimente sunt mai bine de folosit de catre femei atat pentru stimularea activitatii lor metabolice si mentinerea optima a greutatii corporale cat si pentru intarzierea efectelor inaintarii in varsta, respectiv pentru mentinerea unui bun tonus peste zi precum si stimularea organismului catre o viata sexuala bogata si implinita.
Sanatoase si la indemana oricui, condimentele pot si trebuie sa fie introduse in dieta noastra, dar nu la intamplare ci intotdeauna in mod stiintific, asa cum ne recomanda maestrii bucatari si alti specialisti in nutritie, in acest mod noi reusind sa mancam mai sanatos, dar in egala masura sa ne cizelam personalitatea afland pe parcurs mai multe atat despre alimentatia echilibrata cat si despre noi insine si modul in care sa crestem gradul nostru de civilizatie prin apelul constant la ingrediente culinare de calitate si preparate de bun-gust.
Alaturi de condimentele accesibile oricui, exista pe piata interna un alt tip de oferta, adresata persoanelor cu bani, acestea fiind din pacate suficient de scumpe incat sa nu ni le putem permite frecvent la dieta noastra. Este vorba despre ceaiurile de calitate, ciocolata si cacao bio, unele condimente rare, cafeaua bio si substitutii sai de lux, apa plata de calitate si alte astfel de produse pe care le putem degusta cu placere macar o data pe an, dar fara a beneficia de pe urma lor pentru un plus de sanatate ci doar satisfacandu-ne curiozitatea si invatand pe viu ce e bun pentru noi, lucru de folos daca situatia noastra financiara se va schimba mult inspre bine in viitor.
Gradul nostru general de cultura, respectiv nivelul de civilizatie poate fi estimat corect si in functie de modul in care stim sa folosim condimentele pentru cresterea starii noastre de bine si stimularea sanatatii organismului nostru, nu intamplator mai toate canalele de media incluzand in oferta lor si programe speciale care ne arata cum sa mancam sanatos si cum sa gatim sanatos. Sa nu ignoram deci aceasta fateta a civilizatiei in societatea noastra moderna, astfel avand de castigat fie si pentru un plus de sanatate daca nu si pentru cresterea nivelului nostru de cultura generala, respectiv de civilizatie.
Adauga comentariu