eboys Punctul lui de vedere

Ce nu stiai despre dragoste si mecanismele sale biologice

Gratie progresului tehnologic si a eforturilor savantilor in medicina si biochimie, in prezent dragostea poate fi cuantificata in mod stiintific, tot mai multe fiind descoperirile din ultima vreme care ne arata cum apar si se manifesta mecanismele ascunse care guverneaza aceasta placuta stare dorita si traita pe viu de cei mai multi dintre noi.

Plecand de la teoriile centrate pe evolutia speciilor si continuand cu rolul major al hormonilor pentru initierea unei relatii romantice sau considerentele de ordin genetic, dragostea incepe sa nu mai reprezinte o enigma pentru cetatenii mileniului al III-lea, multe dintre teoriile stiintifice avansate in acest sens fiind fundamentate pe baze foarte solide.  

Se stCe nu stiai despre dragoste si mecanismele sale biologiceia, de exemplu, de multa vreme faptul ca femeile sunt atrase mai ales de catre barbatii sanatosi, plini de virilitate, capabili sa le ofere copii la fel de sanatosi si puternici, acest lucru fiind valabil pentru intregul regn animal si nu doar pentru specia noastra. Nimeni nu a reusit pana la momentul actual sa combata teoria evolutionista, dar este adevarat ca schimbarile in plan social din ultimele decade au determinat deopotriva femeile si barbatii sa accepte parteneri diferiti de modelul propus de aceasta teorie.

Din punct de vedere chimic si biologic, hormonii de asemenea influenteaza dinamica unei relatii romantice, avand deseori un puternic efect atat in plan mental cat si in acela al afectelor, tot mai multe fiind cuplurile zilelor noastre care se arunca orbeste intr-o relatie ascultand mai degraba de hormoni si instincte decat de vocea ratiunii. Testosteronul si estrogenul sunt astfel factorii responsabili pentru viata noastra amoroasa, dar alaturi de acestia vor interveni in ecuatie si altii, care isi fac prezenta mai tarziu pentru a cimenta o relatie consumata initial doar in plan fizic.
Cuplurile care ajung sa experimenteze cu adevarat dragostea secreta din plin si alti hormoni cu rol in apropierea celor doi parteneri la modul foarte romantic, astfel de hormoni stimuland diferite zone ale creierului si oferind o senzatie constanta de placere si de bine. Astfel, dopamina si adrenalina sunt doar doi dintre hormonii care te pot face sa ceri cuiva mana in casatorie si sa accepti fara a sta pe ganduri sa iti petreci viata alaturi de persoana iubita.

Alti hormoni care apar din belsug la indragostiti vor ajuta de asemenea la cimentarea unei adevarate relatii de cuplu, oxitocina si vasopresina, de exemplu, fiind privite in prezent ca niste adevarate sageti ale amorului trimise de zeul Cupid pentru a mentine pasiunea mereu prezenta la cuplurile de cursa lunga.

Aflate abia la inceput de drum, studiile stiintifice care diseca mecanismele ascunse ale dragostei sunt deosebit de promitatoare, nu peste multa vreme putand la modul foarte real sa ne descoperim pe treptele unei farmacii unde sa asteptam pilule magice care sa ne ajute sa ne pastram dragostea intacta chiar si atunci cand lucrurile nu mai stau la fel ca la inceput.

Mai in gluma, mai in serios, aceasta ar putea fi doar una dintre aplicatiile practice ale descoperirilor savantilor in medicina, si nu ar fi deloc rau daca am putea macar pe aceasta cale sa evitam separarile regretabile si traumele cauzate propriilor copii, prea multi fiind aceia care se despart la mare graba, fara a mai incerca sa se lupte catusi de putin pentru a mentine relatia lor vie si pe viitor. Sa speram deci ca medicii de familie ne vor putea prescrie in curand "retete de dragoste" care sa ne ajute sa pastram aprinsa flacara pasiunii tinandu-ne astfel pure juramintele rostite in fata altarului cand am decis cu inima deschisa sa ramanem alaturi la bine, dar si la rau.

 
 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu