eboys Punctul lui de vedere

Adolescentii au nevoie de suport emotional in urma unui esec in plan sentimental

Adolescentii au nevoie de suport emotional in urma unui esec in plan sentimentalPentru un adolescent o separare in cuplu nu este prin nimic mai putin dureroasa si traumatizanta decat in cazul persoanelor adulte, si adolescentii la fel ca si noi toti traind intens astfel de momente neplacute si avand nevoie de mult suport emotional din partea parintilor, a rudelor de incredere sau a prietenilor apropiati.

Spre deosebire de persoanele adulte, adolescentilor le lipseste din pacate experienta necesara pentru depasirea cu brio a unor evenimente mai putin fericite ale existentei lor, acum lipsa de suport afectiv si de sfaturi oferite cu multa delicatete putand sa ii afecteze pentru ani buni de zile sau chiar sa schimbe complet cursul normal al vietii lor.

Nu este insa deloc usor sa consolezi o persoana care tocmai a fost lasata balta de catre iubitul/iubita sa, in astfel de situatii "victima" avand tendinta de a se izola de restul lumii, concentrandu-se bolnavicios asupra evenimentelor care au condus la regretabila despartire, iar apropiatilor sai revenindu-le sarcina prioritara de a-l "reanima" pe cel in suferinta prin comunicare, socializare si implicarea sa in activitati interesante, toate menite sa vindece cu timpul ranile sufletesti cauzate de o separare romantica.

Multi parinti au chiar tendinta de a-si proteja ei insisi propriul copil, aflat la varsta adolescentei, de emotiile intense si contradictorii specifice acestei varste frumoase, dar asta e o greseala deoarece adolescentii trebuie sa invete pe propria piele sa relationeze armonios cu persoane de sex opus, acum si despartirile, si depasirea lor cu fruntea sus fiind parte din jocul dragostei pe care fiecare dintre noi trebuie la un moment dat sa il traim si sa il intelegem in toata complexitatea sa.

Primul lucru de care au nevoie adolescentii atunci cand trec printr-un astfel de impas amoros este un umar pe care sa se sprijine si o ureche capabila sa ii asculte si sa ii inteleaga pe deplin, nu intotdeauna parintii ridicandu-se la niste standarde acceptabile, dar existand din fericire si multe familii unde comunicarea intre parinte si adolescent decurge mai mult decat multumitor.

Atunci cand parintii nu sunt insa disponibili, adolescentii vor putea apela la sfaturile unei persoane cu mai multa experienta, aici intervenind de regula fie una dintre rudele apropiate, fie prietenii de varsta mai inaintata, care vor putea oferi bune sfaturi pentru depasirea unei astfel de situatii de criza.

Mai mult decat orice, adolescentii nu suporta sa fie contrazisi, aceasta fiind una dintre greselile frecvente pe care o fac unii parinti, acuzandu-si copilul ca ar fi trebuit sa se fereasca din start de fiinta care i-a ranit sentimentele. De preferat este totusi ca parintii sa arate mai ales acum multa intelegere, permitand adolescentului sa inteleaga de unul singur cum si din ce motive s-a produs ruptura romantica care ii pune inima pe jar.

Optimismul este foarte necesar pentru un adolescent cu inima franta, dar nu va fi de ajuns sa i se spuna acestuia ca toate se vindeca cu timpul, ideal fiind ca persoanele apropiate sa fie incarcate in mod natural cu voie-buna, astfel ei transmitand aceasta stare pozitiva catre adolescent zi de zi. Suplimentar, implicarea tinerilor in activitati practice si/sau sociale va fi de bun folos, astfel ei uitand fie si pentru cateva ore pe zi cat de mult doare sa pierzi o fiinta pe care ai iubit-o mult.

Sfaturile intelepte sunt de asemenea necesare pentru adolescentii care sufera din dragoste, dar aceasta intelepciune este bine sa fie "livrata" intr-o forma cat mai delicata, care sa nu jigneasca inteligenta nativa a unui adolescent. Astfel, petrecerea timpului in aer liber, exercitiul fizic, lucrul la calculator, iesirile in oras cu prietenii ar trebui sa survina ca de la sine, oferindu-i adolescentului sansa de a descoperi magia vindecatoare a timpului si de a lua in considerare o alta relatie romantica, poate mai norocoasa odata ce anumite lectii de viata sunt invatate din greu si pe propria piele.

Confruntarea intre experienta particulara in dragoste a unui adolescent cu esecurile in plan sentimental suferite de altii poate sau nu sa fie de ajutor pentru tineri, ei afland pe aceasta cale ce au facut altii aflati in aceeasi situatie pentru a depasi suferintele apasatoare ale dragostei. De regula, adolescentii, mai ales fetele, apleaca urechea la astfel de confesiuni si vor selecta din tot ceea ce li se spune ce cred ei ca le poate face suferinta mai usoara.

Foarte important intr-un final va fi ca adolescentii sa inteleaga ca "dragostea cu forta" nu e dragoste deloc, astfel ei castigand si un plus de experienta din toata aceasta suferinta romantica, respectiv incepand sa descopere faptul ca apropierea dintre doua persoane de sex opus nu se bazeaza pe atractie fizica sau pe hazard ci mai degraba pe o reala compatibilitate in plan afectiv, al intereselor si alte trasaturi pe care le pot avea doua persoane in comun.

Bine pregatiti pe viitor pentru o relatie solida, inceputa sub niste auspicii mai favorabile, tinerii vor fi pregatiti sa intampine dragostea genuina fara false prejudecati si capabili sa isi tina in frau pasiunile de moment, uneori asteptarea lor putand sa dureze doar o scurta vreme, iar alteori ei reusind sa isi gaseasca perechea potrivita chiar si dupa trecerea a ani buni de zile.

 

Lucian Braca

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu