Statisticile care urmaresc sa evidentieze rolul benefic al medicilor virtuali de pe Internet pentru sanatatea pacientilor care aleg o astfel de forma de tratament demonstreaza faptul ca aceasta alternativa terapeutica este preferata de multi internauti si ca rezultatele pot fi in multe cazuri pozitive pentru sanatatea generala a pacientilor.
Medicina online insa nu poate fi practicata de oricine ci este nevoie si aici de prezenta unor doctori calificati, capabili sa identifice boala analizand simptomele prezentate de bolnavi si putand astfel sa stabileasca un diagnostic aproximativ sau foarte exact al bolii de care acestia sufera. In baza acestui diagnostic se poate apoi dispune si un posibil tratament, dar de obicei doar dupa consultarea prealabila a medicilor cu care bolnavii colaboreaza in mod obisnuit.
Medicina online nu poate desigur sa inlocuiasca medicina traditionala unde prezenta bolnavului este obligatorie si la fel administrarea de teste si analize suplimentare care sa ajute la stabilirea fara greseala a unui diagnostic corect. In paralel insa cu medicina practicata in spitalele si clinicile locale, medicii virtuali pot contribui foarte mult la stabilirea unei relatii de incredere pacient-doctor si la trasarea unui curs normal al vindecarii care sa conduca eventual si la deplina insanatosire a persoanelor bolnave.
Pentru un medic care acorda consultatii in regim online, activitatea sa de zi cu zi nu este mai putin serioasa decat aceea a unui medic obisnuit, si in aceasta situatie putandu-se ajunge la rezultate bune pentru sanatatea pacientilor daca exista date care sa permita stabilirea de diagnostice pe baze strict medicale. In plus, medicina online permite emiterea de pareri avizate alternative menite sa incurajeze bolnavul sa aiba mai multa incredere in diagnosticul care i s-a dat anterior.
In Occident exista deja situri web specializate pentru consultatii medicale unde se poate apela si la suport audio-video, astfel incat pacientul sa isi vada medicul, iar medicul la randul sau sa poata evalua starea de sanatate a bolnavului si in mod direct, prin vizionarea acestuia pe monitorul electronic.
Se elimina astfel crizele de timp, deplasarea la sediul clinicii medicale sau teama de doctor si se pot pune diagnostice sau se pot da sfaturi utile fara obligatia de a te prezenta in fata medicului specialist sau a celui de familie.
Multe afectiuni care pot fi astfel tratate ar usura simtitor costurile pentru asigurarile de sanatate daca si in Romania s-ar putea implementa un astfel de sistem online de diagnosticare si tratare a pacientilor cu probleme usoare de sanatate. In acelasi mod se pot de altfel elibera si retete electronice care mai apoi sa fie ridicate din farmacii sau aduse acasa prin intermediul serviciilor de curierat rapid.
Pe langa suportul medical specializat de care poti beneficia ca pacient accesand un astfel de sit web specializat pe servicii de sanatate, se pot consulta suplimentar si alti utilizatori fie in cadrul unui forum aferent, fie prin lectura diagnosticelor mai vechi puse acestora pentru probleme similare de sanatate.
In acest mod capeti si mai multa incredere si poti alege sa recurgi si pe viitor la serviciile sitului web in cauza sau sa te orientezi catre altul, poate mai bine pus la punct si mai transparent din toate punctele de vedere.
Medicina pe Internet ofera deci servicii de calitate, bineinteles in limita timpului pe care il au la dispozitie medicii specialisti, acestia raspunzand apelurilor pacientilor de multe ori in mod voluntar si nu pentru ca ar castiga mare lucru din aceasta activitate.
Este o activitate foarte utila inclusiv pentru pacientii romani si se pot obtine certe avantaje prin stimularea sa in mediul online, dar va trebui obligatoriu ca si la noi sa primeze binele bolnavilor si nu interesele meschine ale unor persoane interesate mai degraba de profit decat de sustinerea sanatatii populatiei pe aceasta cale ieftina si eficienta.
Adauga comentariu