Ascuns la o adancime foarte mare, de peste 4000 de metri, sub albia fluviului Amazon din America de Sud, cercetatori din Brazilia au descoperit un curs de apa de dimensiuni comparabile cu cele ale Amazonului, lung de aproximativ 6000 de km si lat de cel putin 200 de km, care si-a tradat initial prezenta in urma unor foraje la mare adancime intreprinse prin anii '80 de compania Petrobras, principalul furnizor de petrol din Brazilia.
Botezat fluviul Hamza, dupa numele cercetatorului principal din echipa care a facut uluitoarea descoperire, acest curs imens de apa este, se pare, secretul care a facut posibila cresterea constanta a celebrei jungle amazoniene, aici existand practic doua sisteme de alimentare continua cu apa, unul oferit de chiar fluviul Amazon, iar celalalt furnizat de raul de mare adancime numit de catre cercetatori raul Hamza.
Descoperirea savantilor brazilieni nu a fost inca pe deplin confirmata si validata de catre comunitatea stiintifica internationala din cauza absentei unor date stiintifice solide, dar echipa de cercetatori condusa de catre Valiya Hamza a promis sa vina cu noi informatii pana in 2014, cand ei sunt siguri ca vor putea demonstra fara echivoc existenta acestui imens curs de apa aflat la mare adancime sub albia fluviului Amazon.
Odata ce noua revelatie stiintifica va fi confirmata pe deplin, raul Hamza va deveni cel mai mare curs subteran de apa din intreaga lume, intinzandu-se de la Vest spre Est si avand gura de varsare tot la mare adancime in oceanul Atlantic. Intrucat apa oceanului are un continut mai scazut de sare la gurile Amazonului decat in alte locuri se crede ca aceasta ar fi o dovada in plus a existentei de netagaduit a raului Hamza.
Toate implicatiile de ordin ecologic, turistic si stiintific pe care le poate aduce aceasta noua descoperire sunt deocamdata trecute sub tacere de catre savanti deoarece analizele nu pot fi facute in detaliu decat dupa confirmarea deplina a existentei raului subteran de mare adancime. Pentru moment, toata lumea se afla in expectativa, iar echipa de cercetatori brazilieni nu bate pasul pe loc nici o clipa, ei continuand sa investigheze intreaga zona si promitandu-ne sa ne ofere rezultatele finale ale muncii lor in cel mult 2-3 ani de zile.
Adauga comentariu