Retentia de apa se caracterizeaza printr-o activitate scazuta a sistemului limfatic, incapabil in anumite perioade cand organismul sufera de stari de inflamatie mai serioase sa dreneze lichidul acumulat sub forma de infiltratii in tesuturile moi, in acest lichid fiind continute adesea multe substante si toxine nocive pentru organismul uman, care pot crea baza aparitiei de boli grave daca nu sunt eliminate corespunzator.
Sindromul premenstrual este doar una dintre conditiile care cauzeaza frecvent inflamarea serioasa a intregului organism, acum producandu-se si efectul numit retentie de apa si putand sa apara asa-numitele edeme localizate fie la nivelul picioarelor, fie la nivelul abdomenului sau, mai grav, al plamanilor.
Cele mai multe femei reusesc sa depaseasca cu brio simptomele date de sindromul premenstrual si prezinta doar temporar o astfel de stare de inflamatie in organism, care se amelioreaza treptat, aproape pe nesimtite, odata cu incheierea temutei perioade de menstruatie. Alte femei insa pot suferi de balonare cronica, senzatie de greutate in picioare sau in zona toracelui si edeme, ele trebuind sa adopte de aceea masuri frecvente de tip alimentar si de viata care sa combata eficient retentia de apa.
Exercitiul fizic, practicat pana la varste inaintate, si plimbarile zilnice in aer liber sunt cea mai eficienta forma de prevenire a retentiei de apa, iar dieta corecta de asemenea joaca un rol esential pentru usurarea tuturor simptomelor, reducerea la minimum a sarii din alimentatie si evitarea produselor procesate, a conservelor, a grasimilor saturate ori a fainii albe putand aduce certe avantaje pentru sanatate.
In meniul zilnic al femeilor care sufera de retentie de apa in perioada menstruatiei, dar si in alte momente ale lunii, trebuie introduse frecvent alimente alcaline si cu efect detoxifiant si diuretic precum fructele cu zahar putin, nucile si semintele sanatoase de in, de susan sau de mustar, cerealele integrale si legumele cu volum mare, de asemenea alcaline. Alcoolul, sarea si cafeaua agraveaza aceasta conditie si trebuie eliminate pentru cateva zile pana la disparitia simptomelor si apoi consumate doar cu moderatie.
Dintre suplimentele recomandate pentru prevenirea si ameliorarea retentiei de apa in organism, diureticele usoare si naturale vin pe primul loc (frunze de mesteacan, papadie, patrunjel verde, cozi de cirese, ceai verde, pepene, castraveti, rosii, apa fiarta si bine filtrata etc.) si sunt urmate de o serie de vitamine si minerale esentiale pentru tratarea corecta a tuturor simptomelor (calciu, magneziu, vitamine din gama B, vitamina E).
Evitarea stresului poate ameliora foarte rapid aceasta afectiune mai ales cand se respecta si dieta corecta si se iau si masuri bune pentru practicarea de miscare fizica, in rest fiind treaba medicului specialist sa identifice mai in profunzime cauzele care pot declansa periodic retentia de apa in organism si sa recomande la randul sau niste tratamente eficiente, care sa ajute la vindecarea completa a persoanei suferinde de aceasta afectiune.
Adauga comentariu