Animale de companie Lifestyle

Veterinari pentru tratarea animalelor exotice

Veterinari pentru tratarea animalelor exoticeIn Romania, de cativa ani buni de zile incoace, numarul detinatorilor de animale si pasari exotice a crescut exponential, din acest motiv si nevoia de servicii medicale profesionale fiind mult mai mare in prezent decat in trecut. Mare parte dintre medicii veterinari nu poseda insa cunostinte aprofundate pentru intretinerea si tratarea bolilor specifice de care pot suferi multe dintre speciile exotice aflate in grija iubitorilor de animale de la noi din tara, din acest motiv serviciile medicale in aceasta arie fiind foarte putine si de calitate indoielnica.
 
In mod special pentru animalele exotice, medicii veterinari sunt esentiali pentru mentinerea calitatii vietii lor la un grad optim de sanatate, fie vorba despre pasari, pestisori, rozatoare sau reptile, cu toate necesitand niste conditii speciale de trai si o atentie aparte la dieta si programul lor de odihna.
 
Dintre aceste animale exotice prezente in numar mare in locuintele pasionatilor din Romania, hamsterii, purcelusii de guinea, pestii de acvariu si perusii au avut cel mai mult de suferit din cauza lipsei acute de asistenta medicala calificata, foarte multe astfel de animalute murind in scurta vreme din acest motiv sau ducandu-si viata in niste conditii improprii pentru specia din care fac ei parte.
 
Foarte important pentru toti detinatorii de animale exotice este izolarea lor completa de alte specii animale precum si adapostirea si hranirea lor doar conform standardelor stiintifice, lucru esential pentru prelungirea sperantei lor de viata.
 
Sfaturi utile in acest sens nu pot fi la ora actuala obtinute decat de pe Internet sau din tratatele medicale si, mai rar, direct din gura medicului veterinar, iar prezentarea periodica la specialistul in medicina veterinara pentru investigatii preventive de asemenea este exclusa deoarece multi medici nu sunt specializati pentru a se ocupa si de astfel de specii exotice.
 
Animalele exotice pot suferi de regula de unele boli foarte diferite de cele ale animalelor de companie obisnuite, astfel de boli aparand constant din cauza expunerii lor la virusi si microbi purtati de alte animale, din cauza incalcarii regulilor alimentare sau din cauza expunerii lor la curenti de aer, a lipsei de aer proaspat si lumina naturala ori din cauza lipsei de exercitiu fizic.
 
Un animal exotic nu ar trebui, in mod teoretic, sa fie oferit spre cumparare decat cu instructiuni foarte clare si detaliate pentru cresterea sa insa, in mod practic, nici pomeneala de asa ceva, lucrurile stand ingrozitor de prost din acest punct de vedere in Romania.
 
Odata contractata o afectiune oarecare, sansele de vindecare sunt minime in absenta sfaturilor unui medic veterinar specializat, lucrurile putand sa evolueze mult inspre bine atunci cand specialistul in medicina este consultat din timp sau riscand sa se inrautateasca in absenta acestuia.
 
Din toate aceste motive, medicii veterinari capabili sa se ocupe si de speciile exotice sunt absolut necesari in Romania, existand o cerere foarte mare pentru astfel de specialisti in mod aparte in marile orase si fiind de asemenea necesara si o atentie sporita la informarea corecta a tuturor posesorilor de animale exotice.
 
O cale de rezolvare alternativa este de asemenea de dorit, putandu-se interzice definitiv comertul cu animale exotice la noi in tara si plasandu-se tot restul stocului de astfel de animale exotice in mari centre de ingrijire si protejare a lor tip zoo, aceasta fiind de departe o varianta mult mai buna decat cpmercializarea lor catre persoane ignorante, care nu vor avea acces nici la specialisti bine pregatiti pentru a trata animalele exotice.
 
A ingriji un animal exotic nu este totuna cu a avea in grija un animal de companie obisnuit, si pentru acestea din urma fiind necesare masuri speciale de viata, dar existand si medici veterinari care sa ofere sfaturi competente in aceasta directie. 
 
Animalele exotice au fost dintotdeauna defavorizate din punct de vedere a asistentei medicale calificate, iar lucrurile stau prost nu doar in Romania ci peste tot in lume, unde astfel de animalute sunt lasate constant la mila lui Dumnezeu. 
 
Paradoxal, animalele exotice se vand totusi foarte bine in ciuda sperantei lor de viata mici, iar acest lucru face vina noastra colectiva inca si mai mare, astfel adaugandu-se la speciile animale sacrificate pentru bucuria propriului stomac alte specii tinute captive pentru frumusetea lor si sortite mortii premature din cauza lipsei acute de personal medical specializat in tratarea afectiunilor lor specifice.

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu