Pentru ca ranile mici cu care te poti alege deseori sa nu devina mari probleme, invata ce trebuie sa faci imediat ce ti se intampla astfel de lucruri. De asemenea, aceste tehnici iti vor fi de mare folos cand va trebui sa acorzi primul ajutor fie cuiva apropiat, fie unui copil sau chiar cuiva necunoscut, pe strada. Invata bine ceea ce ai de facut in caz ca tu sau cineva din apropierea ta se raneste, pentru a reactiona rapid si eficient, reducand astfel posibilitatea ca urmarile sa fie grave.
Atunci cand iti intra ceva in ochi, fie ca este vorba despre o particula de praf sau de o substanta cosmetica sau chimica, infrange-ti primul impuls, acela de a-ti freca ochiul. Daca este voba despre o particula solida, prin frecare nu vei face dcat sa zgarii corneea si sa te alegi cu o infectie. Ceea ce poti face este sa clipesti des de mai multe ori. Daca particula nu se misca, apeleaza la apa. Scoate intai lentila de contact, daca porti asa ceva, apoi clateste-ti ochiul incercand sa tii pleoapa deschisa. Poti incerca si cu picaturi calmante pentru ochi de la farmacie (Visine), acestea fiind special create pentru a curata ochiul si pentru a calma corneea. Daca nu reusesti deloc sa scoti ceea ce ti-a intrat in ochi (fara a incerca altceva decat variantele de mai sus) sau ochii tai au intrat in contact cu stropi de produse chimice (ca inalbitorii, de exemplu) este cazul sa apelezi la un medic. Clateste in continuare ochiul afectat, deorece acest lucru va ajuta cel putin la calmarea durerii.
Vasele de sange din interiorul nasului sunt foarte fine si nu este un lucru neobisnuit ca acestea sa se sparga si sa provoace sangerari. Daca se intampla acest lucru, intinde-te putin pe spate si prinde-ti nasul la baza narilor, pastrand presiunea pentru o durata intre 5 si 15 minute. Respira calm, pe gura. Atentie insa: nu-ti lasa capul pe spate, deoarece risti astfel sa inghiti sange si sa te ineci, iar sangele inghitit astfel risca sa ajunga in plamani, ducand la probleme grave. Daca dupa 20 de minute sangerarea nu se opreste, ar trebui sa vorbesti cu un medic. De asemenea, daca sangerarea apare din senin si este insotita de ameteala, dureri de cap, vedere neclara si tiuit in urcehi, ar fi mai bine sa apelezi la doctor.
Cand pasesti gresit, mai ales daca porti tocuri sau nu esti atenta cand cobori scarile, ligamentele piciorului se intind mai mult decat este normal si astfel te poti alege cu o entorsa. Dupa socul initial suferit de picior, aparitia vanatailor si umflaturilor este normala. Aplica imediat gheata pe locul afectat cate 20 de minute, facand pauze tot de 20 de minute intre aplicari. In prima zi este foarte important sa nu-ti mai folosesti acel picior si sa pui gheata. A doua zi poti infasura laba piciorului si glezna intr-un bandaj elastic si incearca sa mentii piciorul mai sus decat restul corpului, pentru a reduce circulatie sangelui, ajutand astfel zona sa se dezumfle. Cand se intampla acest lucru, poti incepe sa pui comprese calde, pentru ca circulatia sangelui sa se reia in paramentrii normali. In nici un caz nu-ti forta piciorul, deoarece risti sa-ti rupi ligamentele. Daca piciorul nu se dezumfla si durerea nu se amelioreaza in cateva zile, un medica va afla cu exactitate care este problema.
Ce faci in cazul arsurilor sau cand te oparesti cu apa fierbinte? In primul rand este important sa distingi cat de grava este arsura: arsurile de gradul I provoaca inrosirea pielii, cele de gradul II cauzeaza vezicule (basici), iar cele de gradul III pielea se rupe sau se carbonizeaza. Cat se poate de repede, in cazul oricarui tip de arsura, plaseaza zona afectata sub un jet de apa rece, scufunda acea zona intr-un vas cu apa sau pune comprese umede. In cazul arsurilor de gradul I si II poti bandaja lejer ranile la inceput, pentru a le proteja impotriva infectarii. Niciodata insa sa nu pui gheata peste arusrile grave, deoarece poti distruge pielea, iar rana se va agrava. Nu sparge basicile si nici nu aplica antibiotice sau unt peste arsuri, deoarece poti ptovoca infectii. In cazul arsurilor de gradul trei, precum si in cazul asurilor electrice sau chimice, daca cel afectat tuseste, respira cu dificultate si are ochii aposi, suna la urgente! De asemenea, trebuie sa te duci sau sa duci victima la Unitatea de Primire Urgente in cazul in care arsura are o suprafata mai mare de o palma. Acolo vei primi tratamentul adecvat si vei reduce la minim eventualele cicatrici.
Adauga comentariu