Pentru ca tot mai multe vedete par sa adopte metoda cea mai drastica cand vine vorba de slabit, adica sa se infometeze, tragand dupa ele multi alti tineri care isi doresc sa isi egaleze astfel modelele, fara sa stie ca isi pun in pericol viata, am incercat sa aflam parerea domnului psiholog Ilie Marinescu despre dezechilibrele alimentare grave care apar in urma adoptarii unor programe alimentare drastice.
Egirl.ro: Foarte putini dintre noi cunoastem faptul ca anorexia si bulimia reprezinta doua dezechilibre alimentare grave. Adoptarea a mai multor diete fara sfatul unui specialist, trecerea de la un program alimentar la altul, infometarea reprezinta cateva situatii premergatoare celor doua dezechilibre alimentare grave. Insa dezechilibrele alimentare ascund si o cauza psihologica, pentru ca nu orice persoana slaba este obligatoriu anorexica sau bulimica. Daca realitatea este asa cum o vedem multi dintre noi, persoanele care sufera de dezechilibre alimentare nu vad ceea ce noi vedem. Cu alte cuvinte, privesc in oglinda si se vad grase, desi situatia sta altfel, chiar daca cineva le spune ca se insala.
Spuneti-mi, va rog, cat de mult poate ajuta vizita periodica la un psiholog, pentru ca vorbim mai intai de toate de o problema de ordin psihologic care impinge aceste persoane spre marginea prastiei.
Ilie Marinescu: Vorbind de anorexie sau bulimie, vorbim de tulburari de alimentatie ce afecteaza in mod deosebit sanatatea individului, cu o recrudescenta destul de crescuta in randul adolescentelor, preocupate in mod exagerat de greutatea si forma corporala, asociind un comportament alimentar patologic. Simptomul comun in tulburarile de alimentatie in plan psihic il reprezinta distorsiunea imaginii corporale. In perioada adolescentei cand se formeaza identitatea individului, exista riscul unei vulnerabilitati crescute pentru aparitia anorexiei sau bulimiei. Imaginea corporala definitorie in aceste tulburari de alimentatie influenteaza sentimentul valorii de sine.
In ceea ce priveste vizita la un psiholog, cu cat durata acestor tulburari este mai mare, cu atat terapia devine mai anevoioasa. Totusi, interventia unui terapeut in astfel de situatii constituie o maniera specifica de rezolvare a problemelor aducand cu sine un echilibru emotional, increderea in sine si schimbarea perceptiei despre propriul corp, construita la nivel cerebral.
Egirl.ro: De ce credeti ca aleg unii tineri sa faca astfel de gesturi extreme, adica sa se infometeze pentru a slabi mult si rapid? Care ar putea fi cauzele intalnite in cele mai multe dintre situatii?
Ilie Marinescu: Idealul supletii corporale propagat de mass-media si integrat in societate, are un impact deosebit de mare in definirea identitatii individului in aceste tulburari. Exista o confuzie a propriilor trairi, fizice sau psihice, avand sentimentul ca nu poate controla propria viata, ca nu are posibilitatea de a influenta propriul comportament si nevoile personale. Dorinta acerba de a corespunde unor standarde socio-culturale, imaginea supletii corporale este asociata cu succesul in viata, ca pot fi mai atractive sau ca vor fi mai iubite decat altele. Din aceasta perspectiva, apare un conflict de identitate intre ceea ce este in realitate si ceea ce ar dori sa fie. Pentru adolescenta de azi, viata ii ofera multe roluri sociale, iar expectatiile lor sunt de cele mai multe ori nerealiste. Fenomenul modelului ideal de a fi supla cat si competenta presupune controlul de sine in plan corporal si psihic. Atat anorexia cat si bulimia sunt privite ca o tentativa de adaptare intr-o perioada specifica de dezvoltare.
Egirl.ro: Cum poate sa ajute familia unui tanar care sufera de anorexie sau bulimie? Cat la suta reprezinta aportul familiei in rezolvarea unei astfel de probleme?
Ilie Marinescu: Deoarece persoanele cu tulburari de alimentatie provin de regula din familii unde in copilarie nu au primit niciodata aprecieri, odata cu dezvoltarea si maturizarea lor, familia ar trebui sa constientizeze riscurile ce decurg din lipsa de comunicare si de apreciere si sa recurga la sprijinul emotional din partea familiei, deoarece numai intr-o interactiune emotionala, sentimentele si nevoile pot fi integrate in personalitatea acestora si controlate. Cum rezistenta la schimbare este evidenta in cazul acestor persoane, o abilitate din partea familiei si o indrumare cstre un specialist este definitorie in depasirea si rezolvarea acestor tulburari.
Egirl.ro: Si unde se poate ajunge daca o astfel de persoana nu primeste ajutor din nici o parte, ori mai rau de atat, refuza ajutorul cu orice pret ?
Ilie Marinescu: Refuzul de a primi ajutor atat din partea familiei cat si a specialistilor, poate duce la complicasii deosebit de grave. As enumera aici succint cateva complicatii medicale in ceea ce priveste tulburarile de alimentatie cum ar fi : complicatiile cardiovasculare, gastrointestinale, osteoporoza, complicatii metabolice, etc. O interventie tardiva poate aduce cu sine dezvoltatea altor tulburari psihice si mai grave, mergand pâna la tentative suicidare.
Sursa poza: http://iliemarinescu.wgz.ro
Adauga comentariu