Manifestandu-se prin simptome dintre cele mai diverse, alergiile prezente la animalele noastre de companie pun serios in pericol atat confortul cat si starea de sanatate a patrupedului si, din acest motiv, trebuie sa li se acorde atentie cuvenita, fiind recomandat sa va prezentati de urgenta la medicul veterinar atunci cand depistati anumite simptome care ar putea indica o alergie de tip alimentar sau de alta natura.
Unii caini, dar si pisicile pot prezenta, de exemplu, alergii la polen, astfel de alergii manifestandu-se fie prin simptome la nivelul ochilor sau urechilor, fie chiar prin mancarimi insuportabile si excoriatii la nivelul labutelor cauzate de plimbarile repetate in zonele populate de verdeata. Astfel de alergii pot fi tratate relativ simplu de catre medicul veterinar, dar este imperativ necesar sa va prezentati la acesta si nu sa tratati animalul de acasa in baza unui diagnostic gresit.
Alergiile prezente la catei si pisici sunt clasificate de regula in doua mari categorii, aici regasindu-se atat alergiile cauzate de factorii externi care pot agresa animalul la nivelul epidermei sau a cailor respiratorii cat si alergiile de tip alimentar care sunt la fel de serioase si necesita prezentarea de urgenta la medicul veterinar.
1. Alergiile cutanate
Prezente intr-un procent mai mare la animalele de companie, alergiile cutanate pot fi sezoniere, cauzate de factorii de risc specifici unui anume anotimp, in sezonul cald mai frecvente fiind alergiile la polen si praf, iar in sezonul rece mai frecvente fiind alergiile la mucegai, praf si parazitii externi. Printre simptome, veti putea adeseori observa si:
– Lingerea constanta in zona inghinala, pe burta sau pe coate
– Curatarea si muscarea exagerata a labutelor
– Curatarea in exces a zonei fetei
– Inflamatii la nivelul ochilor si/sau a urechilor
– Dermatite si alte afectiuni la nivelul pielii
– Probleme de ordin respiratoriu
– Caderea parului pe arii mai mici sau mai largi de piele
Astfel de simptome pot fi cauzate atat de polen si praf cat si de materialele din plastic, unele substante chimice folosite la igienizarea locuintei sau a spatiului de odihna a animalului, materiale textile diverse, covoare si carpete colorate cu substante suspecte sau alte materiale cu care animalul intra mai des in contact.
2. Alergiile alimentare
Prezente intr-un procent mai mic la animalele de companie, alergiile alimentare nu sunt insa deloc mai putin serioase decat cele cutanate, si in acest caz simptomele fiind similare cu cele prezente la alergiile cutanate si putand conduce la soc anafilactic daca nu sunt tratate in timp util. Diareea si regurgitarea hranei urmata de voma nu sunt de regula simptome ale unei alergii ci mai degraba o intoleranta la anumite alimente.
Alergiile de tip alimentar pot sa se manifesteze din pacate simultan cu cele cauzate de factorii externi situatie in care munca medicului veterinar va fi mai laborioasa, acum urmand sa fie identificati si eliminati atat factorii externi de risc cat si cei de ordin alimentar. In unele situatii, alergiile alimentare pot include printre simptomele lor si umflarea fetei sau anafilaxia, aceste simptome aparand atunci cand sunt administrate pe termen lung antibiotice si/sau alimente care slabesc la minimum capacitatea de aparare a organismului.
Animalele de companie tolereaza de obicei multi dintre factorii de risc, fie vorba despre factori externi sau chiar si alimentar, dar ele nu trebuie expuse repetat mediilor unde sunt prezente polenul, mucegaiul, praful, corpurile straine si alti factori care pot conduce la declansarea unei alergii cutanate sau respiratorii. In mod similar, din dieta cateilor si a pisicilor trebuie sa se excluda definitiv dulciurile, ciocolata, strugurii, stafidele, avocado, ceapa, usturoiul si alcoolul, toate acestea putand cauza alergii severe sau chiar decesul animalului de companie.
Nu ezitati sa va prezentati de urgenta la medicul specialist atunci cand suspectati ca animalul vostru ar putea fi alergic la unele substante prezente in mediul sau de viata sau la unele alimente si, sub nici o forma, nu recurgeti la leacuri de casa sau tratamente dupa ureche care pot face mai mult rau decat bine animalului vostru de companie. Simpla eliminare a factorilor de risc va aduce o imbunatatire a starii de sanatate a animalului, dar pentru aceasta trebuie identificate exact cauzele declansarii alergiei, iar veterinarul este cel mai in masura sa depisteze in timp util acesti factori de risc.
Adauga comentariu