Contrastele nu mai sunt atat de bine vazute in lumea modei ca in anii trecuti, tot mai multi fiind stilistii care opteaza pentru armonia cromatica atat in ce priveste machiajul cat si aranjarea parului. Iubitoarele de frumos din intreaga lume au raspuns prompt acestor noi tendinte ale modei internationale, multe femei preferand diversitatea coloristica, dar nu si contrastele puternice, chiar stridente care le pot umbri adeseori frumusetea lor naturala.
Nu a fost niciodata posibil pentru o femeie sa isi aranjeze coafura exact asa cum a vazut ca se poarta intr-un catalog de moda, dar se poate totusi atinge perfectiunea visata daca se mizeaza mai mult pe taierea si asezarea cu maiestrie a parului si mai putin pe culoare deoarece nu toate culorile pot fi compatibile cu un tip anume de ten. Parul trebuie deci asortat la culoarea tenului pentru a se obtine la final un look de succes, nu foarte departe de cel prezent in revistele si cataloagele de moda.
Prima regula pentru alegerea unei culori inspirate a parului va tine cont prin urmare de tonalitatea si nuanta aparte a tenului tau, culoarea parului reusind astfel sa complimenteze atat tenul tau natural cat si machiajul facut cu arta pentru a mima frumusetea de tip natural. Accentul trebuie pus mai degraba pe tonalitatea tenului decat pe nuanta sa, parul urmand apoi sa fie colorat in tonuri mai calde sau mai reci odata ce descoperi cam pe unde te incadrezi din acest punct de vedere.
Conform clasificarii facuta de stilisti, exista 3 categorii de tonalitati ale tenului, fiecare dintre acestea avand niste atribute aparte, inconfundabile, de unde si usurinta cu care poti descoperi imediat daca tenul tau vine intr-o tonalitate rece, intr-o tonalitate calda sau, in sfarsit, intr-o tonalitate neutra. Pentru aceasta este suficient sa tii seama de niste factori care evidentiaza tonalitatea aparte a tenului tau, aici fiind de luat in considerare urmatoarele:
1. Un ten care reveleaza sub lumina naturala a soarelui niste vene capilare colorate inspre albastru are in mod cert o tonalitate rece, pentru a te asigura de asta putand sa iti examinezi si pielea gatului si mainilor si nu doar fata. La polul opus, se va putea observa o colorare a venelor capilare sub lumina naturala a soarelui inspre verde, mai inchis sau mai deschis, iar in aceasta situatie tonalitatea tenului va fi una calda.
2. Bijuteriile din aur, respectiv cele din argint pot fi de asemenea de ajutor pentru a te clarifica mai bine cu privire la tonalitatea tenului tau, pentru aceasta trebuind sa observi care dintre cele doua metale te avantajeaza mai mult. Argintul complimenteaza intotdeauna un ten intr-o tonalitate rece, iar aurul un ten intr-o tonalitate calda.
3. O alta modalitate simpla si eficienta pentru a descoperi unde te incadrezi mai bine este sa apelezi alternativ la bluze si camasi care sa vina fie in negru, fie in maro. Negrul va complimenta intotdeauna un ten in tonalitati reci, iar maroul va fi de bun augur pentru tenul in tonalitati calde.
4. Persoanele care pot purta la fel de bine atat aur cat si argint, respectiv imbracaminte in negru sau in maro sunt femei cu un ten in tonalitati neutre, pentru aceasta categorie fiind mai simplu sa isi aleaga o culoare de succes a parului, dar numai dupa daca vor tine cont si de culoarea naturala a parului atunci cand fac o astfel de alegere.
In continuare, odata ce ai descoperit tonalitatea propriului tau ten, ar trebui de asemenea sa investighezi si complexia fetei tale, respectiv nuanta aparte de ten care sa restranga inspirat selectarea culorilor potrivite pentru coafura ta. Pentru aceasta, e de ajuns sa descoperi unde te incadrezi si din acest punct de vedere, pentru fiecare tonalitate a tenului existand 2 subcategorii care pot fi usor de recunoscut in functie de culoarea aparte a tenului tau:
I. Tenul in tonalitati reci, de exemplu, poate prezenta:
– O culoare mai deschisa
Aici este vorba despre tenurile care vin in nuante rozalii, unde foarte simpaticii "bujori" sunt mereu prezenti in obraji, persoanele in cauza avand de regula ochii de culoare albastru deschis sau in combinatii de albastru deschis cu verde sau gri, ori verde deschis, iar parul lor este de asemenea mai deschis la culoare. Pentru acest tip de ten, culorile alese pentru vopsirea parului ar trebui sa fie de asemenea deschise, plecand de la blondul foarte deschis si pana la nuantele mai deschise de maro.
– O culoare usor mai inchisa sau chiar inchisa
Cu un ten mai inchis la culoare sau de-a dreptul masliniu, femeile din aceasta categorie au ochii in toate nuantele de cafeniu sau in nuante profunde de albastru si/sau verde. Pentru acest tip de ten, parul poate fi vopsit inspirat in culori mai inchise, plecand de la negru si cafeniu si pana la rosul burgund sau violetul inchis.
II. Tenul in tonalitati calde, de asemenea poate fi impartit in doua subcategorii:
– Tonalitati calde cu tenul deschis la culoare
Cu pielea fetei de culoarea calda a piersicii sau ivorie (sidefata), femeile din aceasta categorie au ochii fie caprui, fie in combinatii diverse de caprui cu verde sau cafeniu deschis. O vopsea in culori calde, inspirate din bogatia de culori a pamantului, este ideala pentru aceste femei, aici putandu-se opta pentru aproape orice culoare atat timp cat este vorba despre culori nu prea inchise. Femeile din aceasta categorie sunt de fapt si cele mai avantajate atunci cand vine vorba despre schimbarea culorii parului.
– Tonalitati calde cu tenul mai inchis la culoare sau foarte inchis la culoare
Tenul mai inchis la culoare sau foarte inchis la culoare care vine in tonalitati calde poate fi mai palid de la natura sau cu un pigment cald, auriu ori, in alte cazuri, poate sa fie de un auriu-inchis ori in culori naturale foarte apropiate de culoarea cuprului. Pentru aceasta categorie de femei, vopseaua de par ar trebui sa vina intotdeauna in nuante inchise si bogate de castaniu, ciocolatiu, caramel, putandu-se opta la alegere si pentru culori cu reflexii de auriu inchis sau rosu burgund.
III. Persoanele care prezinta un ten in tonalitati neutre cu o complexie de asemenea neutra sunt si ele avantajate atunci cand doresc sa isi schimbe culoarea parului, in functie de preferintele lor aparte putand opta pentru o gama larga de culori pentru coafura lor, dar fiind intotdeauna mai avantajate de culorile care sunt mai apropiate de culoarea naturala a parului lor.
Ca o concluzie, pentru toate categoriile amintite mai sus, nu uitati sa tineti seama de o alta regula foarte importanta atunci cand doriti sa alegeti o culoare inspirata pentru coafura voastra, respectiv nu alegeti niciodata culori fie mai deschise, fie mai inchise care sa depaseasca in intensitate cu mai mult de trei grade succesive culoarea naturala a parului vostru.
Adauga comentariu