Recent, doua dintre comorile istorice ale Turciei au fost inclus pe lista UNESCO pentru patrimoniul mondial al umanitatii, astfel siturile arheologice dintre Bursa – Cumalikizik si orasul Pergam devenind destinatii turistice de prim rang din Europa pentru pasionatii de istorie si alti turisti interesati de peisajele deosebite din acest colt de tara.
Cele opt situri arheologice dintre Bursa – Cumalikizik (Turcia) sunt considerate a fi locul de nastere a Imperiului Otoman, orasul Bursa fiind prima capitala a Imperiului si fiind impanzit de vestigii istorice si culturale de nepretuit care pot fi admirate si in ziua de astazi de catre turistii norocosi sa viziteze aceasta zona aparte a Turciei.
Bursa si Cumalikizik sunt expresii inca vii ale modului in care se desfasura viata in perioada de inceput a Imperiului Otoman, aici fiind identificate nenumarate vestigii arheologice revelatorii pentru mediul cultural, politic si comercial dintr-o vreme de mult apusa. Multe cladiri sunt inca pastrate intr-o stare aproape identica cu originalul, peisajul fiind incantator, iar atmosfera cu adevarat incarcata de istorie.
Poate inca si mai interesant decat Bursa, orasul Pergam (Bergama) ofera turistilor un adevarat itinerariu istoric, plecand de la perioada elenistica, urmata de perioada Imperiului Roman si, in sfarsit, a celui Otoman aici istoria fiind la ea acasa, iar siturile arheologice numeroase abundand in vestigii exemplificatoare pentru fiecare perioada istorica cunoscuta de orasul Pergam.
Un adevarat centru cultural al antichitatii, orasul Pergam a fost pastrat si de catre otomani ca izvor de cultura si educatie, atat in trecut cat si in prezent acest oras fiind considerat unul dintre cele mai importante centre culturale din lume si un adevarat leagan al civilizatiei europene.
Bursa si Pergam nu sunt singurele noi adaugiri pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cea de-a 38-a sesiune a Comitetului UNESCO pentru patrimoniul mondial al umanitatii incluzand alaturi de aceste orase din Turcia si alte comori ale lumii precum Delta Okavango (Botswana), Pesterile Maresha si Beit Guvrin (Israel), Peisajul podgoriilor din Piemont – Langhe-Roero si Monferrato (Italia), situl preistoric Poverty Point (Statele Unite) si Pestera Chauvet din sudul Frantei.
Adauga comentariu