Alimentatia echilibrata este de mare folos pentru sanatatea organismului nostru, stim cu totii aceasta, dar numai aceia dintre noi care isi savureaza pe indelete si cu maxima placere mesele zilnice inteleg faptul ca mancarea poate fi si o sursa constanta de buna-dispozitie, pentru acestia alimentatia insemnand ceva mai mult decat o nutritie corecta, respectiv stimulandu-le starea generala de bine si, in timp, contribuind simtitor la inradacinarea unei mentalitati pozitive si a unei perspective sanatoase asupra vietii lor de zi cu zi.
Medicii ne atrag atentia de multa vreme ca alimentatia joaca un rol mai mare in viata noastra decat am crede la o prima vedere, mancarea reprezentand nu doar combustibilul cerut de organismul nostru pentru a putea sa functioneze la parametrii sai optimi, dar putand avea implicatii profunde, inspre rau sau inspre bine, asupra fiziologiei si a psihicului nostru. Un exemplu in acest sens este starea de disconfort resimtita dupa ce servim o masa saraca in nutrimente, dar bogata in calorii, iar acest lucru se intampla deoarece organismul ne semnaleaza discret faptul ca l-am incarcat cu alimente greu de procesat, lipsite de nutrimentele esentiale de care are nevoie zilnic.
Nu intamplator, multe persoane din ziua de azi au tendinta de a consuma mese mai bogate in calorii atunci cand sunt incarcati de stres, pentru aceste persoane mancarea "consistenta" reprezentand o modalitate eficienta, dar nu neaparat si sanatoasa de a isi schimba dispozitia si a scapa de stres si de toate gandurile lor negre. Dupa o astfel de masa copioasa, "pofticiosii" se simt o idee mai bine, dar nu la fel de bine precum s-ar simti daca ar amana servirea pe fuga a mesei pentru cateva zeci de minute bune, suficient cat sa se relaxeze in pacea propriei locuinte si sa se aseze apoi la masa lipsiti de stres pentru a consuma preparatele favorite fara graba si in portii moderate.
Mancarea poate avea multe implicatii pozitive asupra psihicului si a sanatatii organismului nostru, cei mai multi dintre noi avand deja o lista de preparate culinare bine definita, care ne incanta toate simturile si ne ofera bucurie pe durata servirii meselor zilnice. Unele dintre aceste preparate culinare favorite ne sunt familiare de la o varsta frageda ('mancare ca la mama acasa'), iar altele fac parte din oferta culinara de sezon cand putem avea acces deplin la produse alimentare naturale si sanatoase de care am fost cam lipsiti in restul anului.
Carbohidratii sunt recunoscuti pentru influenta pe care o au asupra schimbarii dispozitiei noastre, dar si asupra cresterii in greutate, aici fiind bine de gasit un bun echilibru la prepararea meselor zilnice pentru a ne putea gusta mancarea cu placere, carbohidratii fiind in general prezenti in mai toate alimentele cu gust bun. Ca regula generala, este recomandat sa alegem mereu sursele de carbohidrati sanatoase la masa, iar acestea includ fructele si legumele, painea integrala, orezul, fulgii de ovaz si alte cereale integrale si mai putin produsele procesate din comert. Serotonina prezenta in produsele alimentare bogate in carbohidrati ne va binedispune garantat, dar trebuie sa consumam portii moderate la masa ca sa nu castigam aiurea in greutate.
Proteinele sunt de asemenea necesare si recomandate la mesele zilnice, procesul de digestie convertindu-le in amino-acizi care sunt esentiali pentru mentinerea energiei organismului la cote ridicate si stimularea eficienta atat a corpului cat si a mintii pentru a putea face fata eforturilor fizice si intelectuale depuse peste zi. Prin consumul de proteine, dopamina, epinefrina, adrenalina si alti neurotransmitatori sunt procesati rapid in organism, aceste substante fiind de maxima importanta pentru sanatatea sistemului nervos si starea noastra generala de alerta. Nu uitati de aceea sa includeti alternativ la mesele zilnice si oua, legume boabe, peste proaspat sau carne proaspata (nu congelata), fiecare in portii de asemenea moderate.
Unele produse alimentare naturale contin si cantitati insemnate de fier, calciu, acid folic, seleniu sau acizi grasi nesaturati, iar asemenea alimente nu ar trebui sa lipseasca de la nici o masa, fiind utile atat pentru starea noastra de bine cat si pentru mentinerea imunitatii organismului nostru la cote inalte. Spanacul si alte verdeturi cu frunza lata, migdalele, nucile, semintele de floarea-soarelui si cele de in, uleiul virgin de masline, cerealele integrale simple, carnea de peste etc. sunt toate surse majore de nutrimente sanatoase si ne vom simti mai bine daca le vom consuma regulat deoarece organismul nostru va primi tot ce are nevoie pentru a ne mentine sanatosi si plini de energie.
Fructele in general si mai ales fructele de padure sunt de folos pentru stimularea activitatii noastre la nivel cerebral, antioxidantii prezenti in aceste fructe protejand organismul de actiunea radicalilor liberi si, in egala masura, incetinind simtitor procesul de degradare a celulelor nervoase care se poate accentua odata cu inaintarea noastra in varsta. Alaturi de aceste fructe, medicii nu ne interzic nici consumul moderat de cafea, alcool din surse naturale, bere, ceai verde si alte stimulente naturale, noi putand gusta din toate acestea cate putin in fiecare zi, fara excese, pentru a beneficia si asa de un plus de antioxidanti si protectie suplimentara contra bolii.
Dulciurile si, in general, produsele mai bogate in zahar sunt si acestea recomandate pentru o stare crescuta de bine, dar consumul lor trebuie sa fie limitat la minimum, respectiv se permite la orice dieta si consumul de dulciuri insa in portii foarte mici, suficient cat sa ne satisfacem pofta de moment, dar nu mai mult decat atat deoarece zaharul si dulciurile consumate in exces conduc nu doar la cresteri rapide in greutate, dar si la inflamatii cronice ale organismului uman.
Opus dulciurilor si altor produse pline de zahar, consumul de ciocolata neagra, bogata in cacao naturala si saraca in zahar este complet indicat pentru imunitate si cresterea starii de bine peste zi, iar daca reusiti sa va procurati ciocolata neagra sanatoasa sau cacao naturala pentru bauturi calde puteti consuma din acestea portii moderate peste zi, boabele de cacao fiind una dintre cele mai bogate surse alimentare de antioxidanti cunoscute din antichitate si pana in zilele noastre.
Nu uitati de asemenea sa mariti consumul zilnic de apa pana la minimum 2 litri pe zi, apa plata fiind un adevarat izvor de sanatate pentru organismul nostru si mentinandu-ne mereu in forma chiar si atunci cand stresul sau boala incep sa ne dea tarcoale. Indiferent de anotimp sau de momentul zilei, incercati sa consumati repetat si in cantitati marite apa plata, iar organismul vostru va va multumi pentru aceasta oferindu-va resurse suplimentare de energie si voie-buna exact atunci cand veti avea mai mare nevoie de acestea.
Adauga comentariu