Dietele moderne nu iau mai niciodata in seama caloriile suplimentare continute de cestile de cafea consumate zi de zi de catre un numar impresionant de persoane, cafeaua fiind de regula interzisa complet la dieta sau recomandat a fi consumata in cantitati moderate, dar oare cati dintre noi ne oprim la doar 2 cesti de cafea pe zi asa cum ne cer medicii si specialistii in nutritie?
Conform cercetarilor de data recenta, cafeaua poate avea insa un impact negativ asupra mentinerii greutatii corporale normale, responsabile pentru aceasta fiind mai putin cafeaua in sine cat zaharul si alte "suplimente" aflate la mare cautare si adaugate in cafea pentru a ii conferi un gust mai placut.
Cafeaua de dimineata este consumata de cele mai multe ori acasa unde este pregatita simplu, pe graba si, de preferat, cu putin zahar, aceasta fiind prima ceasca de cafea consumata de noi, dar si cea mai sanatoasa din toate deoarece nu va contine la fel de multe calorii ca cele care vor urma de-a lungul intregii zile.
Conform studiilor intreprinse de savantii care s-au ocupat de aceasta problema, pana la incheierea programului de munca, respectiv pana dupa-amiaza in jurul orelor 17:00 – 18:00, caloriile continute de cafea tind sa se inmulteasca proportional, organismul cerand mai mult zahar, frisca sau lapte condensat ori alte creme pentru cafea din cauza privarii de alimente si a scaderii consecvente a zaharului din sange.
In mare, doar cafeaua servita de noi pe parcursul intregii zile poate adauga in medie aproximativ 200 de calorii la totalul general, cu cat mai delicioasa fiind cafeaua servita de noi cu atat mai multe calorii incluzand fiecare ceasca consumata cam incepand de la amiaza si pana la finalul programului de munca.
Colac peste pupaza, automatele de cafea instalate in prezent in mai toate institutiile si magazinele cu profil alimentar din tara servesc la alegere bauturi pe baza de cafea, unele foarte placute la gust, dar si pline de calorii, iar cei mai multi dintre noi nu vor rezista tentatiei de a alterna cafeaua neagra simpla cu cafeaua de la automat, preparata super-rapid, indulcita cu zahar si incluzand, la alegere, ciocolata si/sau lapte special pentru cafea, ambele delicioase, dar cumuland mai multe calorii decat cafeaua simpla, abia indulcita cu putin zahar.
Acesta este motivul care i-a determinat pe cercetatorii care au descoperit impactul negativ al cafelei asupra greutatii corporale sa recomande, la o dieta de intretinere sau una de slabit, consumul prioritar de cafea neagra neindulcita sau indulcita cu substitute ale zaharului care contin zero calorii precum si reducerea la minimum a consumului de cafea preparata cu frisca, ciocolata, zahar si alte ingrediente care insumeaza multe calorii la sfarsitul unei zile de lucru.
Alternativ, se mai poate apela si la consumul de ceaiuri care contin cafeina, dar care nu necesita nici un aport marit de zahar si nici crema sau ciocolata, aici ceaiul verde de calitate si ceaiul alb aflandu-se in topul recomandarilor specialistilor in nutritie. Atentie totusi sa nu amestecati in aceeasi zi consumul de ceai verde cu consumul de cafea deoarece acest lucru poate avea un impact negativ asupra starii voastre de bine si a sanatatii organismului in general. Consumati deci alternativ intr-o zi cafea simpla si in ziua urmatoare ceai verde sau alb, in acest mod organismul vostru beneficiind in plin si de un aport foarte util de antioxidanti prezenti atat in cafea cat si in ceaiul verde.
Adauga comentariu