Vitamina
E cuprinde sub aceasta denumire generica un întreg
ansamblu de compusi numiti tocoferoli. Se prezinta sub
forma unui ulei vâscos care este insolubil în
apa, putând fi dizolvat doar în ulei si solventi
organici.
Vitamina E este depozitata în tesutul adipos, ficat,
hipofiza, glande suprarenale, ovare, testicule, muschi
si inima. Nu sta însa prea mult în organism
fiind eliminata prin intestin sau bila.
Vitamina E este extrem de benefica pentru mentinerea sanatatii,
a frumusetii, tineretii si energiei organismului. Pentru
a te convinge ca Vitamina E este acel „lucru bun
la toate” îti prezint un scurt inventar al
proprietatilor sale:
– participa la metabolismul grasimilor, al calciului,
fosforului si în sinteza proteinelor;
– tine sub control producerea de colesterol;
– regleaza eliminarea apei din organism;
– previne îmbatrânirea celulelor;
– întârzie aparitia arterosclerozei;
– tonifica muschii;
– întareste tesutul conjunctiv;
– mentine functia sexuala;
– sprijina capacitatea mentala;
– este diuretic si hipotensiv;
– scade riscul de aparitie a avorturilor;
– preîntâmpina instalarea ischemiilor cardiace;
– întârzie îmbatrânirea;
– previne aparitia sterilitatii si impotentei;
– regleaza dezvoltarea organelor sexuale la pubertate;
– reduce durerile menstruale;
– combate tulburarile de menopauza;
– eficienta în tratarea eczemelor, acneei;
– limiteaza evolutia miopiei
– si multe multe altele.
Se recomanda ingerarea de vitamina E în special
în adolescenta, în caz de sarcina si alaptare,
la menopauza si la batrânete. Doza zilnica recomandata
este de 150g. Depasirea acestei doze poate conduce la
intoxicatii care sunt foarte periculoase, putând
avea drept efect scaderea absorbtiei vitaminei K si, implicit,
cresterea riscului de hemoragii. Lipsa vitaminei E din
organism provoaca distrofii musculare, leziuni nervoase,
aparitia artero-sclerozei sau avort-spontan în cazul
femeilor însarcinate.
Asigura-ti asadar necesarul zilnic de vitamina E. Pentru
aceasta nu este nevoie sa iei neaparat binecunoscutele
comprimate de la farmacie. E suficient sa consumi alimente
precum: uleiuri nerafinate, presate la rece, germeni de
grâu, porumb, hrisca, faina integrala (are un continut
de vitamina E cu 80% mai mare decât faina alba),
nuci, migdale, alune de padure, arahide, fistic, macese,
afine, piersici, prune, patrunjel, dovleac, ardei iute,
etc |
Adauga comentariu