Nu
mai stiu ce vroiam sa scriu când am început
acest articol. Era parca ceva despre mâncare…
sau despre sanatate… sau… Se pare ca odata cu vârsta
memoria mea începe sa functioneze tot mai prost.
Încercam luni sa îmi amintesc ce am facut
sâmbata. Frumos era ca nici cei cu care mi-am
petrecut sambata nu se descurcau mai bine în aceasta
reconstituire. Într-un final, sora mea, care este
cea mai tânara, a elucidat problema, dar cu destula
dificultate. M-am speriat putin, recunosc si mi-am dat
seama ca viata asta atât de tumultoasa nu mai
lasa creierul sa-ti îndeplineasca misiunea asa
cum ar trebui.
Memoria are niste reguli foarte precise de functionare
si, pentru a le respecta, ai nevoie de timp. Dupa cum
stii, când înveti ceva trebuie mai întâi
sa percepi materialul, sa-l întelegi, sa-l retii
si sa-l aprofundezi pentru a-l pastra în memoria
de lunga durata, astfel încât sa poti folosi
acele informatii si dupa ce a trecut anumita perioada.
Cam asa se construieste memoria. Este adevarat ca nu putem
tine minte tot, asa ca selectam ceea ce este mai important
si renuntam la ceea ce nu ne afecteaza foarte mult, de
unde si expresia „nu-mi încarc memoria cu
chestiuni din astea”.
Odata cu înaintarea în varsta începem
sa pierdem mai mult decât înmagazinam si de
aceea vedem tot felul de batrânele care se întorc
din drum ca sa verifice daca au închis apa, sau
daca nu au lasat fierul de calcat în priza. Este
un fenomen natural a carui aparitie sau a carui agravare
poate fi întârziata prin metode naturale.
Astfel, se recomanda ca în perioadele de stres intelectual,
în pragul examenelor dar si pentru o buna functionare
a memoriei în viata de fiecare zi se recomanda o
atentie deosebita acordata alimentatiei. Observam ca majoritatea
aspectelor legate de sanatate au tangenta cu nutritia
si este normal, pentru ca prin ceea ce mâncam hranim
fiecare particica a organismului nostru. Din pacate, creierul,
care ar trebui sa ne faca sa preferam alimentele sanatoase,
ne întinde o mare capcana creându-ne senzatii
placute în cazul consumului de „otravuri”
bune la gust. Noi, însa, suntem creaturi inteligente
asa ca trebuie sa constientizam acest pericol si sa îl
evitam prin a nu cadea prada placerilor de moment si adoptând
o conduita adecvata.
Dupa cum vezi, m-am pierdut în amanunte si era cât
pe ce sa termin articolul înainte de a scrie ce
aveam de gând de fapt. Asadar, exista anumite alimente
care stimuleaza memoria. În special în perioadele
de studiu intens mesele tale trebuie sa contina în
principal peste si fructe de mare (somon, sardine, hering),
organe (rinichi, ficat, inima, creier), legume (soia,
fasole uscata, sfecla, varza, spanac, usturoi, telina,
ardei, morcov) si fructe (ananas, banane, avocado, smochine,
afine, migdale, nuci, kiwi, pepene galben), carne de pasare,
galbenus de ou, germeni de grâu, cereale integrale,
lactate, seminte. Efecte miraculoase au: uleiul de porumb,
uleiul de masline, mierea de albine, drojdia proaspata,
cât mai multe lichide. Se vor prefera produsele
proaspete si se va evita consumul de alcool, tutun, cafeaua
în exces, carnea de porc, afumaturile.
În concluzie, pentru o buna functionare a memoriei,
ideala este o alimentatie bogata în vitaminele B,
C si E, mangan, colina, inozitol si L-carnitina. Încearca
sa consumi alimentele enumerate mai sus si sa constati
pe pielea ta o îmbunatatire a functiilor mnezice.
Memoria este un proces psihic….Iar încep…, ma
duc sa beau niste lapte de soia, contine lecitina.
foto © Northfoto |
Adauga comentariu