Un grup de cercetatori, specialisti in medicina, de la Universitatea Chicago din S.U.A. a facut o descoperire inedita pe durata unui studiu medical care tintea initial sa identifice metode eficiente de tratament pentru o afectiune cunoscuta sub denumirea de "sindrom al temperamentului exploziv intermitent" sau "tulburare exploziva intermitenta", diagnosticata de relativ scurta vreme la zeci de milioane de persoane din intreaga lume.
Sindromul temperamentului exploziv intermitent (TEI/ IED) este definit ca un episod agresiv unde comportamentul exploziv este precedat de un sentiment de tensiune, urmat imediat de o senzatie de eliberare. In urma unui astfel de episod, bolnavul poate simti sentimente de vina, rusine si chiar depresie, iar afectiunea in sine nu beneficiaza inca de un tratament standard medicamentos sau de alta natura.
Cautand modalitati utile pentru tratarea corecta a acestei afectiuni, medicii americani au descoperit cu uimire faptul ca multi dintre subiectii suferinzi de tulburare exploziva intermitenta erau infectati si cu Toxoplasma Gondii, un parazit care poate genera toxoplasmoza, o boala transmisa de la pisica la om sau prin spalarea neglijenta si gatirea pripita a alimentelor, care poate pune in pericol viata mai ales in cazul persoanelor cu o imunitate mai scazuta.
Parazitul responsabil pentru aparitia toxoplasmozei, Toxoplasma Gondii, se regaseste frecvent in tesuturile creierului si a fost corelat in alte studii medicale mai vechi cu prezenta unor afectiuni de ordin psihic precum schizofrenia, tulburarile bipolare sau comportamentul suicidal. In cadrul studiului recent intreprins la Universitatea Chicago, s-a identificat o corelatie similara si intre tulburarea exploziva intermitenta si toxoplasmoza.
Lucrand pe grupuri diferite de pacienti diagnosticati alternativ cu tulburare exploziva intermitenta, cu alte tulburari psihice si cu subiecti sanatosi, medicii americani au descoperit in urma testelor complexe administrate fiecarui grup in parte faptul ca 22% dintre pacientii suferinzi de tulburare exploziva intermitenta au fost diagnoticati pozitiv si cu toxoplasmoza comparativ cu 16% din grupul celor suferinzi de alte afectiuni psihice si doar 9% din grupul subiectilor sanatosi.
Rezultatele finale ale acestui studiu nu au fost suficient de concludente pentru a se confirma faptul ca toxoplasmoza sau traiul alaturi de pisici ar fi cauze majore pentru aparitia tulburarii explozive intermitente sau a altor boli psihice. Medicii sunt siguri ca exista totusi o relatie stransa intre prezenta parazitului si bolile cu substrat psihic fara a se identifica insa cum anume influenteaza Toxoplasma Gondii activitatea creierului uman, respectiv cat de daunator este acest parazit pentru pacientii diagnsticati si cu o afectiune pshica.
Pentru a se obtine date stiintifice mai precise, alte studii medicale vor fi necesar a fi intreprinse, cercetatorii americani promitand ca vor acorda timp si resurse suplimentare pentru a descoperi mecanismele care coreleaza toxoplasmoza cu afectiunile psihice si, in mod particular, cu tulburarea exploziva intermitenta. Daca rezultatele obtinute vor fi si concludente, atunci o serie de boli psihice ar putea fi ameliorate simtitor prin tratarea corecta a toxoplasmozei in paralel cu tratamentul psihiatric deja administrat anterior.
Adauga comentariu