“I’ll love you forever. Death is not the end”
Nu am avut asteptari mari, de teama sa nu fiu dezamagita, dar recunosc ca, pentru mine, este cel mai bun film de pana acum, facut in 3D.
Ce-i drept, am o slabiciune: sunt pasionata de civilizatia egipteana, asa ca, automat, tema filmului m-a atins direct pe suflet. Tare mi-ar placea sa vizitez un muzeu de istorie care ascunde sarcofagele egiptene, facand ca tot ce este in jurul lor sa paleasca.
Daca te uiti superficial la acest film, tot ce vei descoperi este aceeasi lupta eterna intre Bine si Rau. Baiatul bun se bate cu baiatul rau pentru a salva umanitatea, o femeie rapitor de frumoasa la mijloc, zeitati si alti super eroi cu puteri fantastice. Insa nu ai cum sa poti ignora partea legata de mituri si simboluri pline de profunzime. Zeii Egiptului aseaza aproape in mod cronologic toate marile mituri ale omenirii, de la facerea lumii, la toate simbolurile egiptene, si trimite la toate religiile lumii, la divinitatea legilor universului, la valorile umane.
Regizorul Alex Proyas, desi de 7 ani nu a mai regizat un film, a intrecut toate asteptarile cu acesta. Ecranizarea surprinde prin efectele speciale spectaculoase, armonios imbinate cu o coloana sonora care-ti da fiori, prin ritmul plin de energie si vibrand al scenelor, dar si prin interpretarea foarte buna a actorilor. Un film in care prin venele zeilor nu curge sange, ci aur, un film in care bunatatea, curajul si dragostea se impletesc intr-un singur lant.
Gerard Butler este capul de afis al filmului, insa el primeste rolul negativ, pe care il interpreteaza absolut perfect. El este Set, zeul Intunericului, izolat in desert, in timp ce fratele sau, Osiris, e stapan peste belsugul de pe malurile Nilului. Cand Osiris imbatraneste, hotaraste sa-i dea coroana fiului lui, Horus (danezul Nikolaj Coster, care joaca in Urzeala Tronurilor). Set, plin de furie, isi ucide fratele, isi bate nepotul si ii ia coroana. Acum intervine in poveste un tanar muritor, Bek, care hotaraste sa il ajute pe Horus sa-si recupereze puterea, cu speranta ca acesta din urma va face tot posibilul sa-i salveze de la moarte iubita, pe Zaya.
In unele momente aveam impresia ca filmul a fost realizat de niste programatori super talentati, dar pasionati de jocurile video, datorita scenelor de lupta foarte bune.
Scenariul este o succesiune continua de provocari. Chimia dintre muritorul Bek si zeul Horus este una plina de picanterii si momente comice.
Filmul pluseaza si exploateaza la maximum mitologia egipteana. Vizitam taramul mortilor, facem cunostinta cu Anubis, cel care conduce sufletele in taramul de apoi si nu numai. Vizual vei fi orbit de aurul care se gaseste absolut peste tot in acest film!
Adauga comentariu