Cam toata lumea cunoaste cum se aplica in mod corect diverse tehnici de gatit la prepararea alimentelor obisnuite, dar unii dintre noi reusesc sa obtina un plus de savoare la final, succes care in buna masura se datoreaza unor combinatii inedite de ingrediente, fie datorate hazardului si placerii de a experimenta, fie rodul unei indelungate experiente culinare.
Ingredientele unei retete culinare, se stie, sunt anume alese pentru a se completa si chiar potenta reciproc, in unele situatii optandu-se pentru o aroma mai puternica a mancarii, care sa trezeasca toate simturile, iar alteori alegandu-se nuante delicate, potrivite cu o atmosfera romantica sau o cina tihnita de familie.
Din aceasta perspectiva, cele mai de succes retete culinare nu sunt acelea afrodisiace si nici cele gustoase si consistente, incarcate cu proteine si calorii, ci mai degraba sunt preferate retetele culinare care incorporeaza ingrediente pline de nutrimente esentiale, care stimuleaza organismul pentru o mai buna absorbtie a vitaminelor si mineralelor, adica se prefera de obicei retetele create pe baze stiintifice, de catre profesionisti ai universului culinar.
Se cunoaste de exemplu, gratie studiilor stiintifice intreprinse in trecut, ca fierul este mai bine absorbit in organism in prezenta vitaminei C si de aceea retetele culinare care inglobeaza ambele categorii de substante nutritive sunt retete de succes, cautate de toata lumea. Un alt caz, grasimile ajuta la o mai buna absorbtie a vitaminelor solubile, iar gospodinele care stiu sa combine legume si zarzavaturi pline de vitamine cu sosuri usor grase sau unt topit, smantana si altele nu vor da gres niciodata la prepararea unei mancari sanatoase si delicioase.
Condimentele picante, se stie, grabesc putin rata metabolismului, dar nimeni nu poate consuma la nesfarsit feluri de mancare picante si, de aceea, se poate opta alternativ si pentru condimente mai putin picante, proaspete, care propun un “compromis” in favoarea potentarii aromei si nu a gustului, lucru benefic pentru mentinerea apetitului la aceleasi cote, chiar daca se va schimba cu ceva conttinutul retetei culinare. In plus, consumate cu intelepciune, condimentele proaspete de toate felurile vor oferi substante de exceptie, de care are nevoie organismul pentru detoxifiere, sanatatea sistemului imunitar sau o mai buna digestie.
Salatele sunt un preparat usor de gatit, la prima vedere, si putin costisitor ca pret insa multa lume neglijeaza din ignoranta sa consulte o carte de bucate intocmita de profesionisti si se pierd din aceasta cauza foarte multe beneficii aduse doar de acest fel de mancare simplu. In salate se pot introduce nenumarate ingrediente de prima mana, mai greu de strecurat prin alte retete, care pot oferi beneficii majore pentru sanatatea noastra….
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu