Ai aflat ca ai nevoie de un mic ajutor pentru a vedea bine, si ai ales lentilele de contact. Ai invatat de pe Egirl cum sa le aplici, stii cat timp sa le porti, stii ce tip de lentile exista, insa ti-a mai ramas o singura intrebare fara raspuns: Cum te poti machia cand porti lentile de contact?
La aceasta intrebare va raspunde specialistul in optica medicala si lentile de contact, Videt.
Doar pentru ca porti lentile de contact nu inseamna ca nu te mai poti machia la fel ca inainte, sau ca nu mai poti purta smokey eyes. Insa daca tocmai ai inceput sa porti lentile de contact sau esti o purtatoare cu experienta, iata tot ce trebuie sa stii din secretele aplicarii cosmeticelor in siguranta:
Pasul 1. Cand se pun lentilele de contact? Inainte sau dupa machiaj?
Parerile sunt impartite intre oftalmologi, iar raspunsul depinde de situatie. Din pacate nu exista un raspuns universal, insa iata cele mai bune recomandari care subliniaza un lucru esential: NU lasati produsele cosmetice sa intre in contact cu lentilele.
Aplica inainte de machiaj, daca:
Lentilele moi se aplica inainte de machiaj – aceste este sfatul oficial al specialistilor din Asociatia de Optometrie.
In special daca esti incepatoare in a aplica lentilele pe ochi, este recomandat sa le pui inainte, pentru a capata experienta. Asteapta-te ca ochii sa lacrimeze la primele aplicari, pana inveti miscarile. Prin introducerea lentilelor pe ochi inainte de machiaj vei evita sa iti strici machiajul deja aplicat. In timp, pe masura ce te obisnuiesti cu lentilele de contact, le poti introduce pe ochi la sfarsit, cand machiajul este deja gata.
Daca alegi sa te pensezi inainte de machiaj, adauga lentilele abia dupa ce ai terminat.
Aplica dupa machiaj, daca:
Lentilele rigide (RGP) se aplica dupa ce machiajul a fost aplicat.
In cazul in care folosesti uscatorul de par, fixativul sau spray-uri de fixare a machiajului/parului, sau spray-uri de protectie solara, aplica lentilele de contact dupa ce ai terminat.
Daca esti la salonul de infrumusetare si astfel de produse iti sunt aplicate, tine ochii inchisi si la aplicare si cateva minute dupa, pentru a evita contaminarea lentilelor cu particulele din aer.
Ai grija la foehn, care nu usuca doar parul, ci si lentilele de contact. Foehnul la putere mare poate duce la iritatii, senzatie de ochi uscati si poate chiar strica materialul din care sunt fabricate lentilele.
Fixativul si spray-ul de fixare al machiajului sunt si mai periculoase, deoarece lentilele de contact moi sunt construite din materiale foarte absorbante, si pot asimila diverse ingrediente chimice foarte iritante pentru ochi.
Pasul 2. Cum se pun lentilele de contact?
Inainte de aplicarea lentilelor de contact, spala-te foarte bine pe maini, usuca-ti mainile la o sursa de aer, sau sterge-le cu un prosop de hartie. Prosoapele normale pot lasa microfibre pe degete, care o data ajunse pe lentile cauzeaza disconfort.
Aplicarea lentilelor de contact pe ochi se face numai cu maini uscate. Folositi creme de maini sau decorp abia dupa ce ati introdus lentilele pe ochi.
Citeste si acest ghid despre cat timp se poarta lentilele de contact, daca vrei sa fii o purtatoare informata.
Pasul 3. Ce fel de cosmetice si pensule pot folosi?
Desi este tentanta folosirea produselor waterproof (rezistente la apa), oftalmologii nu recomanda folosirea acestora, deoarece atunci cand se prind de lentila nu pot fi indepartate decat cu demachiant pe baza de ulei, nerecomandat persoanelor care poarta lentile.
Foloseste pensule de machiaj de calitate, din par sintetic, bine prins, care nu cade la folosire, si care nu imprastie produsul cosmetic in aer.
Foloseste produse cosmetice hipoalergenice, pe baza de apa, care sa nu contina parfum si sa fie testate oftalmologic. Acestea sunt, intr-adevar mai scumpe, insa mult mai ieftine decat tratarea unor alergii sau infectii oculare.
Este foarte important sa verifici eticheta produsului pe care sa fie mentionat textul “testat oftalmologic” sau „potrivit pentru ochii sensibili”.
Ce sunt produsele cosmetice hipoalergenice?
Produsele cosmetice hipoalergenice sunt produse a caror compozitie este astfel conceputa incat sa se minimalizeze riscul declansarii unei reactii alergice. Substantele utilizate in procesul de fabricatie ofera o siguranta deosebita la utilizare, confirmata prin teste specifice. Aceste produse nu contin coloranti, si in mod ideal nici parfum, insa in compozitia lor se pot regasi cantitati foarte mici de conservanti care nu provoaca alergii.
Produsele cosmetice hipoalergenice sunt fabricate in mediu steril si sunt testate pe pielea alergica si sensibila. Totusi, pentru a fi sigura ca investesti intr-un produs bun, incearca sa il testezi inainte de cumparare timp de 24 pana la 48 de ore.
Pasul 3. Aplicarea machiajului
Incepe cu o baza de machiaj hipoalergenica, pe baza de apa, care sa tina fondul de ten sau pudra fixata pe ten. Un fond de ten care se misca (din cauza caldurii sau a conditiilor de vreme extreme) poate ajunge la ochi, infiltrandu-se sub lentila.
Alege un fond de tende tip crema, lichid, spuma sau baton. Fondul de ten sub forma de pudra sau pudra minerala nu este indicat persoanelor cu lentile, deoarece aceasta poate intra in ochi, si poate produce iritatii.
Daca se intampla ca fondul de ten pudra sa ajunga la ochi, scoate lentilele de contact si curata-le foarte bine cu o solutie de intretinere.
Inainte de machiajul ochilor foloseste un primer pentru a fixa orice tip de fard si pentru a evita curgerea sau deplasarea lui catre ochi. Pentru machiajul pleoapelor foloseste produse de tip crema sau produse pudra de calitate, care se simt cremoase la atingere (in niciun caz nu folosi un fard cu textura de creta). Un fard foarte pudrat prezinta riscul sa intre in ochi foarte usor.
Evita pe cat se poate si fardurile cu particule de glitter.
Pe timp de vara evita insa fardurile crema, deoarece se pot transfera mult mai usor si pot curge.
Creionul dermatograf nutrebuie aplicat in interiorul pleoapelor, deoarece va ajunge pe lentila de contact, lucru ce va necesita scoaterea lentilelor si curatarea acestora. Mentineti creioanele ascutite, pentru a nu va zgaria cu invelisul din lemn.
Specialistii recomanda folosirea unui mascara (rimel) hipoalergenic, testat oftalmologic, pe care sa-l inlocuiesti la cel mult trei luni. Important este sa nu folosesti un rimel cu fibre, pentru alungirea si ingrosarea genelor, pentru ca aceste fibre pot intra in ochi, si pot produce iritatii foarte usor. Aplicarea rimelului se face pornind de la mijlocul pleoapelor catre extremitati.
Genele falsenu sunt recomandate atunci cand purtam lentile de contact, deoarece adezivul lor poate ajunge pe lentila, insa daca ai un eveniment important la care ai vrea sa porti astfel de accesorii, apeleaza la un make-up artist antrenat sa lucreze si cu persoane care poarta lentile de contact.
Daca pe parcursul zilei ai nevoie de retusuri cu pudra de fata, mai ales pentru zona T, foloseste o pudra compacta, nu una libera, care prezinta riscul se imprastia in aer si de a intra in ochi in timpul aplicarii. Pentru o pata de culoare in obraji, foloseste un blush compact sau crema.
Purtatoarele de lentile de contact inlocuiesc produsele cosmeticele mai des, comparat cu o persoana cu ochelari sau fara. Daca ai facut o infectie oculara, cumpara produse noi si arunca-le pe cele vechi – ele nu mai pot fi folosite nici macar de alta persoana.
Pasul 4. Scoaterea lentilelor de contact
Acest pas trebuie realizat cu grija, pentru a nu atinge lentila de gene. In cazul in care lentila de contact se murdareste de fard sau mascara, foloseste solutia de intretinere pentru a le curata, apoi depozita-le in solutie cu peroxid minim 6 ore.
Specialistii recomanda folosirea lentilelor de contact de unica folosinta, deoarece acestea se arunca dupa ce le scoatem din ochi. De asemenea, in cazul in care se murdaresc de machiaj, pot fi foarte usor inlocuite.
Nu depozita lentilele de contact langa sticlutele cu oja, parfum, acetona sau adeziv pentru gene false. Tine-le cat mai departe de toate produsele puternic parfumate.
Pasul 5. Demachierea
Lentilele de contact se scot mereu inainte de demachiere, fara exceptie.
Cei Sapte NU-uri ai machiajului pentru purtatoarele de lentile de contact:
- Nu imparti produsele cosmetice cu prietenele tale.
- Nu purta lentilele de contact cand te duci la salonul de infrumusetare. Spray-ul, amoniacul din vopseaua de par si aerul cald sunt factori daunatori lentilelor.
- Nu te machia si nu purta lentile de contact atunci cand ai ochii uscati, rosii, atunci cand lacrimezi sau ai o infectie oculara.
- Nu folosi pensule sau perii ieftine. Acestea pierd foarte usor fire, care pot ajunge in ochi, cauzand disconfort sau infectii.
- Nu purta lentilele de contact mai mult timp decat trebuie. Scaderea transmisibilatii oxigenului, degradarea materialului din care sunt facute lentilele si greselile pe care le poti face atunci cand te machiezi, cresc riscul aparitie unor infectii oculare.
- Nu folosi produse cosmetice care au depasit termenul de valabilitate. Riscul unor alergii sau al unor infectii creste semnificativ daca intra in ochi, chiar daca scoti lentilele la timp.
- Nu folosi un pieptane metalic pentru gene (sau mai grav, o agrafa sau un ac de siguranta improvizat) pentru a desparti genele rimelate.
Daca ai mai multe intrebari despre machiaj atunci cand porti lentile de contact, poti suna la numerele de telefon 0733348395 sau 0742502248, unde un specialist Videt te va sfatui cum sa procedezi in cazul tau.
Adauga comentariu