In lumea nutritionistilor de o atentie speciala se bucura dietele pentru persoanele care sufera de diferite afectiuni cronice cu substrat alimentar, care presupun in esenta eliminarea succesiva de la dieta a tuturor alimentelor suspectate ca pot afecta in vreun fel activitatea de recuperare a organismului suferind.
Dietele asa-numit de eliminare pot ajuta pe oricine sufera de o alergie alimentara sau o boala cronica cu substrat alimentar sa identifice si sa excluda acele produse care cauzau reactii negative din partea organismului si astfel sa cunoasca o revenire spectaculoasa la o stare de sanatate mai buna.
Se cunosc pana in prezent 4 mari categorii de substante care pot genera intoleranta crescuta din partea organismului, iar acestea sunt intr-o ordine aleatorie: Lactatele (care contin lactoza), Fructele si dulciurile (care contin fructoza), Drojdia alimentara (care contine glutamat monosodic sau glutamat din carrageenan) si Cerealele (care contin gluten).
Toate aceste categorii de substante fac de obicei parte din dieta obisnuita a unei mari parti din populatia globului si afecteaza anual nenumarate persoane in cele mai neasteptate moduri cu putinta. Organismele mai sensibile vor incerca initial sa le faca fata acestor substante, dar este de ajuns sa apara o alta boala mai grava care sa suprasolicite organismul pentru ca lucrurile sa ia o intorsatura nefericita, fiind de acum si foarte dificil sa se mai puna un diagnostic exact.
O dieta de eliminare va ajuta foarte mult organismul, mai ales atunci cand acesta se confrunta cu o afectiune periculoasa, iar durata unei astfel de diete trebuie sa fie de cel putin 30 de zile sau mai mult pentru a se cunoaste imbunatatiri simtitoare din punct de vedere al starii generale de sanatate. Alimentele interzise acum sunt exact acele alimente care contin substantele amintite mai sus, iar lista lor poate fi interminabila.
Dintre alimentele recomandate la o dieta de eliminare, mai sigure pentru consum sunt urmatoarele: orezul alb si cel brun, legumele si fructele cultivate organic, care sunt proaspete si au un continut scazut de zahar, cam toate zarzavaturile proaspete, carnea de miel, quinoa, hrisca, porumbul (malaiul), ouale si altele. Lista completa nu este prea ofertanta, dar efectele unei astfel de diete sunt cu siguranta dintre cele mai bune. Suplimentar, medicul de familie va putea prescrie si anumite suplimente alimentare care sa completeze fericit ne…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu