Regimul alimentar si adoptarea unui stil de viata mai activ, cu pauze regulate si un program de odihna strict, sunt masuri esentiale pentru prelungirea simtitoare a sperantei de viata pentru pacientii suferinzi de diabet, fiind demonstrat stiintific faptul ca persoanele care se incadreaza la o greutate normala si respecta o dieta corecta traiesc mai mult decat bolnavii care nu se conformeaza acestor recomandari ale medicilor.
In mod preventiv, practicarea miscarii fizice in aer liber si dezvoltarea armonioasa a masei musculare cumulata cu eliminarea grasimilor de pe burtica si alte zone ale corpului va ajuta foarte mult la prevenirea diabetului, riscul de boala scazand procentual cu fiecare crestere buna a masei musculare. Pentru aceasta, se poate alege dintr-o varietate de exercitii, cele mai la indemana fiind ciclismul, inotul, alergarile usoare sau practicarea unor alte sporturi in aer liber.
Odihna este un factor major de prevenire a diabetului si a simptomelor sale, odata ce boala a fost depistata, fiind recomandat pacientilor sa se odihneasca corespunzator atat pe durata noptii cat si cateva ore, dupa-amiaza. 7-8 ore de somn pe noapte si inca un puisor de somn de 1-2 ore in a doua jumatate a zilei vor ajuta mult la reglarea proceselor din organism responsabile cu producerea de insulina.
Consumul crescut de apa si aportul de fibre alimentare la dieta de asemenea potolesc foamea mai rapid si pot preveni poftele nesanatoase la pacientii mai incapatanati care duc dorul dulciurilor. Astfel, consumul de fructe proaspete precum perele mai putin dulci, merele etc. precum si introducerea de alimente mai bogate in fibre precum legumele si orezul brun vor preveni si ameliora cu succes simptomele diabetului.
Stresul este un factor major de risc pentru pacientii bolnavi de diabet, eliminarea surselor de stres fiind obligatorie, iar adoptarea unor metode alternative de relaxare si meditatie fiind de asemenea benefica in acest sens. Muzica de relaxare si masajul pot ajuta si acestea la reglarea proceselor din organism, coborand nivelul zaharului din sange la cote apropiate de normal.
La dieta, suplimentele pe baza de acizi grasi nesaturati precum cei proveniti din pestele oceanic precum si consumul regulat de fructe de mare au un rol pozitiv pentru ameliorarea simptomelor diabetului, in prezent prin farmacii aparand si produse excelente cu acizi omega-3 care tintesc in mod aparte si publicul suferind de diabet.
Expunerea moderata la soare se pare ca are un rol decisiv pentru ajutarea pacientilor bolnavi de diabet, pentru acestia miscarea in aer liber si aportul suplimentar de vitamina D obtinut din lactate, peste si suplimente farmaceutice putand insemna un plus de sanatate si o crestere simtitoare a starii de bine peste zi.
Nu in ultimul rand, exista si unele condimente cu rol demonstrat in reglarea nivelului de zahar din sange, aici scortisoara aflandu-se pe primul loc si putand fi consumata zilnic, in cantitati moderate fie sub forma de ceai, fie adaugata in preparatele favorite in forma proaspat macinata in cantitati de aproximativ o lingurita maximum pe zi. Alte condimente utile pentru pacientii suferinzi de diabet sunt oregano, maghiranul, salvia, cimbrul, tarhonul, menta sau rozmarinul, toate acestea putand fi combinate inspirat la dieta, dar in cantitati moderate.
Adauga comentariu