Sanatate Sfaturi si sugestii

Prevenirea, vindecarea si eliminarea cicatricelor de piele

Cicatricele nu trebuie obligatoriu privite ca un defect nedorit al pielii, simpla lor prezenta indicandu-ne faptul ca avem un organism sanatos capabil sa vindece mai mult sau mai putin rapid rani, taieturi si julituri de tot felul, cicatricele reprezentand din acest punct de vedere o indicatie clara a vitalitatii si normalitatii noastre in plan fizic.
 
Faptul ca cicatricele fac parte din procesul natural de vindecare nu trebuie insa sa ne opreasca sa cautam modalitati eficiente de eliminare a lor dupa ce organismul si-a incheiat treaba si avem permisiunea medicului sa apelam la tratamente variate pentru estomparea acestor urme inestetice de pe pielea noastra.
 
Pentru a face treaba profesionistilor de la clinicile de infrumusetare mai usoara e bine sa retinem si urmatoarele masuri de prevenire a formarii cicatricelor mai profunde, acestea fiind mult mai greu de tratat sau, uneori, chiar imposibil de tratat din cauza propriei noastre neglijente sau, alteori, din cauza actului medical facut total lipsit de profesionalism:
 
– nu lasati o rana deschisa fara pansament si prezentanti-va la medic de urgenta atunci cand rana este mai adanca si sunt necesare copci sau plasturi speciali de uz medical sau alte metode eficace de inchidere a ranilor si prevenire a infectiilor;
 
– apelati cu incredere la cremele/solutiile recomandate de medic menite atat sa previna infectia cat si sa urgenteze vindecarea unei leziuni de piele si nu va grabiti sa folositi creme cu efect cicatrizant decat cu permisiunea expresa a medicului deoarece riscati altfel raspandirea unei simple infectii de piele in intregul organism;
 
– protejati-va leziunile de piele de soare, vant, praf, agenti chimici si alti factori de risc, cu cat mai buna fiind aceasta protectie cu atat mai putin vizibila urmand sa fie cicatricea rezultata la final;
 
– ascultati de medic si lasati rana sa se vindece pe cat posibil natural, folosind retetele prescrise de medic, dar limitandu-va de preferat doar la acestea si nu la alte medicamente pe care sa le aplicati dupa ureche sau pentru ca asa va recomanda un farmacist mai "de treaba";
 
– nu in ultimul rand, acordati suficient timp procesului de vindecare si nu va plangeti ca trebuie sa purtati o perioada de vreme tot felul de plasturi si pansamente inestetice deoarece asa veti ramane la final doar cu semne fine pe piele, usor de tratat, si nu cu ditai cicatricea pe care nici macar chirurgia estetica sa nu v-o poata trata cu succes.
 
In ce priveste modalitatile de eliminare a cicatricelor, acestea variaza de la caz la caz, uneori fiind de ajuns niste simple lotiuni de tip naturist si ceva masaj pentru estomparea unei cicatrice, iar alteori fiind nevoie de tratamente mai serioase sau chiar de prezentarea la specialistul in chirurgie estetica si reparatorie.
 
Tratamentele moderne cel mai des folosite la clinicile de infrumusetare pentru eliminarea sau estomparea cicatricelor sunt destul de diverse si se adreseaza, asa cum mentionam anterior, fiecarui caz in parte, in functie de varsta, dimensiunea semnelor de piele, tipul de ten si alte criterii dupa care se ghideaza specialistii in frumusete:
 
1. Refacerea pielii cu laser este foarte la moda in prezent si da adeseori rezultate bune mai ales in cazul cicatricelor mai serioase, bombate si/sau profunde. Nu este un tratament foarte ieftin si de aceea putine sunt femeile care sa si-l poata permite la ora actuala.
 
2. Dermabraziunea, cunoscuta romancelor ca un tratament eficient pentru rejuvenarea pielii poate fi eficienta si pentru eliminarea cicatricelor mai superficiale, dar acest tratament este recomandat la cel putin cateva luni dupa vindecarea completa a ranilor de piele. Cicatricele mai vechi pot fi insa indepartate fara probleme chiar si intr-o singura sedinta.
 
3. Crioterapia combinata cu alte tratamente pentru zonele afectate de piele s-a dovedit a fi de asemenea o metoda de succes pentru eliminarea cicatricelor, si in acest caz costurile nefiind deloc neglijabile, iar rezultatele nu intotdeauna garantate suta la suta.
 
4. Peeling-ul chimic la fel ca si dermabraziunea poate fi de bun folos pentru eliminarea cicatricelor, dar cu aceleasi amendamente, respectiv nu se poate apela la acest tratament decat la ceva vreme dupa vindecarea completa a leziunilor pielii si numai daca medicul care a tratat aceste leziuni isi da acordul expres pentru efectuarea unui peeling chimic.
 
5. Terapia cu lumina, respectiv tratamentul cu radiatii infrarosii s-a dovedit a fi util pentru eliminarea anumitor tipuri de cicatrice deoarece stimuleaza o crestere a metabolismului local si o imbunatatire a troficitatii care permit regenerarea accelerata a tesuturilor pielii.
 
Alte tratamente recomandate de specialisti pentru eliminarea cicatricelor mai pot include si needlingul pielii, fillerii dermici, terapia de compresie sau subcizia si excizia cicatricelor. Separat de aceste tratamente medicale, exista si o serie de remedii naturiste, aici putandu-se aminti masajele cu produse bogate in vitamina E, suc de lamaie, unt de cacao sau de shea, retete cu miere de albine, otetul din cidru de mere, uleiul de masline si cel de nuca de cocos si alte produse naturiste testate de-a lungul timpului pentru estomparea si chiar eliminarea cicatricelor.
 
 
 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu