Nu-i asa ca te gandesti deja la mare, la soare? Eh, odata cu inceperea sezonului estival, nu numai starea de spirit, ci si obiceiurile de consum ti se schimba. Ai observat ca vara nu mai ai aceeasi pofta de alimente satioase precum iarna sau toamna? Acest lucru este perfect normal si se datoreaza raspunsului pe care organismul il are cand temperaturile cresc. Sigur stii deja, dar nu strica sa iti reamintim faptul ca vara trebuie sa te hidratezi mai mult decat in restul anotimpurilor – si nu numai cu apa, ci si cu fructe si legume pentru ca organismul sa faca fata gradului de deshidratare resimtit.
Desi vitaminele si mineralele sunt esentiale in dezvoltarea ta armonioasa, dieta trebuie sa fie una echilibrata iar modalitatea optima de a obtine proteinele atat de necesare – daca nu urmezi un stil de viata vegetarian, bazat pe proteine vegetale – este consumand carne. Doar ca si acest aliment trebuie adaptat anotimpului – astfel ca vara se recomanda consumul de carne slaba de peste, pui sau curcan care sa nu ingreuneze digestia. In plus, pestii precum macroul, somonul, tonul sau sardina contin cel mai inalt nivel de acizi grasi “sanatosi”, pe care organismul nu ii poate produce, dar de care are nevoie pentru a functiona corespunzator.
Si pentru ca macroul este una dintre speciile de peste asupra carora ar trebui sa iti indrepti atentia, iata cateva informatii utile care sa te convinga sa-l consumi:
· macroul este bogat in acizi grași Omega 3, vitamine (A, B1, potasiu, zinc si sodiu) si minerale (seleniu, cupru, fosfor, magneziu si fier)
· ajuta la reducerea riscului de boli de inima si imbunatateste sansele de supravietuire dupa un atac de cord prin scaderea nivelului de grasime din sange
· imbunatateste capacitatea cognitiva si contribuie la un risc mai scazut de boli neuro-degenerative
· mentine vitalitatea parului, protejeaza pielea, previne degenerarea musculara, intareste sistemul imunitar si sistemul osos.
Daca nu esti inca 100% convins/a si te gandesti la timpul de preparare sau la curatarea macroului, avem o veste buna pentru tine: poti sa consumi oricand o conserva cu macrou care pastreaza proprietatile acestui peste-minune si te scapa de grija timpului petrecut in bucatarie. Chef Liviu Balint, ambasador Podravka Romania, vine cu doua propuneri foarte usoare, de vara:
Eva file macrou in sos tomateste o varianta ideala pentru cei care sunt fortati de imprejurari sa manance pe fuga, dar vor sa consume un aliment sanatos si gustos. Practic, tine de tine daca vrei sa ii adaugi lamaie, un pumn de masline verzi sau o portie de cartofi natur. Se seveste alaturi de o felie de paine prajita, preferabil integrala si… gata! Masa este pregatita.
Eva file macrou Eva in ulei vegetaleste optima daca vrei o salata delicioasa si vrei sa incerci altceva decat mult-cunoscuta salata cu ton. Ai nevoie de o conserva Eva, o salata proaspata, 5-6 rosii cherry, 1-2 oua, cateva fire de ceapa verde, sare, piper si jumatate de lamaie pe care sa o storci peste compozitia finala.
Vezi cat e de simplu sa obtii un meniu sanatos si hranitor pe timp de vara? Asa ca uita de sandvisuri sau fast food si gaseste modalitati creative de a folosi macroul in retete. Corpul tau o sa-ti multumeasca!
Adauga comentariu