Sanatate Sfaturi si sugestii

Intoleranta la glutenul din grau afecteaza grav digestia

Intoleranta la glutenul din grau afecteaza grav digestia
Intoleranta la gluten este o afectiune care se transmite pe cale genetica si care afecteaza serios sistemul digestiv. Nu se stie in prezent care este numarul exact al persoanelor care au aceasta afectiune, dar exista suspiciuni ca numarul bolnavilor ar fi chiar si de zece ori mai mare decat estimarile actuale. Intoleranta la gluten nu e usor de diagnosticat si cere trecerea a mai multi ani pentru a se depista fara greseala daca o persoana are sau nu aceasta afectiune.

Glutenul este de fapt o proteina care se poate intalni in cele mai multe cereale (grau, secara, orz, ovaz) si de aceea prin consumul des de paine sau cereale pentru micul-dejun se dovedeste periculos pentru persoanele care au intoleranta la gluten, dar inca nu li s-a depistat aceasta boala. Exista cazuri in care poti dezvolta anumite alergii la produsele din cereale, dar nu va fi vorba de intoleranta aici ci de o alergie care se trateaza diferit si are alte cauze. De aceea nici nu este simplu sa diagnostichezi intoleranta la gluten problema fiind putin mai complexa.

Simptomele pentru intoleranta la gluten pot include crampe abdominale, diaree, probleme de devoltare si crestere la copii, pierderea apetitului si disfunctii menstruale la fete si femei adulte. Intestinul subtire nu mai poate absorbi grasimile si astfel nici unele vitamine nu vor putea fi procesate corespunzator. Pot aparea chiar si probleme grave de malnutritie in cazurile in care si carbohidratii si proteinele nu mai pot fi procesate corect. Pentru copiii care nu au fost diagnosticati risc…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro

Articol oferit de
   
Citeste mai multe Sfaturi si sugestii pe coolinaria.ro

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu