Conform parerii unanime a nutritionistilor, nu toate tipurile de grasime sunt automat si un factor de risc pentru persoanele care vor sa piarda in greutate, existand grasimi care se depun in exces pe corpul nostru si grasimi care, dimpotriva, ajuta la mentinerea ratei metabolismului la cote ridicate, protejandu-ne in acelasi timp de frig si traumele provocate de diverse accidente.
Chirurgii plastici stiu cel mai bine aceste diferente, ei operand zilnic persoane care doresc sa elimine excesul de grasime, de culoare galbuie de obicei si mult mai greu de eliminat printr-o dieta de scurta durata. Grasimea galbena este stocata de organismul nostru pentru a avea calorii suplimentare de ars in perioadele de “foamete”, dar daca noi practicam un stil alimentar nesanatos, atunci asemenea rezerve de grasime vor creste la nesfarsit, organismul practic neavand nevoie de ele din cauza unui stil alimentar si de viata indestulat si sedentar.
Pentru a ajuta insa organismul sa faca apel si la resursele de grasime galbena stocata de-a lungul timpului este necesar sa fie luate masuri inteligente in plan alimentar, care sa elimine aportul de lipide la dieta, dar care sa includa totusi proteine si carbohidrati necesare organismului pentru a ne oferi energie peste zi. Astfel este stimulata rata metabolismului si se ard mai repede grasimile suplimentare organismul fiind fortat sa apeleze la stocurile existente.
Paradoxal, pentru a arde mai rapid grasimea galbena nu va trebui sa reducem numarul meselor servite zilnic ci, dimpotriva, sa le crestem chiar si pana la 6 pe zi. Secretul, pentru a se evita cresterea in greutate, este sa se opteze exclusiv pentru mese bogate in proteine alternate cu mese bogate in carbohidrati complecsi, dar niciodata pentru mese care contin grasimi animale sau vegetale. Odata ce metabolismul va fi pus serios in miscare, se vor arde deci nu grasimile din alimentatia noastra, care vor fi foarte sarace ci grasimile depuse in organism, atingand astfel obiectivul nostru initial, acela de reducere a grasimii corporale.
Meniurile bogate in proteine pot include la alegere lactate degresate, carne slaba, legume boabe, peste, branzeturi, oua, unele cereale, dar toate va fi obligatoriu sa fie preparate la gratar, fierte sau gatite la cuptor cu foarte putin ulei sau chiar deloc. Legumele de asemenea trebuie preparate cat mai simplu, iar de la oua (de preferat, fierte) e bine sa consumam mai des albusurile si mai rar galbenusurile. Pentru mesele de carbohidrati, se poate opta in general pentru legume, zarzavaturi si fructe nu prea dulci, dar de asemenea sarace in grasimi de orice fel.
Daca se practica exercitiul fizic zilnic atunci specialistii recomanda sa se serveasca gustari atat inainte de sedinta de miscare cat si dupa, incluzandu-se aici si cantitati suficiente de apa si alte lichide necesare hidratarii organismului. Astfel metabolismul nu va fi dat peste cap de miscarea fizica deoarece va avea la dispozitie hrana suficienta si nu ne va cere suplimente de-a lungul zilei, c…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu