Sanatate Sfaturi si sugestii

Femeile care divorteaza risca sa isi deterioreze serios podoaba capilara!

Femeile care divorteaza risca sa isi deterioreze serios podoaba capilara!Aparte de conditiile deja cunoscute care pot conduce la rarirea sau pierderea accelerata a parului precum bolile de piele, nasterea, mostenirea genetica sau stresul prelungit, un alt factor de risc pentru sanatatea podoabei capilare la femei a fost recent descoperit de catre cercetatorii americani de la Universitatea Case Western Reserve School of Medicine din SUA, care au desfasurat un studiu detaliat pentru a observa efectele divortului sau a decesului sotului asupra sanatatii in general, si inclusiv asupra sanatatii podoabei capilare.

Pierderea sau rarirea parului se pare ca este mai accentuata in perioada imediat urmatoare divortului si la fel stau lucrurile si dupa decesul sotului, pentru femei stresul generat de astfel de situatii fiind la niveluri mult peste medie, de unde si concluzia cercetatorilor ca podoaba capilara a femeilor are de suferit serios in urma unor astfel de evenimente nefericite. In unele situatii, parul risca doar sa se rareasca prin subtierea firelor de par, iar in alte situatii s-a observat o cadere accelerata a parului, aparent inexplicabila, dar avand, se pare, drept cauza principala stresul cauzat de divort sau de decesul partenerului de viata.

Americanii au folosit in cadrul acestui studiu perechi de gemeni, femei si barbati, in acest mod ei reusind sa obtina rezultate mai precise gratie fondului genetic comun prezent la fratii si surorile gemene. In acest mod, s-a mai observat si faptul ca fumatul sau consumul de alcool accentueaza efectele negative asupra sanatatii care apar dupa un divort, in prezenta acestor factori de risc parul riscand sa se deteriorizeze inca si mai mult. "Pagubele" au fost astfel inregistrate in mod proportional cu numarul de ani in care s-a consumat alcool si/sau tutun, iar in cazul unui divort sau deces al partenerului, s-a observat o degradare mai accentuata a podoabei capilare la femeile fumatoare/consumatoare de alcool.

Adoptarea unui stil sanatos de viata in anii premergatori divortului/decesului sotului lor, s-a dovedit a fi o masura foarte inspirata pentru sanatatea femeilor participante la studiu, in cazul acestora degradarea parului fiind mai putin vizibila, iar alte aspecte referitoare la sanatate de asemenea mult mai bune decat in cazul persoanelor care au consumat alcool si tutun si au dus un stil de viata sedentar. Pentru par, protectia solara adecvata, fie doar si cu o simpla palarie de soare a ajutat de asemenea la pastrarea sanatatii podoabei capilare la femeile care au avut ulterior de infruntat un divort sau decesul sotului lor.

Atat in cazul perechilor de femei gemene cat si la barbatii gemeni, starea de sanatate generala evaluata dupa un divort/ deces al partenerului de viata a fost mai buna acolo unde nu s-au facut excese in trecut si mai proasta in cazul persoanelor care nu s-au ingrijit in mod deosebit nici de dieta lor si nici de practicarea unui stil sanatos si activ de viata. La acestia din urma, diabetul, cancerul sau bolile de inima au fost mai des inregistrate alaturi de un aspect deplorabil a podoabei capilare, concluzia savantilor americani fiind ca un stil de viata mai sanatos poate preveni multe neajunsuri pentru sanatate care pot fi accentuate la un moment dat in decursul vietii de evenimente imprevizibile asa cum sunt divortul sau decesul partenerului de viata.

 

Lucia Mihailescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu