Termenul kosher (= adecvat, curat) era des folosit de catre evrei pentru a desemna dieta exclusivista, prescrisa lor prin legea religioasa si, prin extensie, a capatat un sens mai larg trimitandu-ne in prezent la un stil alimentar din care sunt excluse alimentele nesanatoase pentru organism. O dieta kosher va include nu doar recomandari in planul selectiei alimentelor, dar si reguli clare de preparare a acestora. In cazul evreilor traditionalisti, care respecta cu tarie si in prezent regulile sfinte de alimentatie, chiar rabinii sau un comitet special numit de catre acestia dau aprobarea pentru lista alimentelor care pot fi introduse in dieta credinciosilor.
Pentru restul populatiei, care nu impartaseste regulile stricte ale comunitatii iudaice, dar este interesata de adoptarea unei diete sanatoase, stilul alimentar kosher poate trimite la stabilirea unei diete pe baze cat mai clare, unde pot fi introduse cam aceleasi alimente care se consuma si la mesele unei familii de evrei, neexistand insa in acest caz o interdictie de ordin religios ci doar preocuparea lor de a manca putin mai sanatos decat obisnuiau in trecut. Prin simpla consultare a Vechiului Teastament, tradus in nenumarate limbi ale Pamantului, limba romana inclusiv, ne putem cu totii face o lista cu alimentele permise si cele interzise sau nerecomandate pentru consum.
In mai multe tari din intreaga lume exista si o adevarata industrie a produselor tip kosher, de care beneficiaza nu doar cetatenii de origine iudaica, dar si alte persoane, fie ei musulmani,…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu