Exista
tot felul de teorii care stau la baza dietelor, fiecare
dintre ele evidentiind un anumit tip de alimente ca
fiind principalul vinovat al îngrasarii. Unele
regimuri ne spun ca daca renuntam sa consumam alimentul
X vom slabi cu siguranta, ca si cum acel aliment X ar
fi singurul dusman de temut în calea unei siluete
de invidiat.
Ni se sugereaza sa renuntam la grasimi sau la dulciuri
sau la pâine sau la prajeli sau la a mânca
în general si uneori functioneaza, alteori nu.
Dieta bazata pe indicele glicemic vine cu o teorie sustinuta
de date stiintifice si nu ne cere sa renuntam la nimic
ci doar sa adoptam o alimentatie rationala, fara excese
dar si fara a renunta pentru totdeauna sau de tot la
unele mici placeri culinare.
Toate alimentele sunt caracterizate de un anumit indice
glicemic care reprezinta cantitatea de zahar pur din compozitia
lor. În functie de acest indice glicemic, ele sunt
digerate si absorbite în sânge mai rapid sau
mai lent. Alimentele cu indice glicemic mare sunt digerate
mai rapid si nivelul de energie generat este unul redus
si de scurta durata, de unde nevoia de a mânca din
nou, de unde obezitate. Produsele cu indice glicemic scazut
sunt digerate mai greu si energia emanata din consumul
lor este de lunga durata, foamea instalându-se mai
greu, de unde si pastrarea unei siluete armonioase.
Specialistii au creat tabele cu indicii glicemici pentru
cele mai cunoscute alimente, astfel încât
sa te poti orienta în stabilirea meniului pentru
fiecare zi. Desigur ca recomandarea este pentru produsele
cu indice glicemic scazut, dar asta nu înseamna
ca nu poti include si câte un produs din cele „rele”,
de pofta. Dar, având un reper, vei putea face în
asa fel încât combinatiile tale sa fie echilibrate
si orice exces sa poata fi controlat si contrabalansat
prin meniul de a doua zi.
Teoria este cât se poate de pertinenta si raspunde
oarecum la eterna întrebare „ce este sanatos
si ce nu?”. În plus nu-ti interzice nimic
ci doar te trage de mâneca de fiecare data când
ai tendinta sa exagerezi.
Voi încheia prin a prezenta pe scurt principalele
alimente în functie de indicele lor glicemic:
– alimente cu indice glicemic mare: cartofi, pâine
alba, orez alb, fulgi de porumb, dovleac, zahar, banane,
gem, stafide, muesli, înghetata, pizza, ketchup,
mustar, sushi, popcorn, morcov gatit, pepene galben,
biscuiti, ciocolata, gogosi, malai, caise, cuscus, miere,
ananas, maioneza, piersici, paste, bauturi carbogazoase;
– alimente cu indice glicemic mediu: baton de cereale,
orez brun, suc de rosii, fasole verde, mango, kiwi,
struguri, portocale, grapefruit, cereale integrale,
fructe confiate, pepene verde;
– alimente cu indice glicemic scazut: fasole neagra,
mazare verde, iaurt, morcov crud, usturoi, lapte, cirese,
capsuni, coacaze, migdale, fistic, soia, masline, alune,
nuci, tofu, avocado, crustacee, rosii, mere, nectarine,
pommelo, rosii, linte, fructe de padure, ciocolata neagra,
andive, muraturi, broccoli, ciuperci, ceapa, praz, spanac,
salata, ardei, telina, vin, otet.
foto © Northfoto
|
Adauga comentariu