Trecerea anilor lasa tot felul de urme pe chipul si trupul nostru, dar si psihicul poate fi afectat in egala masura, fie din cauza unui nivel de stres trecut de medie sau din cauza unor traume morale pe care multa lume le are de suferit de-a lungul vietii.
Fobiile sunt semne ale expunerii la un astfel de stres crescut, fiind privite in medicina ca niste boli in toata regula, care necesita si un tratament adecvat precum si un program de viata echilibrat si ferit de stres.
De obicei, fobiile sunt caracterizate prin frica exagerata sau irationala, iar simptomele care anunta instalarea unei astfel de afectiuni constau in atacuri de panica, sentimente de teroare si stres ridicat, inabilitatea de a mai rationa normal si a desfasura normal activitati de rutina, respiratia scurta, cresterea pulsului, frisoane si tremuraturi involuntare.
Frica joaca un rol important in devenirea noastra, putand de multe ori sa ne protejeze de tot felul de pericole reale si prezente peste tot in numar mare, dar atunci cand nu mai putem controla aceasta stare, frica poate ajunge un risc pentru sanatatea noastra, in aceasta situatie discutand despre prezenta unei fobii in psihicul nostru suprasolicitat.
Cauzele care conduc la instalarea unei fobii pot fi de natura genetica, sociala, culturala, afectiva, teama de animale, teama de masini si utilaje diverse etc., iar gradele in care se poate manifesta o astfel de fobie variaza de la un comportament usor neobisnuit in prezenta factorilor de risc pana la comportamente complet nefiresti, violente, care pot pune in pericol atat sanatatea bolnavului cat si pe cea a persoanelor din jurul sau.
Frica de zbor, frica de spatii inchise (debara, ascensor), frica de expunere in public, frica de serpi, furnici, broaste etc., frica de persoanele de culoare, frica de sex si situatii cu tenta sexuala, frica de stomatolog si multe altele pot degenera in timp in adevarate fobii, iar solutiile oferite drept tratament sunt complexe si pot varia de la caz la caz.
De regula, fobiile sunt extrem de individualizate si nu pot fi usor diagnosticate, iar prezentarea la medicul specialist este obligatorie daca se doreste cu adevarat vindecarea si reluarea vietii in conditii normale. Mai grav este faptul ca tot mai multi copii si adolescenti prezinta simptome specifice fobiei, iar boala lor ramane nebagata in seama, putandu-se vindeca de la sine, dar si sa se agraveze intr-o conditie mult mai periculoasa.
Intrucat cei mai multi dintre bolnavi realizeaza ca ceva este in neregula cu dansii, prezentarea la doctor nu ar trebui sa reprezinte o problema, dar cade in responsabilitatea medicilor de familie sa isi indrume asiguratii in timp util la cabinetul specialistului, lucru care nu prea se intampla des prin Romania.
O fobie simpla sau mai complexa netratata corespunzator poate conduce la aparitia unor probleme mult mai grave precum depresia, comportamentul antisocial, randamentul scazut la locul de munca, neglijarea vietii familiale, lipsa apetitului sexual, probleme de natura alimentara si o serie de alte efecte secundare, care intr-un final pot declansa o reactie in lant care se poate solda si cu decesul bolnavului in cazurile extreme.
Persoanele care cred ca sufera de o astfel de afectiune este recomandat sa ceara ajutorul medicului de familie, fara a-si mai face false complexe, descriindu-i acestuia pe cat de bine se pricep toate simptomele care insotesc problema lor de sanatate.
Vizita la cabinetul medicului specialist va fi urmatorul pas, iar daca va exista o cooperare buna intre medic si pacient atunci si fobia se va vindeca multumitor, intr-un timp relativ scurt si fara urmari importante asupra vietii de familie si celei profesionale.
Rusinea nu isi mai are acum rostul si nici alte sentimente care sa intarzie prezentarea la medic. In plus, fobiile nu se pot trata de unul singur deci incercati sa va controlati toate temerile si prezentati-va cu incredere la specialist unde vi se va administra un tratament cat de cat eficient, care sa va ajute sa va reluati in scurta vreme viata dumneavoastra obisnuita, de zi cu zi.
foto Northfoto
Adauga comentariu