Foarte multe amenintari pentru sanatatea omului au inceput sa apara de cateva decenii incoace, iar organismul uman, asaltat incontinuu de tratamentele cu antibiotice nu mai raspunde la fel de pozitiv ca inainte din cauza rezistentei deosebite la antibiotice pe care au dezvoltat-o multi dintre virusii si bacteriile care ne ameninta sanatatea.
Asa cum ne avertizeaza specialistii in medicina, antibioticele nu sunt eficiente impotriva unei serii largi de afectiuni, care necesita un tratament diferit, dar pe care multi dintre noi credem ca le putem indeparta prin uzul de antibiotice, administrandu-ne singuri tratamente complet gresite si chiar periculoase pentru sanatatea noastra.
Pe de alta parte, campania agresiva dusa in unele parti ale lumii impotriva uzului de antibiotice la oameni a facut ca multe persoane sa se teama efectiv sa mai ia antibiotice si sa intrerupa inopinat un tratament corect, prescris de medicul specialist, imediat dupa ce se simt ceva mai bine. Este o decizie pripita si gresita sa nu urmezi tratamentul cu antibiotice pana la capat daca boala pe care o ai necesita un asemenea tratament.
Antibioticele se administreaza intotdeauna exact asa cum recomanda medicul specialist, fara a sari peste unele doze zilnice si fara a modifica cantitatea sugerata de doctor. Chiar si dupa ce ne simtim mai bine, semn ca antibioticele isi fac treaba, nu se intrerupe tratamentul ci se continua pe durata precisa stabilita de catre specialistul in medicina.
Acolo unde insa tratamentul cu antibiotice nu are efecte vizibile dupa doua-trei zile de administrare a medicamentelor este indicat sa se schimbe acest tratament, aceasta fiind obligatia medicului specialist, care va sti cu ce sa inlocuiasca antibioticele initial administrate. Din pacate insa tot mai putini medici procedeaza astfel, monitorizand telefonic pacientul pentru a vedea cum evolueaza vindecarea si a recomanda masuri de urgenta atunci cand acestea se impun.
Rezistenta la antibiotice a organismului uman, care se instaleaza in timp, poate avea mai multe cauze, dar cele mai frecvent intalnite sunt urmatoarele:
1. Tratamentele cu antibiotice administrate animalelor de ferma se pare ca ar contribui mult la cresterea rezistentei la om si de aceea se recomanda achizitionarea de produse animale organice de la producatorii certificati in acest sens.
2. Uzul frecvent de antibiotice, administrate haotic pe durate mari de timp conduce in relativ scurta vreme la aparitia rezistentei la antibiotice fiind nevoie in cazurile unor infectii grave sa se schimbe repetat tipul si dozele de antibiotice prescrise pentru a se inregistra succesele dorite.
3. Tratamentul cu antibiotice nu este unul cantitativ ci calitativ si de aceea doctorul ar trebui sa prescrie medicamentele cele mai eficiente, care nu necesita saptamani sau luni la randul de administrare. In prezent, farmaciile sunt destul de bine aprovizionate cu mai toate antibioticele de ultima generatie, foarte eficiente, dar nu toti medicii cunosc sau aleg sa le prescrie pe cele mai bune si aceasta se intampla din cauze ramase inca neclare.
4. Recent, s-a descoperit faptul ca sapunurile antibacteriene pot mari rezistenta organismului la antibiotice si de aceea specialistii recomanda folosirea de sapunuri obisnuite, apa calda si, eventual, alcool sau alte dezinfectante pentru maini si fata.
Prevenirea infectiilor din organism prin alimentatia corecta si introducerea de suplimente cu rol in marirea capacitatii de aparare a organismului joaca un rol esential pentru a lupta impotriva rezistentei la antibiotice a organismului nostru si la fel mentinerea unei curatenii adecvate in locuinta, la locul de munca sau oriunde petrecem mai multe zile.
Infectiile care se trateaza cu antibiotice apar mai mereu ca rezultat al neglijentei si lipsei igienei si de aceea nu ne vom lovi de astfel de probleme daca ne ferim pe cat posibil de toti factorii de risc. In prezent, autoritatile medicale din intreaga lume cauta solutii eficiente pentru a rezolva problema rezistentei la antibiotice, dar va mai dura pana ce sa vina si cu rezultate pe masura. Pana atunci sunt de urmat recomandarile amintite mai sus si astfel este de sperat ca sanatatea noastra nu va fi expusa suplimentar si la alte riscuri in afara celor care deja pot fi rezolvate printr-un tratament corect.
Adauga comentariu