Ayurveda
este o stiinta indiana de vindecare a organismului uman
prin stabilirea unui echilibru perfect între trup,
suflet, spirit si lumea din jur. Era de asteptat ca
un produs al Indiei sa aiba la baza ideea de armonie
absoluta atât în interior cât si în
afara. Teoria porneste de la niste principii de bun
simt conform carora o alimentatie sanatoasa combinata
cu exercitii fizice, cu un ritm de viata rational si
cu eliminarea a ceea ce dauneaza determina o stare optima
de sanatate a trupului si, ca o consecinta naturala,
o conditie psihica de invidiat.
Ayurveda cuprinde un program foarte bine pus la punct
de reguli de urmat, diferentiat pe tipologii umane, cu
obligatii si responsabilitati specifice, scopul principal
fiind acela de a ne ajuta pe fiecare dintre noi sa ne
gasim echilibrul interior si pe baza acestuia sa putem
fi în deplina armonie cu lumea din jur.
Programul despre care vorbeam cuprinde: exercitii fizice
si respiratorii, regim alimentar specific, detoxifiere
a organismului si meditatie. Fiecare dintre noi are o
anumita zestre ereditara, o anumita structura, anumite
nevoi care ne diferentiaza dar ne si apropie. Filosofii
indieni au tinut cont de aceste lucruri si au împartit
oamenii în trei categorii în functie de forta
interioara dominanta, astfel:
Vata (miscare), înseamna aer, rece,
aspru, mobil, usor, sensibil. Vata este responsabila de
tot ceea ce tine de miscare, de musculatura, circulatie,
respiratie dar si functionarea organelor interne. De asemenea,
aceasta forta conduce activitatile spirituale. Persoanele
din aceasta categorie sunt pline de energie, iubesc schimbarea,
sunt imprevizibili, li se face foame des, se culca la
ore neregulate si au insomnii. Au o imaginatie prolifica
si o energie fizica si mentala minunata. Învata
repede lucruri noi dar le uita la fel de repede. Au tendinta
sa se îngrijoreze excesiv si inutil precum si o
predispozitie spre surmenaj. Sunt tintele bolilor usoare
de tipul racelii si gripei.
Ayurveda le recomanda persoanelor Vata sa respecte ora
22 ca ora de culcare, sa manânce regulat si sa se
odihneasca o ora dupa masa, sa practice exercitii de relaxare,
sa nu consume cafea sau alcool si sa prefere ceaiul de
ghimbir, sa iasa la soare de doua ori pe saptamâna,
chiar si în sezonul rece.
Pitta (metabolism) înseamna intensitate.
Persoanele grupate în aceasta categorie sunt ambitiose,
îndraznete, echilibrate, iubitoare si fericite.
Au de obicei înaltime medie, fiind caracterizate
de o energie de intensitate medie si tinzând sa
se enerveze usor. Au o digestie sanatoasa dar si multa
pofta de mâncare fiind incapabili de a sari peste
mese. Au minti patrunzatoare iar discursul lor se remarca
prin logica si coerenta. Au parul blond, saten deschis
sau roscat si urasc caldura.
Recomandarile Ayurveda pentru aceste persoane constau
în: a mânca mai ales fructe si legume si în
portii mici, a consuma des apa ce trebuie în prealabil
filtrata, a practica exercitii fizice în aer liber,
a dona sânge pentru reducerea tensiunii.
Kapha (structura) înseamna pamânt
si apa. Caracteristice acestei tipologii sunt constitutia
solida, rezistenta, sanatate durabila, fericire, calm,
cântarire atenta a situatiilor, empatie, întelegere
mai greoaie a informatiilor noi, dar memorie de lunga
durata foarte buna, digestie lenta, tendinte spre obezitate,
afectiune, toleranta, multumire de sine.
Ayurveda le prescrie acestor persoane sa faca sport în
mod regulat, dupa masa de prânz sa nu se odihneasca
ci sa mearga fara întrerupere timp de cinci minute,
sa-si stimuleze digestia cu ajutorul condimentelor, sa
bea apa fierbinte si sa faca bai de aburi la fata.
Daca te-a uimit interventia apei fierbinti de mai sus
trebuie sa-ti spun ca regimul Ayurveda impune consumul
unei cantitati de 2l de apa pe zi, insistând ca
cel putin 6-8 pahare pe sa fie cu apa cât de fierbinte
poate suporta fiecare. Se considera ca în acest
fel este stimulat metabolismul si se favorizeaza eliminarea
toxinelor.
Voi încheia prin a-ti prezenta lista de alimente
care nu trebuie sa lipseasca din casa ta conform stiintei
Ayurveda: unt, ardei, rosii, praz, mere, morcov, pere,
spanac, ridichi, patrunjel, marar, sparanghel, ceapa,
usturoi, iaurt, piper, paprika, anason, chimen, rozmarin,
magheran, scortisoara, cuisoare, ienibahar, salvie, menta,
pâine graham sau secara, fulgi de porumb, linte,
malai, fructe uscate, ulei de floarea soarelui si de masline.
foto © Northfoto
|
Adauga comentariu