Sanatate Sfaturi si sugestii

Aparatul dentar – mai este cazul sa ne temem de el?

Aparatul dentar – mai este cazul sa ne temem de el?Fie ca esti adolescent sau ai 40 de ani, sa iti pui aparat dentar este deopotriva o decizie si un pas extrem de important pentru sanatate. Din pacate, astazi exista inca numeroase temeri extrem de invechite sau care nu au fost niciodata adevarate, ce ne fac sa ezitam sau sa fim neincrezatori cu privire la acest subiect. Este important de stiut ca aparatul dentar nu are intotdeauna (sau exclusiv) motive cosmetice, tratamentul fiind deseori necesar pentru mentinerea unei bune sanatati orale, care la randul ei influenteaza aproape fiecare sistem din organism. Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert, aduce in discutie principalele temeri pe care le au cei care se gandesc sa isi puna aparat dentar, explicand cu ajutorul argumentelor stiintifice daca aceste frici sunt intemeiate sau nu.

Oamenii isi pun aparat dentar doar din motive cosmetice

Cui nu i-ar placea sa aiba un zambet frumos? Desi acesta este un element extrem de motivant, caci poate oferi pacientului o doza in plus de incredere in sine, dintii drepti si frumosi pe care ii promite tratamentul ortodontic sunt doar o parte dintr-un tablou mult mai complex.

Lasand deoparte motivele care tin de estetica, aparatul dentar reprezinta o modalitate foarte buna de a imbunatați starea generala a sanatatii dentare si, in definitiv, de a ne usura viata. Iata numai cateva probleme care pot fi rezolvate cu ajutorul acestui tratament: dintii care nu se pot alinia in mod corespunzator, facand dificil sa mancam anumite alimente, si muscatura incorecta, care va suprasolicita musculatura si articulatia temporo-mandibulara, dintii producand parodontoza. Nu in ultimul rand, este cunoscut faptul ca dintii strambi nu permit periatul corect, favorizand aparitia cariilor, a complicatiilor acestora, tartrului, ginvitei etc.”, spune doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Totodata, aparatul dentar poate favoriza implanturi si coroane mai rezistente, caci de multe ori, in urma extractiilor, dintii vecini migreaza, impiedicand realizarea unor lucrari protetice sau implanturi dentare corecte si cu sanse mai mari de reusita. Lucrarile realizate pe dinti migrati, aflati in muscatura incorecta, nu au o rezistenta mare in timp. In plus, daca pacientul are inghesuiri dentare, cu atat mai mult spatiul extractiei poate fi folosit pentru aliniere, reducand costurile si disconfortul celorlalte solutii de tratament.

Am o varsta prea inaintata pentru a purta aparat dentar

Daca aparatul dentar reprezinta o necesitate, puteti beneficia de el la orice varsta. In plus, nu suntem niciodata prea batrani sau prea tineri pentru a lua o decizie care ne va imbunatați sanatatea dentara și ne va face sa ne simtim mult mai bine in propria piele.

In cabinetul meu, 30% dintre pacienti sunt adulti, cel mai in varsta avand 62 ani. Asadar, niciodata nu e prea tarziu pentru a corecta problemele, cum ar fi dintii prea aglomerati, poziția incorecta a maxilarului, dintii aflati in pozitie incorecta sau muscatura incorecta. Procesul biologic implicat in mișcarea dinților este același la orice varsta, astfel incat aceste probleme pot fi tratate oricand. Este adevarat, insa, ca tratamentul poate dura mai mult in cazul unui adult decat la un copil sau adolescent”, adauga doamna doctor Mihaela Dan.

Pentru a avea rezultate trebuie sa induram un aparat foarte strans de dantura, care provoaca dureri

Este adevarat ca pe vremuri existau numai arcuri rigide care, legate de dinti, exercitau forțe puternice, provocand considerabil mai multa durere și disconfort pentru pacient. Acum, cu noile tehnologii și cu arcuri flexibile, exista semnificativ mai putin disconfort asociat cu purtarea unui aparat dentar.

„Am intalnit cazuri in care unii pacienți s-au plans ca nu au nici o durere, convinsi fiind ca fara durere dintii lor nu se indreapta. Acest lucru este complet fals si din pacate din cauza unor astfel de mituri atat de raspandite, dar si din lipsa de informatie, multe persoane se tem inca de aparatul dentar si amana un tratament care ar putea aduce o imbunatatire semnificativa in viata lor. Aparatul dentar nu provoaca durere pentru a fi eficient si a obtine dantura pe care ne-o dorim. Atunci cand aparatul va fi pus, este foarte posibil ca pacientul sa simta o anumita tensiune in zona, insa doar pentru cateva zile, iar o senzatie de tensiune va aparea la fiecare activare lunara”, completeaza doamna doctor Mihaela Dan.

Aparatul dentar este atat de dureros, incat nici nu poti manca

Imediat dupa aplicarea aparatului ortodontic fix exista o perioada de 0-5 zile in care apare discomfort pana la durere la nivelul dintilor, fapt explicat prin faptul ca acestia nu sunt obisnuiti cu tractiunile. Discomfortul se face simtit doar dupa aplicarea aparatului, nu si la fiecare activare (o data la 3-4 saptamani) si poate fi inlaturat prin administrarea de antialgice (ibuprofen, ketonaletc). De asemenea, o parte dintre pacienti pot prezenta mici leziuni la nivelul obrajilor si buzelor, provocate de prezenta bracketurilor, dar acestea dispar in cateva zile, pe masura ce pacientul se obisnuieste cu aparatul dentar. O solutie pentru evitarea acestor leziuni o reprezinta aplicarea de ceara speciala, timp de cateva zile, la nivelul bracketurilor care deranjeaza.

Aparatul dentar este neatractiv

In ziua de astazi aparatul dentar poate fi un mod prin care sa ne exprim personalitatea sau, dimpotriva, poate fi aproape invizibil, neatractivitatea fiind mai mult un stereotip.

Cei care doresc ca aparatul sa treaca neobservat au la randul lor la dispozitie diferite variante: pot opta pentru bracketuri ceramice sau de safir sau pentru aparate invizibile, cum ar fi cele linguale. La polul opus se afla aparatele dentare personalizate in diferite culori, care au devenit foarte atractive pentru copii si adolescenti. „Indiferent daca este foarte vizibil sau nu, aparatul dentar ramane totusi un important semn al respectului de sine si a preocuparii pentru sanatate”, adauga doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodontie in cadrul clinicii Orto-Implant Expert.

Nu voi mai putea sa practic anumite hobby-uri sau pasiuni

Aparatul dentar nu ne impiedica sa luam parte la activitati care ne aduc placere, desi in unele cazuri este necesara o atentie sporita. In cazul practicarii unor sporturi, mai ales cele de contact, este necesar sa purtam o proteza (protectie) dentara pentru a ne proteja de eventuale rani. Alte activitati pot fi efectuate, insa, la fel ca si pana acum. Cantatul la diferite instrumente – flaut de exemplu, poate parea un pic ciudat la inceput, insa este doar un lucru de moment. Odata obisnuit cu purtarea aparatului dentar, pacientul va putea canta la fel de frumos ca si pana atunci!

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” din București, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor 13 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

 

Ecaterina Virgolici

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu