O sursa alternativa de energie, in prezent aflata abia la inceput de drum, promite sa inlocuiasca treptat centralele traditionale, aceasta sursa de energie existand din belsug si in mai toate zonele globului. Energia geotermica este astfel supusa unei analize in detaliu de ani buni de zile de catre savanti din Europa si de peste ocean, iar rezultatele studiilor arata pana la momentul actual ca transformarea energiei geotermice in energie ieftina si accesibila este nu doar posibila, dar si de dorit din cauza lipsei acute de resurse care va aduce generatiile viitoare la limita civilizatiei in lipsa unor alternative viabile.
Vulcanii sunt deocamdata cea mai la indemana sursa de energie geotermala, existand in acest sens proiecte finalizate cu mare succes, in Islanda, de exemplu, aproximativ 26.2% din energia totala furnizata catre consumatori fiind produsa de catre 5 mari centrale geotermale, care folosesc ingenios resursele puse la dispozitie de vulcanii numerosi de pe aceasta insula pentru a oferi energie ieftina si de cea mai buna calitate. Un fapt demn de luat in considerare, producerea de energie geotermala este nu doar un proiect pe termen lung, dar si unul super-ecologic daca este sa comparam emisiile generate de centralele geotermale cu cele generate de centralele traditionale sau cele nucleare.
In perspectica, se intentioneaza ca energiile din adancul scoartei terestre, acolo unde exista concentratii imense de caldura si aburi fierbinti, sa fie exploatate ingenios pentru obtinerea unor rezerve uriase de energie, problema pe care o au de rezolvat savantii in aceasta directie tinand de calcularea precisa a distantelor optime pentru forare precum si modalitati inteligente de adaptare a echipamentelor de colectare a acestui tip de energie si de transfer catre suprafata unde energie geotermica sa fie apoi prelucrata fie in centrale de tip electric, fie in centrale termice.
Alaturi de vulcani, izvoarele geotermale sunt considerate o sursa pretioasa de energie, partea cea mai buna fiind faptul ca nu doar izvoarele naturale pot intra in acest circuit energetic ci si altele, create artificial si exclusiv in scopul obtinerii de rezerve importante de energie pentru secolele care vor veni. Un singur astfel de izvor geotermal artificial poate produce pana la 25 MW de energie, nefiind nevoie neaparat sa existe apa termala in fosa creata ci putand functiona la fel de bine si pe baza de aburi fierbinti, degajati cu putere din interiorul scoartei terestre. Cele mai eficiente si de durata proiecte sunt totusi cele construite acolo unde exista activitate vulcanica si/sau izvoare geotermale naturale, tehnologia de extragere a energiei fiind asa mult mai usor si mai ieftin de implementat.
O sursa majora de obtinere a energiei in viitorul, speram noi, apropiat, vulcanii si izvoarele geotermale asteapta punerea la punct a tuturor detaliilor necesare bunei functionari a unei centrale geotermale in orice zona a globului unde sunt prezente conditiile necesare construirii sale, inclusiv in Romania aceasta energie putand fi obtinuta prin importul de tehnologie de ultima ora si implementarea unor proiecte viabile in zonele unde exista activitate vulcanica sau izvoare geotermale. Desigur ca debitul de energie nu va fi la fel de mare ca cel inregistrat in Islanda, dar cum orice sursa suplimentara de energie conteaza la ora actuala, nu e deloc indicat sa ignoram si aceasta alternativa, benefica atat pentru cresterea rezervelor noastre de energie cat si pentru buzunarele clientilor romani.
Adauga comentariu