Lifestyle Tehnologie si internet

Vrei sa inveti sa codezi? Iata ce limbaje de programare recomanda fondatorii Apple sau Google

Vrei sa inveti sa codezi? Iata ce limbaje de programare recomanda fondatorii Apple sau  GoogleDacă te uiți în jur sau pe ecranul smartphone-ului tău, vei vedea că folosești tehnologie minut de minut. Iar Google, Facebook ori Apple sunt doar câteva nume cunoscute datorită cărora ne bucurăm de Internet, rețele sociale ori laptopuri și telefoane de ultimă generație. Cum au reușit să creeze asemenea produse? Programând și experimentând.  
 
Dacă vrei să urmezi calea programării și nu știi de unde să începi,e bine să știi că România are are nevoie constantă de coderi și specialiști IT, care să știe să îmbine abilitățile tehnice cu cele interpersonale. În plus, în ziua de azi ai mai multe resurse și cursuri de pregătire ca developer, indiferent de experiență sau studii. De ce să nu înveți de la cei mai buni?   
 
Codecool, școala de programare care a pregătit sute de persoane fără experiență să găsească un job în IT în Ungaria și Polonia (prezenți acum și în România), îți prezintă acum ce opțiuni poți alege în materie de limbaje de programare, inspirate chiar de cei mai populari fondatori ai marilor companii tech din lume.
 

Steve Jobs & Steve Wozniak, Apple: C/C++, Python, Swift

Primul nume este cel mai popular atunci când vine vorba de produsele Apple. Însă co-fondatorul Wozniak a fost cel care a revoluționat industria tehnologică în ‘70. Deși au avut conflicte de-a lungul timpului, împreună au permis lumii să consume tehnologie, oriunde ar fi.
 
iPhones, iPads, iPods și laptopuri Mac, pe toate le știm sau chiar le avem. Dar la baza lor stau primele calculatoare personale moderne, dezvoltate de Wozniak. Încă din copilărie, pasiunea pentru matematică și tehnologie l-a inspirat să construiască dispozitive, dându-și seama că programarea ajută în dezvoltarea gândirii logice și în rezolvarea de probleme..
 
Dacă te-ai întâlni cu el azi, te-ar sfătui să începi cu programarea orientată pe obiecte (limbajul C), dacă vrei să construiești o lume stabilă, dar să te interesezi și de Python și Javascript, pe care co-fondatorul Apple s-a bazat,de-a lungul carierei. Dacă Javascript este foarte versatil, Python este unul dintre cele mai ușor de înțeles limbaje de programare la ora actuală.
 
Apple a ajuns să creeze și propriul limbaj mult mai intuitiv pentru device-urile iOS: Swift. Acesta e ușor de învățat de către programatorii juniori. De atunci, limbajele folosite de Apple au rămas aproape aceleași.  

Mark Zuckerberg, Facebook: PHP, C/C++, Java, Python

Sunt mulți cei care îi cunosc povestea, nu doar din filmul “The Social Network”, ci mai ales pentru că folosim platforma creată de el, cea mai populară rețea socială din lume, cu peste 2,5 miliarde de utilizatori.
 

 
Povestea Facebook începe în studenția lui Zuckerberk, când codase un program numit FaceMash, în care utilizatorii puteau aprecia pozele celorlalți studenți. Conducerea Harvard l-a pedepsit pentru hacking, dar iată că, săptămâni mai târziu, programatorul a lansat Facebook. “Pur și simplu am programat platforma în camera de cămin și de acolo am și lansat-o. Am închiriat un server cu 85$ pe lună și am avut venituri obținute printr-un banner”, spunea în 2011.
 
Dar tânărul fondator și-a început cariera în codare mai devreme. În clasa a șasea a primit primul computer și a început să folosească manualul C++ for Dummies ca să învețe să scrie cod. A început cuC++, apoi a fost atras de PHP. La un moment dat, s-a descoperit și un profil al creatorului Facebook din 2002, în care și-ar fi descris experiența în Visual Basic, C, C++, Java, Javascript și ASP.
 
De la programator la pionier de succes, Zuckerberg a folosit limbaje de programare precum JavaScript pentru front-end development și cu PHP, C++, Java, Python pentru partea de back-end, în cazul Facebook, cela mai mare rețea socială din lume. 

Bill Gates, Microsoft: C/C++, Java, .NET și Javascript

Windows, Edge ori Outlook sunt doar câteva dintre produsele Microsoft pe care le folosești în mod regulat, iar cei care le-au creat sunt fondatorii celei mai mari companii software din lume: Bill Gates și Paul Allen. 
 
Despre Bill știm că a fost pasionat de matematică, de programare și de jocuri video și că scria cod în pauze la școală pentru un joc inteligent. N-a trecut mult și pasiunea lui l-a transformat într-un hacker începător, apoi într-un programator celebru în lume datorită atât talentului și muncii sale, dar și mentalității curioase și adaptate la nou.
 

 
“A învăța să codezi înseamnă să-ți dezvolți un nou mod de gândire, care te ajută în toate domeniile”, spunea Gates.  Poate de aceea ajunsese în tinerețe să creeze propriul limbaj de programare, Altair, împreună cu Paul Allen –limbaj care a devenit și primul produs Microsoft.
 
Celebrul programator a preferat limbajele de programare mai grele, old-school, precum C și C++. Cu toate că a renunțat la codarea zilnică odată cu progresul rapid al companiei sale, fondatorul Microsoft a rămas technology advisor pentru developerii care dezvoltă produsele lor, folosind limbaje de programare precum Java, C, C++ și, mai târziu, C# (dezvoltat chiar de ei, ca răspuns la limbajul Java). Gates a apreciat și limbajul JavaScript și, sub umbrela Microsoft, a dezvoltat framework-ul .NET.
 
Dacă vrei să devii front-end developer junior, JavaScript este un must-have și este relativ ușor de învățat. Dacă vrei să te specializezi, poți studia frameworkul .NET care presupune cunoașterea unor limbaje de programare diferite, cu care poți face mai multe tipuri de aplicații.
 
Aceste limbaje pot fi învățate și la cursurile specializate de junior Java developer și junior .NET developer în cadrul școlii Codecool din București. 

Elon Musk, PayPal, Tesla, SpaceX: Assembly, C/C++, Javascript

Cine nu a auzit de Elon Musk, cel care a revoluționat formele de tranzacții non-bancare, industria de mașini electrice și chiar idea de a călători în spațiu? Și totul a început cu jocurile video.
 

 
La zece ani, a primit primul calculator și, curios și fascinat de știință, a început să citească totul despre limbajul de atunci, BASIC. Era fascinat și de jocuri video, așa că nu e de mirare cum la 12 ani a codat cu succes un joc care se poate juca și astăzi, Blastar.
 
Deși Musk, care e mai degrabă un vizionar incredibil decât un programator, a început să se joace tot mai mult cu codul, preferând să folosească Assembly, C/ C++, principalele limbaje folosite și acum la SpaceX și Tesla. Chiar dacă nu au o interfață foarte prietenoasă, sunt ideale pentru a avea control deplin asupra codului și a rezultatelor obținute.

Larry Page & Sergey Brin, Google: Java, Python

Poate nu le-ai reținut numele, însă cu siguranță știi că au schimbat întreaga lume prin serviciile Google. De la Gmail, Google Search, Google Drive, Google Maps, Chrome, la Android (sistemul de operare pentru dispozitive mobile), munca lor face parte din viața noastră. 
 
Larry Page a fost crescut de profesori în domeniu, așadar nu e de mirare de ce, înconjurat de tehnologie, a dezvoltat o pasiune pentru ea și pentru logica din spatele ei. Și-a luat licența în Informatică la Universitatea din Michigan, ca apoi să aprofundeze știința calculatoarelor la Stanford, California, unde l-a cunoscut pe viitorul său prieten și co-fondator Google, Sergey.
 
Cu acesta a lucrat proiectul de cercetare în facultate: celebrul algoritm de căutare PageRank, pentru un motor de căutare numit BackRub, în 1996 ( avea să devină actualul Google, doi ani mai târziu, în 1998).
 
Larry și Sergey au lucrat, la început, cu HTML pentru a pune la punct pagina de căutare și s-au folosit de Java și Python pentru a pune la punct versiunea inițială a Google Search și pentru data mining și data science în cadrul Google.
 
Amândoi erau mai preocupați să scrie cod care să funcționeze, nu să arate bine sau să poată fi optimizat optimizat. Unul dintre asistenții de la Stanford, Scott Hassan, care era prieten cu Sergey, ar fi mărturisit despre codul scris de Larry că “avea atât de multe buguri, că nici amuzant nu mai putea fi”.
 

 
Larry a scris codul în Java, limbaj de programare relativ nou pe atunci, însă Hassan a fost cel care i-a ajutat să rescrie codul în Python, un limbaj mult mai flexibil și de ajutor. Chiar dacă Larry și Sergey au fost mai degrabă antreprenori, ce au creat prin Google este indispensabil în lumea modernă.
 
Dacă vrei să devii coder junior și nu știi ce limbaje de programare se caută cel mai mult pentru diferite tipuri de aplicații, site-uri sau programe, poți să te inspiri de la acești pionieri celebri ai tehnologiei.
 
Un mix bun de limbaje de bază performante și mai noi și rapide, cât și de abilități interpersonale poți învăța și la cursul de full stack developer oferit de Codecool, sau limbaje specifice în cadrul altor cursuri intensive. Codecool garantează locul de muncă, la final de curs, și un salariu de min. 4000 lei în cadrul unei companii partenere.
 
 

Redactia Egirl.ro

Adauga comentariu

Click aici pentru a posta un comentariu