Îmi place sa organizez, din când în
când, câte o masa la care sa îmi invit
familia sau prietenii. E o placere sa petrecem putin timp
împreuna si sa profitam de ocazie si pentru a mânca
ceva gatit, ceva mai sanatos decât produsele semipreparate
pe care le consumam în graba în timpul saptamânii.
Toate bune si frumoase pâna acum dar mi-am dat seama
ca nu am nici cea mai vaga idee despre ce bauturi sa aleg
astfel încât sa pun cât mai bine în
valoare savoarea bucatelor.
De obicei aleg ceva care stiu ca este preferat de majoritatea
mesenilor, le ofer o tarie la început si apoi fiecare
continua dupa preferinte cu bere, suc sau chiar sampanie.
Totusi, exista niste reguli în alegerea vinurilor
astfel încât sa evidentieze si sa înnobileze
mâncarea si nu sa îti taie pofta de mâncare
sau sa îti strice tot cheful.
Voi reda în cele ce urmeaza o scurta lista de recomandari,
în care un anumit tip de mâncare se asociaza
cu un anumit fel de vin. Sper sa te poti inspira din aceasta
însiruire de informatii atunci când vrei sa
oferi tu însati o masa cât se poate de reusita:
– carnea de vita, vânat, brânzeturile de vaca
se potrivesc cu un Cabernet Sauvignon sau o Babeasca;
– carnea de pui, porc, fructele de mare, mâncarile
asiatice, sosurile de tomate se preteaza la un Pinot Noir
sau un Burgundy;
– carnea rosie, pestele oceanic cer alaturi un Merlot sec;
– carnea alba si legumele sunt deschise la Frâncusa,
Tamâioasa, Grasa, Chardonnay;
– salatele si brânzeturile de capra merg mâna
în mâna cu Feteasca alba sau cu Pinot Gris;
– bucatele picante sunt puse în valoare de Aligote,
Galbena sau Grasa. |
Adauga comentariu