Un termen recent introdus printre formulele des folosite in alimentatia publica este si acela de produse organice, utilizat in special atunci cand se face referire la mancarea sanatoasa, produsa sau cultivata in niste conditii de exceptie, adica un sol netratat chimic, hrana pentru animale simpla si bogata in nutrimente si asa mai departe. Pe piata agro-alimentara din prezent chiar putem intalni produse etichetate ca organice alaturi de alte produse din aceeasi gama, care insa sunt etichetate doar ca produse naturale, dar nu si organice.
Pentru cei mai multi dintre noi asemenea diferentieri provoaca mai degraba confuzie si nu putini vor fi aceia care vor cotinua sa isi faca cumparaturile tot de la producatorii cunoscuti de-a lungul timpului, evitand, poate din cauza preturilor sau poate din ignoranta toate alimentele care au, fie si in gluma de a face cu “organicele”. Nu poti invinui pe nimeni din aceasta cauza deoarece, la urma urmei, e de tot rasul faptul ca am ajuns in prezent sa cautam pe piata exact ceea ce doream si in trecut (produse agro-alimentare fara pesticide, fertilizatori, ingrasaminte artificiale etc.) insa la un pret putin mai mare decat eram noi obisnuiti sa le cumparam.
Din multe puncte de vedere produsele naturale oferite de agricultori pe piata romaneasca pot foarte bine sa fie etichetate si drept produse organice deoarece multi tarani din Romania inca isi cresc animalele sau isi cultiva pamantul tot ca pe vremea lui bunica, cu mancare obisnuita, fara tot felul de ingrasaminte, ierbicide sau hormoni de crestere. Sa nu uitam totusi ca, daca pe vremea lui bunica mai erau si ingineri agronomi care sa ii mai invete despre una sau alta in mod foarte direct si practic, acum nu le mai spune nimeni nici buna-ziua si fiecare dintre dansii isi cumpara si ei seminte dintr-un loc, pui de carne din altul, purcei de pe unde apuca si tot asa an de an. Din acest motiv, nici nu poti fi prea sigur ca produsele animale sau vegetale oferite de micii intreprinzatori mai sunt sigure sau sunt poate si acestea serios modificate la nivel genetic.
In ce priveste produsele organice, adica cele care primesc aceasta certificare de la institutiile in drept, ele pot fi 100 la suta organice si probabil si foarte scumpe din aceasta cauza, pot fi produse organice, dar in proportie de doar 9…
Citeste in continuare pe coolinaria.ro
Adauga comentariu